ΛΙΦΤΙΝΓΚ στο κτήριο των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων
01/07/2012 - 05:56
Επτά χρόνια μετά τις πρώτες προσπάθειες για την ανάπλαση του κτηρίου των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης, το έργο της ανάπλασης του σημαντικού αυτού κτίσματος για την εικόνα του ιστορικού κέντρου της Μυτιλήνης μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.
Το κτήριο των Φιλανθρωπικών, όπως σχεδιαζόταν να γίνει το 2003
Επτά χρόνια μετά τις πρώτες προσπάθειες για την ανάπλαση του κτηρίου των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης, απέναντι από το ναό του Αγίου Θεράποντα, το έργο της ανάπλασης του σημαντικού αυτού κτίσματος για την εικόνα του ιστορικού κέντρου της Μυτιλήνης μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Με απόφαση της αρμόδιας νομαρχιακής επιτροπής, τη Δευτέρα, υπό την προεδρία του αντινομάρχη Θεόδωρου Βαλσαμίδη, η τεχνική υπηρεσία της νομαρχίας αναλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης.
Την ανάγκη ανάπλασης του κτηρίου των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων που έχει χτιστεί επί δικτατορίας, διαπίστωσε από το καλοκαίρι ακόμα του 2003 ο τότε υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης. Ο οποίος είχε δώσει εντολή σε συνεργάτες του για την εκπόνηση των πρώτων σχεδίων ανάπλασης του κτηρίου. Μετά, όμως, από τις εκλογές του 2004 και την αλλαγή της κυβέρνησης, όλες οι διαδικασίες πάγωσαν.
....και όπως είναι σήμερα
Προσπάθειες του Μητροπολίτη
Το κτήριο των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης, ένα κτήριο που φτιαγμένο στα χρόνια της δικτατορίας καταδυναστεύει με τον όγκο του τόσο το ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης, τον Άγιο Θεράποντα, όσο και τα αρχοντόσπιτα της γειτονιάς. Η διαπίστωση, λοιπόν, του Νίκου Σηφουνάκης για την ανάγκη ανάπλασης του κτηρίου συνάντησε το καλοκαίρι του 2003 την ανάλογη πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου. Τότε οι δυο άνδρες και μετά από συνεννόηση μεταξύ τους, αποφάσισαν ότι μπορεί να υπάρξουν τέτοιες εργασίες που θα αλλάξουν την εικόνα του κτηρίου και ταυτόχρονα θα επιτρέψουν στον ντόπιο και στον ξένο επισκέπτη να χρησιμοποιήσει συνολικά το χώρο ως διαδρομή στην ιστορία της πόλης. Προς τούτο, είχε ειπωθεί τότε, βοηθά κατ’ αρχάς ο ναός του Αγίου Θεράποντα, το «άγνωστο» σήμερα Βυζαντινό Μουσείο στο ισόγειο του κτηρίου των Φιλανθρωπικών με είσοδο από την πλατεία του Αγίου Θεράποντα, αλλά και τα εντελώς άγνωστα πλην σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο υπόγειο του κτηρίου, όπου υπάρχει ένας μεγάλης αξίας αρχαιολογικός χώρος και συγκεκριμένα το ψηφιδωτό δάπεδο ενός δημόσιου κτηρίου των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων.
Αρχιτεκτονικά σκίτσα των όψεων του κτηρίου των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων, αλλά και του επισκέψιμου υπόγειου χώρου, έτσι όπως τουλάχιστον προτεινόταν να υλοποιηθεί το έργο το 2003
Η πρώτη προσέγγιση
Τα πρώτα σχέδια για την ανάπλαση του κτηρίου των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης υπήρξαν από τον αρχιτέκτονα μηχανικό του υπουργείου Αιγαίου Ηλία Υψηλάντη και περιελάμβαναν την επένδυση του ισογείου του κτηρίου με κόκκινη πέτρα από το λατομείο των Μιστεγνών, ανάλογη με αυτή με την οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Θεράποντας. Ιδιαίτερη προσοχή δινόταν μάλιστα στο μέγεθος της πέτρας που θα χρησιμοποιούνταν και η οποία θα έδινε την αίσθηση μεγάλων δόμων με τους οποίους χτίστηκε το κτήριο. Επίσης θα γινόταν χρήση μεγάλων παραθύρων, ιδιαίτερα στην πλευρά της οδού Αγίου Θεράποντος, τα οποία και θα φώτιζαν το εσωτερικό του χώρου των σημερινών γραφείων του Βυζαντινού Μουσείου. Ανάλογα περάσματα φωτός δημιουργούντο και στο τσιμεντένιο τμήμα του κτηρίου από τη μεριά της οδού Αγίου Θεράποντος που καλύπτουν μέρος του υπόγειου αρχαιολογικού χώρου. Στους πάνω ορόφους έσπαγαν τα σημερινά περιμετρικά στο κτήριο μπαλκόνια και προτεινόταν η δημιουργία τμημάτων που θυμίζουν τα ξύλινα σαχνισίνια της περιοχής. Τέλος το κτήριο - επιτέλους - καλυπτόταν με κεραμοσκεπή.
Ξανά υπουργός
Η υπουργοποίηση του Νίκου Σηφουνάκη προκάλεσε την επανενεργοποίηση του ενδιαφέροντος του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου. Ο οποίος και συναντήθηκε με το Νίκο Σηφουνάκη, προτείνοντάς του την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου.
Με τη σειρά του, ο κ. Σηφουνάκης ζήτησε από το Μητροπολίτη να προτείνει, ελλείψει τεχνικής υπηρεσίας στη γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, την εκπόνηση της σχετικής μελέτης από τη νομαρχία Λέσβου, ώστε αυτή στη συνέχεια να υλοποιηθεί με χρηματοδότηση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Έτσι και έγινε. Σε συνάντηση του νομάρχη Παύλου Βογιατζή, του αντινομάρχη Θεόδωρου Βαλσαμίδη και της προϊσταμένης του Τμήματος Κτηριακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας, Χριστίνας Αναγνωστοπούλου, με το Μητροπολίτη Μυτιλήνης, έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση του έργου.
Αντικείμενο της μελέτης που θα εκπονήσει η τεχνική υπηρεσία του δήμου θα είναι η ανάπλαση των όψεων του κτηρίου, το οποίο και χρήζει παρεμβάσεων, ενώ θα εκδοθεί και η σχετική οικοδομική άδεια για την υλοποίηση αυτών των παρεμβάσεων.