Από το Λαύριο, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στην Έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποίησαν οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων, επέστρεψε προχτές ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας.
Στην Έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, στο Λαύριο, συμμετείχε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας
Από το Λαύριο, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στην Έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποίησαν οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων, επέστρεψε προχτές ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας. Στο κοινό ψήφισμα που εξέδωσε η Σύνοδος, αποφασίστηκε η ενιαία προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όσον αφορά στο θέμα εκλογής του Συμβουλίου Διοίκησης, ενώ ο ίδιος ο κ. Τσάρτας τοποθετήθηκε πάνω στα θέματα της εφεδρείας και των συγχωνεύσεων. Τόσο τα θεσμικά θέματα, όσο και άλλα ζητήματα που αφορούν το ίδρυμα, θα συζητηθούν κατά την αυριανή Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στη Σύνοδο παρευρέθηκαν οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων, που στην πλειοψηφία τους τάσσονται ενάντια στη «γραμμή» που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας. Λόγω του έκτακτου χαρακτήρα της Συνόδου, δεν είχε προσκληθεί σ’ αυτήν κάποιος εκπρόσωπος του Υπουργείου, παρέστη ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός, καθηγητής Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, που εκτός άλλων υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με τα πανεπιστήμια.
Όπως πάντως αποφασίστηκε με το ψήφισμα της Συνόδου, τα πανεπιστήμια προχωρούν στην από κοινού και ενιαία προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης που αφορά στην ταξινομική ψήφο, καθώς και αυτής που αφορά στις διαδικασίες εκλογής Συμβουλίου Διοίκησης, ενώ σχετικά με τα παραπάνω θέματα προσφυγή θα κάνει και το κάθε ίδρυμα ξεχωριστά.
Οι θέσεις του πρύτανη
Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο κ. Τσάρτας τοποθετήθηκε πάνω στο ζήτημα της εφεδρείας των πανεπιστημιακών, που για πρώτη φορά περιλήφθηκε στο ψήφισμα, ενώ ζήτησε να υπάρξει σαφής αναφορά στο Υπουργείο Παιδείας πως δεν πρόκειται να γίνει δεκτή οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με συγχωνεύσεις τμημάτων.
«Το πιο σημαντικό για εμένα», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Τσάρτας, «είναι ότι το σύνολο των ελληνικών πανεπιστημίων προσφεύγουν κατά των δύο σημείων του νόμου που αφορούν τις Οργανωτικές Επιτροπές και την ταξινομική ψήφο. Και θέλω να επισημάνω ότι οι πρυτάνεις λειτουργούν ως εντολοδόχοι των συγκλήτων τους. Όταν 24 πανεπιστήμια προσφεύγουν κατά του νόμου, αυτό κάτι σημαίνει και δεν πρόκειται για “παιχνίδια των πρυτάνεων”, όπως αναφέρουν ορισμένα δημοσιεύματα.»
Σε ερώτηση του «Ε» σχετικά με τη μετακίνηση της ημερομηνίας των εκλογών για την ανάδειξη του πρώτου Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τα μέσα Ιανουαρίου, ο πρύτανης σημείωσε πως η πρυτανική αρχή παρενέβη στο θεσμικό πλαίσιο αρμοδιότητάς της, θεωρώντας πως οι σχετικές εγκύκλιοι του Υπουργείου απαιτούσαν περισσότερο χρόνο εκ μέρους του ιδρύματος. Προσέθεσε, μάλιστα, πως λίγα είναι τα πανεπιστήμια που έχουν ξεκινήσει ήδη την εκλογική διαδικασία, ενώ όσον αφορά στο θέμα της εφεδρείας, ανέφερε πως δεν έχει «αγγίξει» ακόμη το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είναι άγνωστο όμως το τι θα γίνει στην επόμενη φάση, όταν ξεκινήσει συστηματική συζήτηση επί του θέματος από πλευράς Υπουργείου.
Να σημειωθεί πως, τόσο όλα τα παραπάνω θεσμικά ζητήματα, όσο και τρέχοντα θέματα που αφορούν αποκλειστικά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως τα οικονομικά ή το κτηριακό, θα συζητηθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ιδρύματος.