Κυριάκος Βάσσος
Θετικά είναι τα μηνύματα από τις προσπάθειες καταπολέμησης του δάκου στη Λέσβο, καθώς ο πληθυσμός του εντόμου, έχει περιοριστεί στις ορεινές περιοχές, σε λαγκαδιές με υψηλή υγρασία και σε περιοχές με περιορισμένη ηλιοφάνεια.
Κάνοντας μια αποτίμηση της ως τώρα πορείας του φετινού προγράμματος της δακοκτονίας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κυριάκος Βάσσος, μας είπε ότι η χρονιά ξεκίνησε με άσχημες προοπτικές. Κι αυτό γιατί οι βροχές που είχε η Λέσβος κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, έκαναν τα στελέχη της υπηρεσίας να πιστεύουν ότι η προσβολή από το δάκο, θα είναι πολύ μεγάλη.
Μετά την πρώτη διαβροχή που έγινε στις αρχές του Ιουλίου, διαπιστώθηκε ότι δεν χρειαζόταν να συνεχιστεί η καταπολέμηση του δάκου στη Δυτική Λέσβο, όπου οι βροχές είναι περιορισμένες. Επί της ουσίας, ο δάκος στις ελαιοκομικές περιοχές της Λέσβου, μετά από την Καλλονή, έχει περιοριστεί τόσο πολύ, που δεν είναι υφίσταται λόγος να γίνονται ψεκασμοί.
Μετά την πρώτη διαβροχή, σημαντική προσβολή του δάκου εντοπιζόταν στις περιοχές της Γέρας, του Πλωμαρίου, της Αγιάσου, στα Βορειόχωρα της Μυτιλήνης και σε ορισμένες περιοχές του Δήμου Θερμής.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, δεν είχαν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα κατά την εκτίμηση του κ. Βάσσου. Ο λόγος είναι ότι συνδυάστηκαν με πολύ υψηλή υγρασία, στοιχείο απαραίτητο για την επιβίωση του δάκου.
Καλύτερα φέτος
Οι παρατηρήσεις που έκαναν τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, τις προηγούμενες ημέρες, έδειξαν ότι το μικροκλίμα ορισμένων περιοχών (βουνοκορφές και λαγκαδιές) ευνόησε την επιβίωση του δάκου. Σε αυτές τις περιοχές επιβίωσαν έντομα που δεν είχαν θανατωθεί από την πρώτη διαβροχή ενώ παράλληλα εμφανίστηκε δάκος νεότερης γενιάς.
Τη Δευτέρα επρόκειτο να γίνει νέος δολωματικός ψεκασμός μόνο στις περιοχές που εντοπιζόταν σημαντικός πληθυσμός από δάκο. Λόγω των ισχυρών ανέμων, οι ψεκασμοί αναβλήθηκαν και ξεκίνησαν χθες Τετάρτη. Σε άλλες περιοχές θα διαρκέσουν οκτώ ημέρες και σε άλλες, δύο ημέρες.
«Φέτος είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα προηγούμενα χρόνια. Ως ένα βαθμό, η δράση του δάκου περιορίστηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες. Αλλά νομίζω πως καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ενεργοποίηση των παραγωγών, που είτε τοποθέτησαν δακοπαγίδες, είτε ενεργοποιήθηκαν προκειμένου να γίνουν σωστά οι ψεκασμοί στα χωράφια τους. Επίσης καλή δουλειά έγινε και από τη δική μας πλευρά» σημειώνει ο κ. Βάσσος.
Μια περιορισμένη πτώση καρπού που εμφανίζεται σε ορισμένα ελαιοκτήματα, οφείλεται στους ισχυρούς ανέμους των προηγούμενων ημερών.
Στα μέσα του Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν πέσει αρκετά οι θερμοκρασίες, αναμένεται να δούμε την πρώτη σημαντική προσβολή του δάκου στον καρπό της ελιάς.
Τη Δευτέρα πρόκειται να διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια εντομοκτόνου που θα χρησιμοποιηθεί στη δακοκτονία.
nman@emprosnet.gr