Βεδουίνος από τη Δύση έγινε θρύλος

21/05/2013 - 16:27

Ο Thomas E. Lawrence (1888 - 1935), γνωστός ως «Λώρενς της Αραβίας», κατεγράφη στην Ιστορία ως ένας τολμηρός υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Αράβων.

Ο Thomas E. Lawrence (1888 - 1935), γνωστός ως «Λώρενς της Αραβίας», κατεγράφη στην Ιστορία ως ένας τολμηρός υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Αράβων. Ο ίδιος βέβαια συνέβαλε τα μάλα στη δημιουργία της θρυλικής του εικόνας με το αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Επτά Στύλοι της Σοφίας», που εκδόθηκε το 1926 και συνιστούσε μια εντυπωσιακή προβολή της εικόνας του ακατάβλητου μαχητή της ελευθερίας και ήρωα της ερήμου.

Ο Lawrence εργαζόταν ως αρχαιολόγος στη Μέση Ανατολή, αλλά αποσπάστηκε στο Βρετανικό Στρατό λόγω των ευρύτατων γνώσεών του στα θέματα του αραβικού πολιτισμού και επειδή γνώριζε την αραβική γλώσσα. Υποστήριξε το αίτημα των Αράβων για αυτοδιάθεση, ενώ, κατά την άποψή του, η Δαμασκός έπρεπε να γίνει η πρωτεύουσα ενός αραβικού κράτους. Οι Βρετανοί είχαν κάθε λόγο να ενισχύσουν τους Άραβες κατά της κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε σύμμαχος της Γερμανίας.

Ο Lawrence, πάνω στην καμήλα του και ντυμένος με λευκή κελεμπία, συμμετείχε ενεργά στις μάχες. Τα μέσα ενημέρωσης της Δύσης τον ανακήρυξαν ήρωα του πολέμου. Ωστόσο, πολλές αραβικές πηγές αμφισβητούν την αποφασιστική συμβολή του στις νίκες. Οι απόψεις των ιστορικών επί του θέματος διίστανται.

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "SCIENCE ILLUSTRATED"

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey