«Πόλεμος» στο Μουσείο Τεριάντ

01/07/2012 - 05:56
Αιχμές για το εάν πρόκειται να γίνει με νόμιμες διαδικασίες ή μη, η μεταφορά για συντήρηση των πινάκων του Μουσείου Τεριάντ στην Αθήνα, αφήνει με χθεσινή του ανακοίνωση, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστας Αστυρακάκης.
Αιχμές για το εάν πρόκειται να γίνει με νόμιμες διαδικασίες ή μη, η μεταφορά για συντήρηση των πινάκων του Μουσείου Τεριάντ στην Αθήνα, αφήνει με χθεσινή του ανακοίνωση, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστας Αστυρακάκης. Με επιστολή του απευθυνόμενη προς την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Τεριάντ -το οποίο, σημειωτέον, μέχρι χθες νωρίς το απόγευμα, δεν είχε ακόμη δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως- Αλεξάνδρα Μπούνια, ζητά την άμεση σύγκλιση συμβουλίου, κάνοντας λόγο για «παράνομες και καταχρηστικές πρωτοβουλίες», από μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Πληροφορηθήκαμε πως μετά από καθυστέρηση οκτώ μηνών, το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Τεριάντ», αναφέρει ο κ. Αστυρακάκης στην επιστολή του προς την κ. Μπούνια, Μουσειολόγο και Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. «Παράλληλα έχει δρομολογήσει, χωρίς τις τυπικές και νόμιμες διαδικασίες, τη μεταφορά των πινάκων του Μουσείου στην Αθήνα, αλλά και την έναρξη των εργασιών που προβλέπονται μετά την έγκριση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνεχίζει. «Ζητάμε να συγκαλέσετε επειγόντως Διοικητικό Συμβούλιο - ακόμα κι αν ο ορισμός του δεν έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Επισημαίνοντας πως ο ρόλος του Υπουργείου Παιδείας είναι εποπτικός και πως αυτό δεν έχει την κυριότητα, ούτε του Μουσείου, ούτε του περιεχομένου του, ο κ. Αστυρακάκης χαρακτηρίζει «παράνομες και καταχρηστικές» τις «πρωτοβουλίες» του Υπουργείου Πολιτισμού, αφού, όπως τονίζει, για οποιαδήποτε δράση αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου.
«Η τριμελής εκπροσώπηση του Δήμου στο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, θέλει να προστατεύσει εσάς, τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. και την περιουσία του Λεσβιακού λαού από αυθαιρεσίες, προχειρότητες - αν όχι σκοπιμότητες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Απουσία επίσημης ενημέρωσης

Μιλώντας στο «Ε», η κ. Μπούνια δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν έχει καμία αρμοδιότητα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια έχει σχέση με το Μουσείο Τεριάντ. «Δεν ξέρω σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία σύστασης του Διοικητικού Συμβουλίου. Αποφάσεις, φαντάζομαι, έχουν παρθεί, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως, άρα με ποια ιδιότητα καλούμαι εγώ να συγκαλέσω συμβούλιο; Προφανώς θα περιμένει το Υπουργείο, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα κάνει κινήσεις που δεν υποστηρίζονται νομικά, που είναι παράνομες».
Την ίδια θέση υιοθετεί και ο Διευθυντής του Μουσείου Τεριάντ, Κώστας Μανιατόπουλος, που ξεκαθαρίζει πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια κίνηση μεταφοράς των έργων. «Με όλες τις διαδικασίες που καθυστέρησαν, καθυστέρησε και η σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Τεριάντ», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Εγώ, ως διευθυντής, το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να απαγορέψω να βγουν παράνομα τα έργα από το Μουσείο. Φαντάζομαι ωστόσο, ότι το Υπουργείο θα αρχίσει απλά προεργασίες και θα προχωρήσει στην όποια μεταφορά, εφόσον πληρούνται όλες οι νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες».
Κάνει αναφορά, μάλιστα, για «πόλεμο» που γίνεται εκ των προτέρων και χωρίς λόγο, για κάτι που οι εμπλεκόμενοι φορείς ζητούν χρόνια να υλοποιηθεί. «Τόσα χρόνια προσπαθούσαμε να σώσουμε τα έργα και το ίδιο το Μουσείο», λέει μιλώντας στο «Ε». «Από τη στιγμή που πέρασε η εποπτεία του στο Υπουργείο, καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια και κατάφερε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, η συντήρηση των έργων και η επισκευή του κτιρίου. Τα έργα θα πρέπει ούτως ή άλλως να απομακρυνθούν και να συντηρηθούν και προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχουμε τα μέσα για να το κάνουμε εδώ αυτό».
Σημειωτέον πως και η προϊστάμενη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, Μαρία Δανιά - Ταπανλή, δήλωσε στο «Ε» ότι δεν είναι ενήμερη για όποια απόφαση του Υπουργείου αφορά είτε τη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Τεριάντ, είτε τη μεταφορά των έργων. «Αυτά είναι θέματα της πολιτικής ηγεσίας», μας είπε χαρακτηριστικά. «Μπορεί και να έχει αποφασιστεί η σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου, η υπηρεσία μου ωστόσο δεν έχει ενημερωθεί ακόμη από το Υπουργείο».

Κώστας Μανιατόπουλος
Σαφώς υπέρ των ενεργειών του Υπουργείου Πολιτισμού




Αργά χθες το απόγευμα, ο Διευθυντής του Μουσείου Τεριάντ, Κώστας Μανιατόπουλος, έστειλε στα Μέσα Ενημέρωσης δήλωση με την οποία τάσσεται υπέρ της νομιμότητας της διαχείρισης του Μουσείου από το Υπουργείο.
Συγκεκριμένα ο κ. Μανιατόπουλος αναφέρει:
«Η διαμόρφωση των χώρων, ο εκσυγχρονισμός του μουσείου, καθώς και η συντήρηση των έργων της συλλογής του, αποτελούσε αίτημα και επιδίωξή μας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρά τις εξαγγελίες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια από αρμοδίους πολιτικούς παράγοντες, καμία απολύτως υπόσχεση δεν πραγματοποιήθηκε, με αποτέλεσμα και το μουσείο να υπολειτουργεί, αλλά και το σημαντικότερο, να απειλείται και η ίδια η ύπαρξη της συλλογής. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι στην τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, οφείλεται το ότι βρισκόμαστε αυτή την στιγμή ένα βήμα πριν από την υλοποίηση των παραπάνω έργων.  
Πιθανόν η σπουδή που επέδειξαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, ώστε να γίνει δυνατή, με την εκπόνηση των απαραιτήτων μελετών, η υποβολή και η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ μέσα στις προθεσμίες, να είχε σαν επακόλουθο την καθυστέρηση στον διορισμό του ΔΣ του μουσείου, γεγονός που συντέλεσε στο να δημιουργηθούν κάποιες επιφυλάξεις στην τοπική κοινωνία.
Σχετικά με το θέμα της μεταφοράς των έργων, θεωρώ ότι επιβάλλεται, εκτός κι αν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο τόσο η απαραίτητη τεχνογνωσία, όσο και οι σχετικών εγκαταστάσεων.

Η Νομική Υπηρεσία και η ηγεσία του Υπ. Πολιτισμού είναι σε θέση να γνωρίζουν πολύ καλά, την νομοθεσία και τις αρμοδιότητες του ΔΣ του μουσείου που σύμφωνα με τον Ιδρυτικό Νόμο 1164 του Νομικού Προσώπου, αποφασίζει για κάθε υπόθεση που αφορά στην διοίκηση και την διαχείριση της περιουσίας και των πόρων του και αυτονόητο είναι ότι περιουσία αποτελεί τόσο το σύνολο των έργων της συλλογής, όσο και το ακίνητο μέσα στο οποίο αυτή στεγάζεται.. Είναι λοιπόν αδιανόητο το να πιστεύουν κάποιοι, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν θα κινηθεί μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και θα μεταφέρει τα έργα χωρίς να έχει προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου οργάνου.
Προσωπικά, έχοντας υπόψη μου τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι ο νόμος δεν μου δίνει το δικαίωμα του συναποφασίζειν στα θέματα που αφορούν στην διοίκηση και διαχείριση του Ιδρύματος και της περιουσίας του, δεν έχω το δικαίωμα να απαγορεύσω την επίσκεψη ή τον οποιονδήποτε έλεγχο αρμοδίων υπαλλήλων του Υπ. Πολιτισμού σε σχέση με τα έργα της συλλογής, τα οποία εν τέλει αποτελούν περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Γνωρίζω όμως, ότι έχω το δικαίωμα να μην επιτρέψω την απομάκρυνσή τους από τον χώρο του μουσείου, εάν δεν έχει ληφθεί προηγουμένως η σύμφωνη γνώμη και η θετική απόφαση του ΔΣ του μουσείου, πράγμα που δεν είναι του παρόντος, εφόσον το Δ.Σ. φέρεται να έχει πλέον ορισθεί.
Θεωρώ ότι η σύνθεση του ΔΣ, είναι σε θέση να εγγυηθεί τον σωστό χειρισμό κάθε κατάστασης που θα προκύψει και να υπερασπίσει τα δικαιώματα του μουσείου σε κάθε περίπτωση, χωρίς να υπάρχει λόγος ανησυχίας.».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey