Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου σταμάτησε να λειτουργεί η μεταφορική εταιρεία ΚΙΦΑ, ενώ πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε στον τοπικό Τύπο περίληψη της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης ενός φορτηγού της εταιρείας ΕΦΑΜ, της μεγαλύτερης μεταφορικής εταιρείας της Λέσβου εδώ και πολλές δεκαετίες.
Έκλεισε η ΚΙΦΑ, μεγάλα προβλήματα στην ΕΦΑΜ
Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου δημοσιεύθηκε στον τοπικό Τύπο περίληψη της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης ενός φορτηγού αυτοκινήτου μάρκας Volvo της εταιρείας ΕΦΑΜ, της μεγαλύτερης μεταφορικής εταιρείας της Λέσβου εδώ και πολλές δεκαετίες. Το όχημα πρόκειται να βγει σε δημοπρασία στις 18 του μήνα και το ποσό που διεκδικεί ο επισπεύδων είναι 6.420 ευρώ. Δε γνωρίζουμε αν η εταιρεία έχει καταφέρει να κάνει ανακοπή του πλειστηριασμού μέχρι τώρα, όμως και μόνο το ότι μια τόσο μεγάλου μεγέθους εταιρεία έφθασε στο σημείο να μην μπορεί να εξοφλήσει μια υποχρέωση 6.420 ευρώ, δείχνει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Αυτό είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας σειράς προβλημάτων που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις με μεγάλη παράδοση στις οδικές μεταφορές της Λέσβου.
Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου σταμάτησε να λειτουργεί μια άλλη μεγάλη εταιρεία του κλάδου, η ΚΙΦΑ.
Οι δύο βασικοί λόγοι που οι μεταφορικές εταιρείες της Λέσβου αντιμετωπίζουν τέτοιας έκτασης προβλήματα, είναι ο ανταγωνισμός και η κρίση.
Παρά το μεγάλο μέγεθός τους, για τα τοπικά δεδομένα, οι μεταφορικές εταιρείες της Λέσβου δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση πραγμάτων που δημιούργησε η εμφάνιση στην τοπική αγορά ανταγωνιστικών εταιρειών. Αρχικά οι ισορροπίες στην τοπική αγορά άλλαξαν όταν έκανε την εμφάνισή της η «Μεταφορική Καλλονής», μια εταιρεία που δυναμικά διεκδίκησε και πήρε ένα μεγάλο μερίδιο της πίτας.
Τα τελευταία χρόνια στον ανταγωνισμό προστέθηκε και η εταιρεία «Κασσουδάκης» από τη γειτονική Χίο. Και αυτή, πήρε ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς.
Έτσι, όταν πριν δύο χρόνια ξέσπασε η οικονομική κρίση, οι μεταφορικές εταιρείες της Λέσβου ήδη βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση. Η κρίση περιόρισε ακόμη περισσότερο το μεταφορικό τους έργο, πράγμα που σημαίνει ότι ο τζίρος τους οδηγήθηκε σε ακόμη μεγαλύτερη κάμψη. Τα δύο τελευταία χρόνια, οι μεταφορές φορτηγών με πλοία της ακτοπλοΐας έχουν μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%.
Την ίδια στιγμή, το κόστος των καυσίμων αυξήθηκε απρόσμενα λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της φορολογίας. Το αποτέλεσμα ήταν να οξυνθεί ακόμη περισσότερο ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεταφορικών εταιρειών. Όσες από αυτές δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, είτε βγήκαν εκτός αγοράς είτε κινδυνεύουν να κλείσουν το επόμενο διάστημα.
Οι εργαζόμενοι
Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί το τρέχον έτος, καθώς η κρίση κάνει όλο και πιο έντονες τις επιπτώσεις της στα νησιά μας.
Θύματα της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο των μεταφορών της Λέσβου είναι και οι εργαζόμενοι στις εταιρείες. Άλλοι ήδη απολύθηκαν κι άλλοι έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, καθώς εφαρμόζονται κάθε μορφής ελαστικές μορφές εργασίας που προβλέπει ο νόμος. Στη χειρότερη μοίρα είναι οι εργαζόμενοι της ΚΙΦΑ, που έχασαν οριστικά την εργασία τους. Εκτιμάται ότι πρόκειται για περίπου 20 εργαζομένους.