Ένας μεγάλο καρχαριοειδές πιάστηκε, προχθές, στα δίχτυα ενός ψαρά ανοικτά του κόλπου του Μούδρου. Πρόκειται για ένας είδος ακίνδυνο για τον άνθρωπο, γνωστό και ως «αλεπού της θάλασσας», το οποίο συναντάται ιδιαίτερα στο Αιγαίο.
Ένας μεγάλο καρχαριοειδές πιάστηκε, προχθές το πρωί, στα δίχτυα ενός ψαρά ανοικτά του κόλπου του Μούδρου. Πρόκειται για ένας είδος ακίνδυνο για τον άνθρωπο, γνωστό και ως «αλεπού της θάλασσας», το οποίο συναντάται στα ελληνικά πελάγη και ιδιαίτερα στο Αιγαίο.
Μεγάλη έκπληξη περίμενε τον αλιέα Βασίλη Δράκο, όταν πήγε, προχθές Κυριακή 3 Μαΐου, να σηκώσει τα δίχτυα, που από βραδύς είχε καλάρει ανοιχτά από το Φάρο Κόμπι του κόλπου του Μούδρου. Ένας καρχαρίας του είδους «Alopias vulpinus», ποιο γνωστός ως «αλεπού της θάλασσας», ήταν μπλεγμένος στα δίχτυα του. Το συγκεκριμένο είδος καρχαρία, που σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν είναι επιθετικό στον άνθρωπο, δεν έχει εντοπιστεί ξανά στην περιοχή, δηλαδή ανοικτά των ακτών της Λήμνου. Σύμφωνα με την περιγραφή του ψαρά που το αλίευσε, το κήτος, που ζυγίζει περίπου 100 κιλά και το μήκος του φτάνει τα τέσσερα μέτρα, ήταν ακόμα ζωντανό όταν εντοπίστηκε και ήταν αδύνατον να ανασυρθεί στο σκάφος, αφού ο καπετάνιος του καϊκιού ήταν μόνος του. Με μεγάλο κόπο, κατάφερε να το τραβήξει μέχρι το λιμάνι του Μούδρου, όπου με τη βοήθεια άλλων ψαράδων το ανέσυραν στην προβλήτα του λιμανιού του Μούδρου.
Το μεγαλύτερο Αυτό το είδος καρχαρία, η «αλεπού της θάλασσας» είναι το μεγαλύτερο και το πιο κοινό είδος, βρίσκεται στις εύκρατες και τροπικές θάλασσες, μπορεί να φτάσει σε μήκος ως και τα έξι μέτρα, από τα οποία τα τρία αποτελούνται από το μακρύ πτερύγιο της ουράς του, και είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο!
Ο καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρόσος Κουτσούμπας μίλησε στο «Ε» για το συγκεκριμένο είδος καρχαρία: «Πρόκειται για ένα είδος καρχαρία, γνωστό ως “αλεπού της θάλασσας”, που συναντάται συχνά στα ελληνικά πελάγη και ιδίως στο Αιγαίο. Το χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου είδους είναι η μεγάλη ουρά του, η οποία πολλές φορές αποτελεί το 1/3 του συνολικού σώματος. Φτάνει συνήθως τα τέσσερα μέτρα, ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις που έφταναν τα έξι μέτρα. Τρέφεται συνήθως με μικρά πελαγικά ψάρια και είναι ακίνδυνος για τους ανθρώπους. Πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο είδος καρχαρία, που το συναντάμε σε ανοικτά πελαγικά νερά.» Ο συγκεκριμένος καρχαρίας θεωρείται από τους γνώστες ότι μπορεί να διατεθεί για πώληση, καθώς αποτελεί ένα θαυμάσιο μεζέ, τον οποίο τις επόμενες ημέρες θα απολαύσουν πολλοί κάτοικοι της Λήμνου.