Την πρόταση να προωθούνται οι παράνομοι μετανάστες που φθάνουν στα νησιά από τα απέναντι τουρκικά παράλια απ’ ευθείας στη χερσαία Ελλάδα θεωρεί ως λύση το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, για την αποφόρτιση των νησιών.
Την πρόταση να προωθούνται οι παράνομοι μετανάστες που φθάνουν στα νησιά από τα απέναντι τουρκικά παράλια απ’ ευθείας στη χερσαία Ελλάδα θεωρεί ως λύση το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, για την αποφόρτιση των νησιών, εν μέσω τουριστικής περιόδου, από μια ευθύνη που - χωρίς κατάλληλες υποδομές - δεν μπορούν να χειριστούν. Το θέμα συζητήθηκε χθες το πρωί για πρώτη φορά, σε ευρεία σύσκεψη που κάλεσε ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Πάνος Καμμένος.
«Εμείς στηρίζουμε την πρόταση αυτή και θα υποβάλλουμε και σχετικό αίτημα και στο υπουργείο Εσωτερικών, αφού θα λύσει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και δυστυχώς δεν μπορούν να ξεπεραστούν με τις υπάρχουσες υποδομές», τόνισε μιλώντας στο «Ε» ο αντινομάρχης Σταύρος Ψαρρόπουλος. Ανάλογη άποψη έχουν φυσικά και άλλοι τοπικοί φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία υποδοχής των προσφύγων, αφού θεωρούν ότι αν μετακινηθούν κατ’ ευθείαν στη χερσαία Ελλάδα με πλοίο που θα έχει ναυλωθεί για το σκοπό αυτό, όλα τα ζητήματα διαμονής, περίθαλψης φύλαξης που σήμερα καλύπτονται μετ’ εμποδίων, θα προσπελαστούν. Πέρα απ’ αυτό δε θα δημιουργείται πρόβλημα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου στα νησιά τα οποία στην πλειοψηφία τους «ζουν» απ’ τον τουρισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ήδη ασκεί πιέσεις προς το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή μια τέτοια πρόταση.
Ικανοποιήθηκε αίτημα
Αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης ήταν ακριβώς να ξεπεραστούν προβλήματα που υπάρχουν στο θέμα της υποδοχής των προσφύγων εν όψει της αύξησης που αναμένεται και φέτος το καλοκαίρι. Ιδιαίτερα απασχόλησε τη σύσκεψη των αίτημα των λιμενικών αλλά και αστυνομικών να μην έρχονται σε επαφή με τους πρόσφυγες πριν υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, γιατί έτσι είναι εκτεθειμένοι σε μεταδοτικά νοσήματα.
Συγκεκριμένα, οι λιμενικοί αντιδρούσαν έντονα, με διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών τους κεντρικά στο υπουργείο, για το γεγονός ότι αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία της καταγραφής των προσφύγων στο κοντέινερ του λιμανιού, αμέσως μόλις αποβιβαστούν στην ακτή, ενώ θα έπρεπε πρώτα να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και μετά να γίνει ο σχετικός έλεγχος. Οι λιμενικοί, μάλιστα, ζητούσαν το κοντέινερ με το ακτινολογικό που πρόκειται να τοποθετηθεί στο Κέντρο Υποδοχής να τοποθετηθεί στο λιμάνι για να γίνεται εκεί ο πρώτος έλεγχος. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως συναντούσε τις διαφωνίες της Λιμενικής Επιτροπής.
Στη χθεσινή σύσκεψη ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ανέλαβε την υποχρέωση να καλύψει το υπουργείο τα έξοδα ενοικίασης ιδιωτικού λεωφορείου που θα μεταφέρει τους αλλοδαπούς στο Νοσοκομείο (γιατί μέχρι στιγμής το κοντέινερ δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί στο Κέντρο της Παγανής) και αφού γίνεται εκεί ο έλεγχος, στη συνέχεια να τους μεταφέρει στο Κέντρο Υποδοχής, όπου θα γίνεται και η διαδικασία καταγραφής τους.
Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε από τον αστυνομικό διευθυντή ήταν ότι τα περιστατικά όπου διαπιστώνονται μεταδοτικά νοσήματα μεταφέρονται στο Κέντρο Υποδοχής και δε μένουν στο Νοσοκομείο. Αυτό όμως αφήνει εκτεθειμένους τους αστυνομικούς και το προσωπικό του Κέντρου Υποδοχής. Για το ζήτημα αυτό ο υφυπουργός παρέπεμψε στο υπουργείο Υγείας που έχει την αρμοδιότητα, δεσμεύθηκε πάντως και εκείνος να προωθήσει το ζήτημα αυτό.
Το θέμα της νοσηλείας έφερε ξανά στο τραπέζι συζήτησης μια πρόταση που είχε κάνει στο παρελθόν ο Σταύρος Ψαρρόπουλος όταν ήταν διοικητής του Νοσοκομείου: να δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης ξεχωριστός χώρος, σε ένα λυόμενο, για τις ιατρικές εξετάσεις και τη νοσηλεία των μεταναστών. «Όταν το είχα προτείνει τότε με είχαν κατηγορήσει για “ρατσιστή”, τώρα όμως διαπιστώνεται ότι υπάρχει πρόβλημα στο ζήτημα αυτό και ίσως είναι η μόνη λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ψαρρόπουλος.
Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε, τέλος, μέχρι και το φθινόπωρο να επαναλαμβάνονται τέτοιες συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ανά δεκαήμερο, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός και να ξεπερνιούνται προβλήματα που προκύπτουν.
Παράνομες αφίξεις
Συνολικά 27 αλλοδαπούς, υπηκόους Αφγανιστάν, εντόπισαν και συνέλαβαν αστυνομικοί την Τρίτη στις περιοχές της Σκάλας Συκαμιάς, του Μανταμάδου και της Μυτιλήνης. Όπως δήλωσαν οι ίδιοι, αποβιβάστηκαν με φουσκωτές βάρκες σε παραθαλάσσια σημεία των περιοχών αυτών, προερχόμενοι από τα απέναντι τουρκικά παράλια.