Γενική ή ειδική γραμματεία;

01/07/2012 - 05:56
Η ανακοίνωση της γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων προκαλεί έντονο προβληματισμό σε σχέση με την τύχη της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η ανακοίνωση της γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων προκαλεί έντονο προβληματισμό σε σχέση με την τύχη της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία ναι μεν υπάγεται στο υπουργείο Υποδομών, αλλά, τουλάχιστον σε επίπεδο ανακοίνωσης, «υποβαθμίζεται» σε ειδική γραμματεία. Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για λάθος διατύπωση και διαβεβαιώνουν ότι παραμένει γενική γραμματεία και μάλιστα με τις αρμοδιότητες που είχε έως τώρα. Απ’ την άλλη, όσο αρμοδίως δεν εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα ή έστω μια διάψευση ή διόρθωση της ανακοίνωσης, τόσο εντείνονται οι αμφιβολίες για την τύχη της γραμματείας.

Νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να ανακατανείμει τις αρμοδιότητες σε 12 υπουργεία. Μεταξύ των οποίων, η ενδιαφέροντος νομού Λέσβου κι ολόκληρου του Αιγαίου μεταφορά των αρμοδιοτήτων της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, απ’ το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η οποία και μετά την έγκριση του ΣτΕ, οριστικά υπάγεται στον πρώην υπουργό Αιγαίου και βουλευτή νομού Λέσβου, Νίκο Σηφουνάκη.
Όπως ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης, το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την επεξεργασία του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και ανακατανέμει τις αρμοδιότητες σε 12 υπουργεία, εξέδωσε γνωμοδότηση, με την οποία κρίνει μεν νόμιμο το σχέδιο Π.Δ., αλλά παράλληλα κάνει και νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Δε συνάδουν…
Μεταξύ άλλων, στη γνωμοδότηση του ΣτΕ αναφέρεται ότι «δε συνάδουν με το αντικείμενο και την οργανωτική δομή» των υπουργείων Εσωτερικών και Υποδομών οι αρμοδιότητες πολεοδομικού χαρακτήρα (καθορισμός όρων δόμησης σε ιστορικούς τόπους και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κ.λπ.) που μεταφέρθηκαν σ’ αυτά από τα καταργηθέντα υπουργεία Μακεδονίας - Θράκης και Αιγαίου. Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ., «το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης αποτελεί γενική γραμματεία του υπουργείου Εσωτερικών και το υπουργείο Αιγαίου ειδική γραμματεία του υπουργείου Υποδομών».
Χθες υπηρεσιακοί παράγοντες της γραμματείας που είχαν επικοινωνήσει με την Αθήνα, ανέφεραν ότι εκ παραδρομής χαρακτηρίστηκε ειδική κι όχι γενική γραμματεία το Αιγαίο. Άλλοι, όμως, επέμεναν ότι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) που αναπαρήγαγε τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, απλά αντέγραψε το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος κι επομένως έτσι θα χαρακτηρίζεται και στο Σχέδιο, δηλαδή ειδική, η μέχρι πρότινος γενική γραμματεία.
Ο υφυπουργός Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, μιλώντας στο «Ε», διαβεβαίωσε ότι δεν έχει γίνει καμμία αλλαγή και προέβλεψε μάλιστα ότι εντός των ημερών θα υπάρξει και το Προεδρικό Διάταγμα που θα οριστικοποιεί την υπαγωγή της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ο υφυπουργός εκτιμά ότι δε θα υπάρχουν αλλαγές αρμοδιοτήτων, παρά τις επισημάνσεις του ΣτΕ.
Όπως είχαμε επισημάνει με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου Π.Δ., οι διαφορετικές αρμοδιότητες σε μια γραμματεία, που όντως δε συνάδουν διοικητικά, ούτε απαντώνται σε τομεακά υπουργεία, προκύπτουν διότι τα δύο πρώην υπουργεία, το Αιγαίου, και το Μακεδονίας - Θράκης, ήταν χωρικά. Είχαν δηλαδή συγκεντρωμένες διαφορετικές μεταξύ τους αρμοδιότητες σε συγκεκριμένες ενότητες-περιοχές της χώρας. Ενδεχομένως, σε μια δεύτερη διοικητική αναδιανομή ρόλων, οι αρμοδιότητες για το περιβάλλον, να φύγουν απ’ τη γενική ή ειδική γραμματεία Αιγαίου και να περάσουν στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Δεν ξεκαθαρίζουν…
Στην ίδια γνωμοδότησή του το ΣτΕ αναφέρει ότι πρέπει να επανεξεταστεί αν είναι σκόπιμη η υπαγωγή της προστασίας των ακτών, του αιγιαλού και της παραλίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, εν όψει «της νέας διευρυμένης δομής του και των διευρυμένων αρμοδιοτήτων του επί θεμάτων περιβάλλοντος», ενώ παρατηρήσεις κάνει και για τη μεταφορά της εποπτείας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης απ’ το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Παιδείας.
Αυτό για το οποίο δε γίνονται παρατηρήσεις, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ασαφές ακόμη, είναι το ποιος θα έχει την αρμοδιότητα των ακτοπλοϊκών γραμμών, και δη των άγονων που αφορούν άμεσα τις ενδονησιωτικές συγκοινωνίες και όλο το Αιγαίο. Θα είναι το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ή το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων;
Ασαφές όμως σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες παραμένει και το καθεστώς για επιμέρους τομείς τού τέως υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που το ΣτΕ θεωρεί ότι για ένα διάστημα πρέπει να παραμείνουν υπό την εποπτεία οικονομικών υπουργείων κι όχι υπό την εποπτεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως ήδη έχει γίνει με το Λιμενικό Σώμα.
Βέβαια, μόνο όταν το σχέδιο που αξιολόγησε το ΣτΕ και έκρινε σε ό,τι αφορά τη νομιμότητά του, γίνει Προεδρικό Διάταγμα και διατυπωθούν ξεκάθαρα οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα (αλλά και του κάθε κυβερνητικού στελέχους ξεχωριστά, υπουργών, υφυπουργών, γενικών ή ειδικών γραμματέων), θα υπάρχει δυνατότητα να εξαχθούν συμπεράσματα για το τι ακριβώς θα κάνει η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τα νησιά και τι όχι.
Χθες, πάντως, έγινε άτυπη σύσκεψη στην Αθήνα, στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπου εξετάστηκαν τρέχοντα ζητήματα της γενικής γραμματείας, δίχως όμως και να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey