Ο πρύτανης Πάρις Τσάρτας και οι αντιπρυτάνεις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Νίκος Σουλακέλλης, Έρευνας και Στρατηγικού Σχεδιασμού Αγγελική Δημητρακοπούλου και Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Γιάννης Κάλλας, στην πρώτη συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους του Τύπου εξήγησαν το πώς θα πορευτούν τα τέσσερα επόμενα χρόνια, τι θα επιδιώξουν, τι στόχους θέτουν, τι σκέφτονται για το «αύριο» του ιδρύματος. Απαντώντας σε ερώτηση του «Ε», ο κ. Τσάρτας δήλωσε: «Είμαστε αισιόδοξοι, όχι αφελείς, αφού γνωρίζουμε πώς έχει η κατάσταση», ενώ συμπλήρωσε, δίνοντας και το προσωπικό του στίγμα, ότι απ’ τη θητεία στη διοίκηση «θέλουμε να αντλήσουμε και χαρά».
Μετά τις συστάσεις, ο κ. Τσάρτας, καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Χίο, εξήγησε πως θα επιδιώξει τακτική συνεργασία με τα Μέσα, αφού το Πανεπιστήμιο έχει ιδιαίτερη παρουσία και συμβολή στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι των νησιών. Τοποθέτησε την περίοδο και τις συγκυρίες ανάληψης των καθηκόντων των νέων πρυτανικών αρχών στο «κάδρο» των εξελίξεων, οικονομικών και θεσμικών, μίλησε για τις επικείμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τον «Καλλικράτη» που έχει προαναγγελθεί, ενώ ξεκαθάρισε με απόλυτο τρόπο ότι «επ’ ουδενί δεν θα επικαλεστούμε ως άλλοθι την κρίση, παρ’ ότι έγινε ήδη περικοπή 10% του προϋπολογισμού μας, όπως και περικοπές στις δαπάνες για τη σίτιση. Εμείς θα δουλέψουμε όποιες και αν είναι οι συνθήκες.».
Όχι περιθωριακό…
Μια άλλη όψη του «κάδρου» που εμφάνισε ο κ. Τσάρτας, αφορούσε στο Πανεπιστήμιο που βρίσκεται, όπως είπε, έκτο στην αξιολόγηση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε θετικά στοιχεία που το αφορούν, όπως η διεθνοποίησή του και η πολύ καλή συνέργεια που υπάρχει με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
«Περιφερειακό ναι, της παραμεθορίου ναι, όχι όμως περιθωριακό», είπε για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ο νέος πρύτανης, που έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την αναβάθμιση των σχέσεων με τις τοπικές κοινωνίες, την οποία και θα επιδιώξει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που θα λαμβάνονται συστηματικά και συχνά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε αλλαγές και στον τρόπο διοίκησης, αλλά και στη διαρκή φυσική παρουσία των μελών της πρυτανικής αρχής σε όλα τα νησιά, δημιουργώντας την αίσθηση ότι έχει διαμορφώσει και συγκεκριμενοποιήσει απόλυτα το πώς θα διοικήσει το ίδρυμα.
Αιμορραγία…
Ομοίως συγκεκριμένος ήταν ο κ. Τσάρτας και σε ό,τι αφορά στις δαπάνες, αφού εξήγησε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η αιμορραγία των ενοικίων. Κι αυτό γιατί τα κονδύλια που χάνονται θα μπορούσαν να πάνε στη φοιτητική μέριμνα και να αποδώσουν υπέρ των φοιτητών, μειώνοντας το κόστος ζωής τους.
Στην ίδια κατεύθυνση, για να γίνει πιο ελκυστική η έλευση φοιτητών στη Μυτιλήνη, πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργία οπωσδήποτε φοιτητικής εστίας. Ανάλογη υποδομή θα πρέπει, όπως είπε ο κ. Τσάρτας, να δημιουργηθεί και στη Σύρο, και στη Λήμνο.
«Δε θα λειτουργήσουμε με εσωστρέφεια», συμπλήρωσε ο πρύτανης, τονίζοντας πως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν έχει τίποτε να φοβάται εν όψει του επερχόμενου «Καλλικράτη» στην εκπαίδευση, ενώ τη θέση του για το θέμα θα καταθέσει στην πρώτη σύνοδο πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη στα μέσα Οκτωβρίου.
Ο κ. Τσάρτας μίλησε ακόμη για τις μετεγγραφές, ενώ και απ’ τις απαντήσεις που έδωσε λίγο αργότερα έπεισε πως έχει, όπως και οι αντιπρυτάνεις του, προετοιμαστεί και ενημερωθεί για το δύσκολο αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον εγχείρημα της διοίκησης του τέταρτου σε μέγεθος πανεπιστημίου της χώρας. Το οποίο - σημειωτέον - γνωρίζει και έχει, όπως είπε, την εμπειρία να διοικήσει.
Νίκος Σουλακέλλης, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας
Όλα για το ανθρώπινο δυναμικό
Οι αρμοδιότητες του Νίκου Σουλακέλλη αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό και όπως είπε ο νέος αντιπρύτανης, θα κάνει κάθε προσπάθεια, αναλαμβάνοντας και σχετικές πρωτοβουλίες, για την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού κύρους, για την υποστήριξη του διοικητικού μηχανισμού, των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου, αλλά και για τη φοιτητική μέριμνα, για παροχές υψηλής ποιότητας στους χιλιάδες φοιτητές του ιδρύματος.
Ο κ. Σουλακέλλης μίλησε για τις συγκεκριμένες δυσκολίες που υπάρχουν σε όλα τα πεδία, για την υποστελέχωση του ιδρύματος, προαναγγέλλοντας την έναρξη και νέας διαδικασίας μετατάξεων, ενώ είπε πως θα δοθεί έμφαση προκειμένου να πειστεί το υπουργείο ότι είναι εντελώς διαφορετικό ένα ίδρυμα και οι ανάγκες του αν έχει μία έδρα, απ’ το νησιωτικό ίδρυμα του αρχιπελάγους που χωρίζεται σε πολλά νησιά.
«Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για εστίες στη Μυτιλήνη», είπε ο κ. Σουλακέλλης, που όπως και οι συνάδελφοί του ανέφερε ότι επίκειται η ένταξη στο ΠΕΠ ενός τέτοιου έργου.
Αγγελική Δημητρακοπούλου, αντιπρύτανης Έρευνας και Στρατηγικού Σχεδιασμού
Έρευνα, αξιοποιήσιμη και απ’ τις τοπικές κοινωνίες
Στο ρόλο που έχει η έρευνα για ένα ίδρυμα αναφέρθηκε η Αγγελική Δημητρακοπούλου, επισημαίνοντας πως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει αναγνωρίσιμες ερευνητικές δραστηριότητες και αξιόλογο ερευνητικό έργο.
Μιλώντας για τις διαφορετικές πτυχές και διαστάσεις της έρευνας, η αντιπρύτανης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη τα αποτελέσματα της έρευνας να είναι αξιοποιήσιμα όσο το δυνατόν περισσότερο απ’ τις τοπικές κοινωνίες και προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ανέφερε, θα υπάρχουν συστηματικές και συγκεκριμένες ενέργειες απ’ τη διοίκηση του Πανεπιστημίου.
Γιάννης Κάλλας, αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Να μοιραζόμαστε κι όχι να μοιράζουμε…
Μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο και στη λογική των οικονομικών του ιδρύματος παρουσίασε ο Γιάννης Κάλλας, που όπως τόνισε θα επιδιώξει να υπάρχει ένας τέτοιος οικονομικός προγραμματισμός ώστε, ακόμη και με μείωση των κονδυλίων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα καλό επίπεδο λειτουργίας.
Ο κ. Κάλλας είπε ότι θα υπάρχει μια ενιαία πολιτική στα οικονομικά, «να μοιραζόμαστε τους πόρους κι όχι να τους μοιράζουμε», ενώ επισήμανε πως για να επιτευχθεί μια τέτοια λειτουργία χρειάζεται όλοι να έχουν αίσθηση των αναγκών των υπολοίπων, δίχως να επικρατούν λογικές ότι το τάδε τμήμα χρειάζεται χρήματα γιατί έχει ανάγκες περισσότερες απ’ το άλλο.
Μία ακόμη επισήμανση του κ. Κάλλα αφορούσε στην τοπική κοινωνία που «πρέπει να πάψει να βλέπει μόνο τα άμεσα οφέλη απ’ τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, αλλά να υπολογίζει κυρίως τα έμμεσα, που μακροπρόθεσμα είναι και τα πλέον σημαντικά».