Από καθημερινή αθηναϊκή εφημερίδα διαβάσαμε τις απόψεις της σημερινής υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τον αγροτικό ξεσηκωμό και τους αγρότες που συμμετέχουν σε αυτόν.
Από καθημερινή αθηναϊκή εφημερίδα διαβάσαμε τις απόψεις της σημερινής υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τον αγροτικό ξεσηκωμό και τους αγρότες που συμμετέχουν σε αυτόν. Σύμφωνα με την κ. Μπατζελή «πρόκειται για ένα συνονθύλευμα χωρίς επαρκή νομιμοποίηση», «το πανελλαδικό συντονιστικό τους είναι αχταρμάς που αγγίζει τα όρια του αναρχοσυνδικαλισμού», «υποθέτουν ότι εκπροσωπούν τους αγρότες», «οι περισσότεροι είναι επιχειρηματίες», «τρελαίνονται από τη δημοσιότητα», «περιφρονούν την πολιτική ηγεσία της χώρας», «ορισμένοι μοιάζουν με τραμπούκους», «απειλούν και εκβιάζουν», «γενικώς παίζουν παιχνίδια εξουσίας». Όσον αφορά στη νομιμοποίηση, είναι ακριβές αυτό που λέει η υπουργός, αφού είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση κάνει διάλογο μόνο με την επαρκώς νομιμοποιημένη αγροτοσυνεταιριστική απονεκρωμένη γραφειοκρατία (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ) που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την κρίση στον αγροτικό χώρο και τα σκάνδαλα στους συνεταιρισμούς. Άλλωστε, δικοί της άνθρωποι είναι. Τα σήματα του κόμματός της φορούν στο πέτο τους στις προεκλογικές περιόδους. Ούτε τραμπούκοι είναι, ούτε αναρχοσυνδικαλιστές σαν τους άλλους, ούτε περιφρονούν την πολιτική ηγεσία της χώρας, ούτε εκβιάζουν, αλλά γενικώς και παραδόξως παίζουν παιχνίδια εξουσίας κολλημένοι πάνω της. Αυτό μάλλον της ξέφυγε. Και αφού ξεσπάθωσε εναντίον των αγροτών, μας είπε ότι έχουν ένα δίκιο και τους κάλεσε σε διάλογο. Σε ένα διάλογο που δε θα συζητήσουν για λεφτά. Αυτά κατά την κυβέρνηση δεν υπάρχουν. Αυτό το «δεν υπάρχει μία» ή το «δεν υπάρχει σάλιο» θα είναι το σλόγκαν της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και θα καταγραφεί ως ιστορική αναφορά, όταν με το καλό στο μέλλον θα τη θυμόμαστε. Φέρτε στο μυαλό σας την προηγούμενη κυβέρνηση. Τι σας έμεινε από αυτή; Το σλόγκαν «σεμνά και ταπεινά» βουτηγμένο στα σκάνδαλα και ο τέως πρωθυπουργός ως «πρωθυπουργός της λαδόκολλας (ελέω Μπαϊρακτάρη) και του playstation». Τίποτε άλλο. Αλλά ας σοβαρευτούμε θέτοντας μερικά ερωτήματα. Ποιος δίνει το δικαίωμα σε μία υπουργό να βγάζει τόσο απερίσκεπτα τα απωθημένα της; Αυτή η Ευρωπαία με την τεχνοκρατική εμπειρία (αποδεδειγμένα δεν αρκεί για άσκηση πολιτικής), την αστική ευγένεια και τους καλούς τρόπους, έρχεται να διαλύσει την κοινωνική ειρήνη που επιδιώκει ο πρωθυπουργός; Γίνεται κοινωνική ειρήνη με συνονθυλεύματα και άξεστους;
Στις 25/01/2010 η κυβέρνηση βγήκε στη γύρα για δανεικά. Εξέδωσε πενταετές κοινοπρακτικό ομόλογο για οκτώ δισεκατομμύρια euro. Το επιτόκιο δανεισμού ήταν 6,22%, εξωφρενικό, που δείχνει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει πάψει να διαπραγματεύεται και απλά συμμορφώνεται. Με τέσσερις μονάδες λιγότερο δανείζεται η Γερμανία και με δύο μονάδες λιγότερο η «αμαρτωλή» Ιρλανδία. Τη «δουλειά» της έκδοσης του ομολόγου, όπως συνηθίζεται, την αναλαμβάνουν τράπεζες. Το συγκεκριμένο ομόλογο ανέλαβε να το διεκπεραιώσει κοινοπραξία τραπεζών με επικεφαλής τρεις τράπεζες. Την Goldman Sachs (αμερικανική), τη Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (είναι αυτή που μας απαξίωσε λέγοντας ότι η Ελλάδα θυμίζει την Αργεντινή του 2001 πριν την κατάρρευσή της) και τη δική μας Eurobank, επιβαρύνοντας την ελληνική οικονομία με 750 εκατ. euro. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ζητήσαμε ελάχιστο ποσό δανεισμού πέντε δισεκατομμύρια, δανειστήκαμε τελικά οκτώ, με συνολική προσφορά από τις παραπάνω τράπεζες 25 δισεκατομμύρια. Δηλαδή, πρώτα μας απαξίωσαν και μετά, αφού έφεραν το επιτόκιο δανεισμού στα μέτρα τους, μας αγόρασαν κοψοχρονιά. Επειδή το θέμα είναι οι αγροτικές κινητοποιήσεις, τα αιτήματα των αγροτών, τουλάχιστον αυτά που αφορούν την επιβίωσή τους, καλύπτονται με περίπου 500 εκατ. euro. Καλό είναι να συσχετίσουμε το παραπάνω ποσό των 750 εκατ. euro και το ποιος θα το οικειοποιηθεί, με τα 500 εκατ. εuro της κάλυψης των αιτημάτων των αγροτών. Έτσι, για να έχουμε μια αίσθηση του μέτρου για τα δύο προαναφερθέντα ποσά. Ότι οι δύο παραπάνω ξένες τράπεζες δεν έχουν κανένα λόγο να μη γδάρουν το Ελληνικό Δημόσιο, είναι προφανές. Από τη «δική μας», την Eurobank, θα περίμενε κανείς κάποια διαφορετική αντιμετώπιση, αφού στελέχη της είναι φίλοι και συνεργάτες του πρωθυπουργού μας, σύμφωνα με αυτά που έχουν κατά καιρούς ειπωθεί και γραφεί στον Tύπο. Υπενθυμίζω τη δήλωση του σημερινού πρωθυπουργού στις Σέρρες στις 08/01/2009, ότι από τα 28 δισ. euro που δόθηκαν στις τράπεζες, το ένα θα διοχετευόταν στον αγροτικό τομέα. Τότε ο Γ. Παπανδρέου ήταν αρχηγός αντιπολίτευσης, τώρα πρωθυπουργός. Τα 28 δισ. υπάρχουν στις τράπεζες και το ένα εξ αυτών πρέπει να πάει στον αγροτικό τομέα, αλλά δε θα πάει. Αλλιώς είναι οι αγρότες όταν είσαι αντιπολίτευση και αλλιώς όταν είσαι κυβέρνηση; Χαίρετε.
Κεραμιδόγατος ο μαντουμανταδόρος (Β.Π.)