Παραισθησιογόνα μανιτάρια

12/11/2013 - 14:02

Ένας άνθρωπος που έχει καταναλώσει ορισμένα μανιτάρια όπως αυτά του είδους Psilocybe semilanceata, νιώθει έντονα συναισθήματα και αντιλαμβάνεται το χρόνο διαφορετικά απ’ ό,τι συνήθως.

Ένας άνθρωπος που έχει καταναλώσει ορισμένα μανιτάρια όπως αυτά του είδους Psilocybe semilanceata, νιώθει έντονα συναισθήματα και αντιλαμβάνεται το χρόνο διαφορετικά απ’ ό,τι συνήθως. Οι επιδράσεις αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα μανιτάρια περιέχουν την παραισθησιογόνο ουσία ψιλοκυβίνη. Η ουσία αυτή δεν είναι ενεργή από μόνη της, αλλά αν κάποιος φάει το μανιτάρι, προσλαμβάνεται από το αίμα και μεταφέρεται στο ήπαρ, όπου υφίσταται τη χημική μετατροπή της σε ψιλοκίνη.

Η ψιλοκίνη έχει μεγάλη βιοχημική ομοιότητα με τη σεροτονίνη, η οποία είναι σημαντικός νευροδιαβιβαστής και μεταξύ άλλων ρυθμίζει τα υψηλότερα κέντρα συνείδησης στο μετωπιαίο λοβό του εγκεφαλικού φλοιού. Εκεί επικοινωνούν οι νευρώνες μεταξύ τους κι αυτό γίνεται όταν ένας νευρώνας εκκρίνει σεροτονίνη, η οποία συλλαμβάνεται από υποδοχείς ενός άλλου νευρώνα που με τον τρόπο αυτόν ενεργοποιείται. Όταν η ψιλοκίνη οδηγείται μέσω του αίματος στον εγκέφαλο, ενεργοποιεί αυτομάτως τους νευρώνες στο μετωπιαίο λοβό, με συνέπεια οι σκέψεις και τα συναισθήματα να εκτροχιαστούν, ξεφεύγοντας από την πραγματικότητα.

 

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "SCIENCE ILLUSTRATED"

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey