Κυρία Υπουργέ, σας γράφω τα παρακάτω με την αφέλεια - αν θέλετε - ενός ιδεολόγου «δασκάλου», αλλά και την εντιμότητα αυτού. Είμαι συνδικαλιστής, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου, καθώς και νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας Λέσβου.
Κυρία Υπουργέ,
Σας γράφω τα παρακάτω με την αφέλεια - αν θέλετε - ενός ιδεολόγου «δασκάλου», αλλά και την εντιμότητα αυτού. Είμαι συνδικαλιστής, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου, καθώς και νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας Λέσβου.
Παρακολουθώ την πορεία σας ως υπουργού από την ημέρα που αναλάβατε τα καθήκοντά σας, ως καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είμαι και έχω άμεσο ενδιαφέρον για τις πολιτικές θέσεις του υπουργείου, και μπορώ να πω ότι σε πολλά συμφωνούμε.
Σε ό,τι συμφωνώ σάς στηρίζω όχι κομματικά, αυτονόητο, αφού ανήκω πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία. Και πράγματι έχετε δίκαιο όταν λέτε ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να γυρίσουν στα σχολεία τους.
Έχετε δίκαιο όταν λέτε ότι πρώτα πρέπει να ενδιαφερθούμε για τους μαθητές μας, γιατί είμαστε δάσκαλοι. Έχετε δίκαιο όταν λέτε ότι πρέπει να αλλάξουμε το δημόσιο σχολείο μέσα από μιας μορφής αυτοαξιολόγηση. Και πρέπει να σας πούμε μπράβο, διότι είστε ο πρώτος υπουργός Παιδείας στα 22 χρόνια της καριέρα μου που έκανε το αυτονόητο: δεν τοποθέτησε αναπληρωτές προϊσταμένους Διευθύνσεων με την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα του. Αυτό βεβαίως δεν άρεσε και τόσο στα κομματικά σας στελέχη που περίμεναν την εξ εφόδου κατάληψη των θέσεων ευθύνης, όπως συνηθίζεται στη χώρα μας.
Μπράβο σας.
Γι’ αυτόν το λόγο και βρήκατε πολλούς συμμάχους ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς που αγωνιούν για το καλό της εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως κομμάτων και ιδεολογίας.
Ως πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου έφερα ψήφισμα που ψηφίστηκε από το Δ.Σ. υπέρ της «αυτοαξιολόγησης», και πρέπει να είναι η μοναδική ΕΛΜΕ που το τόλμησε. Αλλά και ως συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ πολλές φορές ήρθα σε σύγκρουση με την παράταξή μου γιατί απλώς είχατε δίκαιο. Τα γράφω όλα αυτά γιατί αλλιώς θα έπρεπε να ξεκινήσω αυτό το γράμμα με το ρήμα «καταγγέλλω», που δυστυχώς οι φίλοι μου συνδικαλιστές της αριστεράς το χρησιμοποιούν τόσο συχνά, με αποτέλεσμα να πληθωρισθεί και να χάσει την αξία του.
Άρα δε σας καταγγέλλω κ. Υπουργέ, απλώς προσέξτε.
Προσέξτε κ. Υπουργέ γιατί ο νόμος που ψηφίσατε για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης μας γυρίζει πίσω. Και γιατί:
1. Μοριοδοτούνται μόνο τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά στις επιστήμες της αγωγής, καθώς και της οργάνωσης και διοίκησης σχολείων.
Αυτό εκ πρώτης όψεως, ενώ φαίνεται σωστό, στην πράξη είναι σχεδόν αδύνατο, αφού ζητείται ο τίτλος του μεταπτυχιακού και όχι η μεταπτυχιακή διατριβή που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το αντικείμενο του μεταπτυχιακού.
2. Ενώ δίνονται μηδέν μόρια στα διδακτορικά και μεταπτυχιακά που δεν είναι συναφή, δίνονται τρία μόρια σε οποιοδήποτε δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ - ΑΤΕΙ, ανεξαρτήτως του επιστημονικού αντικειμένου τους.
3. Μοριοδοτείται με τρία μόρια η πιστοποίηση δευτέρου επιπέδου στις νέες τεχνολογίες, ενώ σύμφωνα με την εγκύκλιο που καθορίζει τη λειτουργία της, δεν προβλέπεται για πολλές ειδικότητες συναδέλφων η συμμετοχή τους σε αυτή.
4. Με απόφαση της υπουργού καταργείται η μοριοδότηση του πτυχίου του Παιδαγωγικού Τμήματος (εξομοίωση), ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο νόμο που μόλις τώρα ψηφίστηκε.
5. Αλλά το παιχνίδι της αξιοκρατίας χάνεται στη μοριοδότηση που προβλέπεται για τέως δημάρχους, αντιδημάρχους και προέδρους Δημοτικών Συμβουλίων. Είμαστε καλά; Ενώ φωνάζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να γυρίσουν στις τάξεις τους, μοριοδοτούμε ανθρώπους οι οποίοι τέσσερα - οκτώ χρόνια δεν ήταν στο σχολείο τους;
Αλλά, κ. Υπουργέ, το ζητούμενο είναι ότι οδηγούμαστε σε κρίσεις προϊσταμένων Διευθύνσεων, οι οποίες όπως φαίνεται από το νόμο θα έχουν μεταξύ τους διαφορές μισού - δύο μορίων και όλο το παιχνίδι της επιλογής θα παιχτεί στη συνέντευξη (15 μόρια), και από εμπειρία όλη η εκπαιδευτική κοινότητα γνωρίζει ότι η επιλογή, μέχρι τώρα, γινόταν στα κομματικά γραφεία.
Πολλοί συνάδελφοι με διδακτορικά και μεταπτυχιακά αρνούνται να υποβάλουν αίτηση γιατί γνωρίζουν ότι ένας τέως δήμαρχος θα έχει περισσότερα μετρήσιμα μόρια.
Ήμαρτον, δεν αντέχουμε άλλο.
Κυρία Υπουργέ, εδώ στον τόπο μας όλοι πιστεύουν ότι οι κρίσεις στελεχών Εκπαίδευσης είναι υπόθεση μεταξύ στελεχών και φίλων του ΠΑΣΟΚ. Αν αυτό επαληθευτεί, τότε για ποια αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας θα μιλάμε; Για ποιο νέο σχολείο και νέες ιδέες; Κυρία Υπουργέ, θέλω να πιστεύω ότι μάλλον έχετε παραπλανηθεί από τους συμβούλους σας. Αξιολογήστε τους, και αν χρειαστεί αλλάξτε τους. Αν αποτύχετε ως υπουργός, δυστυχώς θα αποτύχει και η δημόσια εκπαίδευση και σήμερα δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να έρθει άλλος υπουργός ή άλλη κυβέρνηση.
Η δημόσια παιδεία δεν αντέχει, δεν έχουμε πίστωση χρόνου, τον καταναλώσαμε.
Τελειώνοντας, θα προτιμούσα να υπογράψω αυτή την επιστολή με την ιδιότητα που έχω και σέβομαι περισσότερο, αυτήν του διευθυντού του 1ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, ένας τίτλος τιμής για μένα και όχι μια απλή δημοσιοϋπαλληλική θέση. Δυστυχώς, επειδή μπορεί να εμπέσω στις διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα περί ιεραρχίας, είμαι αναγκασμένος να υπογράψω με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΛΜΕ Λέσβου.
Ευχαριστώ
Αλέξανδρος Κουτσαντώνης
Πρόεδρος ΕΛΜΕ Λέσβου