Μωρό-ρομπότ εξελίσσεται σαν παιδί

01/07/2012 - 05:56
Το «πλάσμα» με παιδική μορφή κάθεται σε μια γωνιά του δωματίου, κουνώντας τα πόδια του, αναπνέοντας ρυθμικά, ενώ τα μαύρα μάτια του παρακολουθούν κάθε κίνηση στο χώρο. Δεν είναι άνθρωπος, διαθέτει όμως αμέριστη προσοχή.
Το «πλάσμα» με παιδική μορφή κάθεται σε μια γωνιά του δωματίου, κουνώντας τα πόδια του, αναπνέοντας ρυθμικά, ενώ τα μαύρα μάτια του παρακολουθούν κάθε κίνηση στο χώρο. Δεν είναι άνθρωπος, διαθέτει όμως αμέριστη προσοχή.
Κάτω από το μαλακό δέρμα σιλικόνης ενός από τα πιο σύγχρονα ρομπότ της Ιαπωνίας, επεξεργαστές καταγράφουν και αξιολογούν κάθε πληροφορία. Το ύψους 1,30 μέτρων ανθρωποειδές έχει σχεδιαστεί να μαθαίνει όπως ένα μικρό παιδί.
Οι δημιουργοί του μωρού-ρομπότ εξηγούν ότι αναπτύσσει σταδιακά κοινωνική συμπεριφορά μέσα από τη συναναστροφή του με ανθρώπους και την παρακολούθηση των εκφράσεων του προσώπου, μιμούμενο τη σχέση παιδιού - μητέρας. «Τα μωρά έχουν αρχικά περιορισμένες δυνατότητες αλλά πολλά περιθώρια εκμάθησης», σχολίασε ο καθηγητής Μινόρου Ασάντα του Πανεπιστημίου της Οσάκα. Η ομάδα του Πανεπιστημίου προσπαθεί να μάθει στο μικρό κατασκεύασμα να σκέφτεται σα μωρό που αξιολογεί τις αμέτρητες εκφράσεις της μητέρας του, κατατάσσοντάς τις σε διάφορες κατηγορίες διάθεσης και συμπεριφοράς.
Στο πρόγραμμα του μωρού-ρομπότ συμμετέχουν προγραμματιστές, ειδικοί σε θέματα εγκεφάλου, ψυχολόγοι αλλά και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, ενώ υποστηρίζεται από το κρατικά χρηματοδοτούμενο Κέντρο Τεχνολογίας και Επιστήμης της Ιαπωνίας.
Το ρομπότ διαθέτει 197 λεπτούς αισθητήρες πίεσης κάτω από το δέρμα του, επιτρέποντάς του να αντιλαμβάνεται την αφή. Μπορεί να καταγράψει συναισθηματικές εκφράσεις χρησιμοποιώντας τα μάτια-κάμερες που διαθέτει, τις οποίες απομνημονεύει και τις συνδέει με συναισθηματικές καταστάσεις. Από το 2007, όταν το μωρό-ρομπότ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό, το μικρό ανθρωποειδές έχει μάθει να περπατά με τη βοήθεια ανθρώπου, ενώ μπορεί να κινηθεί σε ένα δωμάτιο με σχετική άνεση, χρησιμοποιώντας τους 51 «μύες» του που λειτουργούν με πίεση αέρα.
Στις προσεχείς δεκαετίες, ο Ασάντα εκτιμά ότι η πρόοδος της επιστήμης θα έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός «είδους ρομπότ», με ικανότητες εκμάθησης αντίστοιχες με αυτές του χιμπατζή. Ελπίζει ότι το πρωτότυπο ρομπότ του θα ανοίξει το δρόμο προς αυτόν το «γενναίο», όπως τον χαρακτηρίζει, κόσμο. Προς το παρόν, εστιάζει την προσοχή του στο επόμενο στάδιο εκμάθησης του ρομπότ, που είναι η ομιλία και η σύνταξη λογικών προτάσεων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Μέχρι το 2050, ο Ασάντα οραματίζεται μια ρομποτική ομάδα ποδοσφαίρου που θα μπορεί να παίξει ενάντια στους παγκόσμιους πρωταθλητές, και να τους κερδίσει.
Πηγή: www.kathimerini.gr




 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey