Αυξομειώσεις αλλά… πάνω κάτω στα ίδια

01/07/2012 - 05:56
Με πτώση της συμμετοχής των φοιτητών σε σχέση με πέρυσι, πραγματοποιήθηκαν, προχθές Τετάρτη, οι φοιτητικές εκλογές στα έξι Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πρώτη η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. στα πέντε από τα έξι τμήματα.
Με πτώση της συμμετοχής των φοιτητών σε σχέση με πέρυσι, πραγματοποιήθηκαν, προχθές Τετάρτη, οι φοιτητικές εκλογές στα έξι Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. κέρδισε την αυτοδυναμία στα Τμήματα Κοινωνιολογίας και Επιστημών της Θάλασσας, ενώ ήρθε πρώτη και στα Τμήματα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Περιβάλλοντος και Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Μόνη εξαίρεση, το Τμήμα Γεωγραφίας, όπου τα πρωτεία από τη ΔΑΠ για φέτος απέσπασε η ΠΑΣΠ. Σημαντική η άνοδος της ΕΑΑΚ στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

Μειωμένη ήταν η συμμετοχή των φοιτητών στις φετινές φοιτητικές εκλογές. Την Τετάρτη που μας πέρασαν, στις κάλπες προσήλθαν 1.267 φοιτητές και από τα έξι Τμήματα, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τις περσινές εκλογές, όπου η συμμετοχή είχε φτάσει στους 1.321 φοιτητές.
Η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. ήταν και φέτος στα Τμήματα της Μυτιλήνης κυρίαρχη παράταξη, συγκεντρώνοντας συνολικά 513 ψήφους, ενώ ακολουθούν η Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη (ΠΑΣΠ) με 319 ψήφους, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (Π.Κ.Σ.) με 140, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ) με 114 και η Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ) με 74 συνολικά ψήφους. Τα αντίστοιχα νούμερα για το 2008 ήταν: ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. 550 ψήφοι, ΠΑΣΠ 320 ψήφοι, Π.Κ.Σ. 126 ψήφοι, ΕΑΑΚ 102 ψήφοι και ΑΡΕΝ 82 ψήφοι.
Να σημειωθεί ότι η ΑΡΕΝ κατεβαίνει σε πέντε από τα έξι Τμήματα του Πανεπιστημίου, ενώ η ΕΑΑΚ μόνο σε τέσσερα.

Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας

Ο αριθμός των φοιτητών που ψήφισαν στο Τμήμα Ανθρωπολογίας ανήλθε στους 173, με έγκυρα τα 166 ψηφοδέλτια.
Πρώτη παράταξη, με ποσοστό 43,37%, ήρθε η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ., η οποία συγκέντρωσε 72 ψήφους (έναντι των 81 που είχε πέρυσι).
Αντιστράφηκαν τα αποτελέσματα, σε σχέση με πέρυσι, για την ΠΑΣΠ και την ΕΑΑΚ, αφού η τελευταία ήρθε δεύτερη στις φετινές εκλογές στο Τμήμα Ανθρωπολογίας, με 37 ψήφους και ποσοστό 22,29% (από 19,9% που ήταν πέρυσι), παίρνοντας τη θέση της ΠΑΣΠ, που με 32 ψήφους έπεσε στο 19,28%, έναντι του περσινού 25,65%.
Με 16 ψήφους και φέτος η Π.Κ.Σ. βγήκε τέταρτη παράταξη με ποσοστό 9,64%, ενώ η ΑΡΕΝ συγκέντρωσε οκτώ ψήφους, ανεβάζοντας το ποσοστό της στο 4,82% έναντι του περσινού 2,62%.

Τμήμα Γεωγραφίας
Στο Τμήμα Γεωγραφίας ψήφισαν συνολικά 177 φοιτητές, με έγκυρα τα 175 ψηφοδέλτια.
Πρώτη ήρθε η ΠΑΣΠ στο Τμήμα Γεωγραφίας, που με 78 ψήφους - περισσότερες από πέρυσι - κέρδισε το 44,57% των ψηφοφόρων, παίρνοντας την περσινή πρωτιά της ΔΑΠ, η οποία φέτος, με δύο ψήφους λιγότερες - 71 από 73 -, έπεσε στο 40,57%, από 43,45% που ήταν το 2008.
Ακολουθεί ως τρίτη παράταξη η Π.Κ.Σ., με 24 ψήφους και ποσοστό 13,71%.

Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας

Στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας ψήφισαν συνολικά 210 φοιτητές, αριθμός σημαντικά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, με έγκυρα τα 185 ψηφοδέλτια.
Αυτοδυναμία σημείωσε η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας, με ποσοστό 52,43%, συγκεντρώνοντας 97 ψήφους.
Δεύτερη παράταξη στο Τμήμα, με 38 ψήφους και ποσοστό 20,54%, ήρθε η ΠΑΣΠ.
Ως τρίτη παράταξη, με πτώση από τους 39 ψήφους το 2008 στους 26 φέτος και σε ποσοστό 14,5% βγήκε η ΑΡΕΝ, ενώ τελευταία, με 17 ψήφους και ποσοστό 9,19%, ήρθε η Π.Κ.Σ., σημειώνοντας πάντως άνοδο σε σχέση με πέρυσι.

Τμήμα Κοινωνιολογίας

Στο Τμήμα Κοινωνιολογίας ψήφισαν συνολικά 236 φοιτητές, με έγκυρα τα 225 ψηφοδέλτια.
Αυτοδυναμία σημείωσε και φέτος η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. και εδώ, αφού, παρά το ότι συγκέντρωσε 29 ψήφους λιγότερες από πέρυσι (114 έναντι 143), βγήκε με ποσοστό 50,67%, μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.
Ακολουθούν, με μεγάλη διαφορά, η ΠΑΣΠ με 38 ψήφους και ποσοστό 16,89%, η Π.Κ.Σ. με 28 ψήφους και ποσοστό 12,44%, η ΕΑΑΚ με 25 ψήφους και ποσοστό 11,11% και η ΑΡΕΝ, που ενώ πέρυσι δεν είχε καμμία ψήφο, φέτος συγκέντρωσε 3 ψήφους και ανήλθε στο 1,33%.
Οι λοιπές παρατάξεις συγκέντρωσαν 15 ψήφους και ποσοστό 6,67%.

Τμήμα Περιβάλλοντος
Στο Τμήμα Περιβάλλοντος ψήφισαν 153 φοιτητές, με έγκυρα τα 141 ψηφοδέλτια.
Πρώτη, με 50 ψήφους και ποσοστό 35,46% ήρθε η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ., ενώ ακολουθούν με ίδιο αριθμό ψήφων - 27 - η ΠΑΣΠ και η ΑΡΕΝ, με ποσοστό 19,15% η καθεμία. Η Π.Κ.Σ. συγκέντρωσε 22 ψήφους, σημειώνοντας σημαντική άνοδο σε σχέση με πέρυσι και ποσοστό 15,60%, και τελευταία η ΕΑΑΚ, με διπλάσιες ψήφους από πέρυσι (14 από 7) και ποσοστό 9,93%.

Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας ψήφισαν συνολικά 318 φοιτητές, με έγκυρα τα 301 ψηφοδέλτια.
Πρώτη παράταξη και εδώ, με μικρή διαφορά, η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ., η οποία συγκέντρωσε 109 ψήφους και ποσοστό 36,21%.
Ακολουθεί η ΠΑΣΠ με 106 ψήφους και ποσοστό 35,22%, έχοντας σημειώσει άνοδο σε σχέση με πέρυσι.
Η ΕΑΑΚ συγκέντρωσε 38 ψήφους και ποσοστό 12,62%, ενώ η Π.Κ.Σ. συγκέντρωσε 33 ψήφους και ποσοστό 10,96%.

Τι λένε οι παρατάξεις

«Είμαστε ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα», λέει ο πρόεδρος της ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ., Σταμάτης Βλαχινός. «Για πρώτη φορά η ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. έφερε δύο αυτοδυναμίες και τρεις πρωτιές, ενώ καθιερωθήκαμε στο Τμήμα της Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, όπου μέχρι πριν δύο χρόνια έβγαινε για τρεις συνεχόμενες χρονιές η ΠΑΣΠ. Ισχύει η καθιέρωσή μας στα Τμήματα που ερχόμαστε πρώτοι για έναν αριθμό συνεχόμενων ετών, όπως της Ανθρωπολογίας, των Επιστημών της Θάλασσας, του Περιβάλλοντος και της Κοινωνιολογίας. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος εκτίμησε και κατανόησε τη δουλειά που έγινε από τη ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. - επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες, φοιτητική μέριμνα και μεταφορά, Λέσχη κ.λπ.. Άλλωστε, τα ποσοστά μας ανεβαίνουν, παρ’ όλο που διανύουμε μια δύσκολη πολιτική σκηνή, και καταφέρνουμε να παραμείνουμε σταθεροί στις επιλογές των φοιτητών.»
Την ικανοποίηση της ΠΑΣΠ για τα αποτελέσματα των εκλογών εκφράζει ο πρόεδρός της, Παναγιώτης Κεΐσογλου: «Οι εκλογές κύλησαν ομαλά, ως ΠΑΣΠ είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι που καταφέραμε να ανεβάσουμε λίγο το ποσοστό μας», λέει. Και συμπληρώνει: «Ο αγώνας δεν τελειώνει την ημέρα των εκλογών, ξεκινάει την επόμενη μέρα. Ως ΠΑΣΠ έχουμε στόχο να δουλέψουμε σκληρά και με τις προτάσεις, το έργο και την παρουσία μας να τιμήσουμε την ψήφο των συμφοιτητών μας.»
Ο Δημήτρης Αβαρλής, μέλος της ΕΑΑΚ, λέει: «Παρά το γεγονός ότι για τα ανεξάρτητα αριστερά σχήματα της ΕΑΑΚ οι εκλογές είναι ναρκοθετημένο πεδίο, με τη συνεπή μας στάση απέναντι στους αγώνες, οι φοιτητές που απογοητεύονται καθημερινά από τις πολιτικές που υποβαθμίζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, επέλεξαν της Αριστερά της Νίκης και της Ανατροπής. Για μας οι φετινές εκλογές ήταν μια μάχη, από την οποία βγήκαμε νικητές. Αλλά η μάχη δε σταματά εδώ, συνεχίζεται τόσο στα αμφιθέατρα, όσο και στους δρόμους ενάντια στις πολιτικές Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - Ε.Ε.. Σε μια χρονιά που σφραγίστηκε από το κίνημα του Δεκέμβρη και σε μια περίοδο ευρύτερης αναζήτησης και ριζοσπαστικοποίησης της νεολαίας, η μείωση της συμμετοχής είναι αποτέλεσμα της αποσυσπείρωσης των δυνάμεων της αστικής πολιτικής και κυρίως της κυβερνητικής ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ..»

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey