«Μάχη» στους Λάμπου Μύλους

01/07/2012 - 05:56
Ευθύνες και παραλείψεις επιρρίπτει η ΑΛΤΕΚ Α.Ε. στη Διεύθυνση Δασών Ν. Λέσβου για τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της παράκαμψης. Η υπηρεσία κατήγγειλε την εταιρεία για παράνομη αμμοληψία, προκαλώντας αυτοψία των επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Ευθύνες και παραλείψεις επιρρίπτει η ΑΛΤΕΚ Α.Ε. στη Διεύθυνση Δασών Ν. Λέσβου για τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της παράκαμψης
Η υπηρεσία κατήγγειλε την εταιρεία για παράνομη αμμοληψία, προκαλώντας αυτοψία των επιθεωρητών Περιβάλλοντος


Τουλάχιστον για ένα μήνα ακόμη δε θα μπορεί να ασφαλτοστρωθεί και να ολοκληρωθεί η παράκαμψη των Λάμπου Μύλων, ενός έργου που καθυστερεί αναιτίως πάνω από ένα χρόνο τώρα. Στο ερώτημα γιατί αυτή η καθυστέρηση, ο ανάδοχος του έργου απαντά πως υπήρξαν σοβαρές ευθύνες και παραλείψεις απ’ τη Διεύθυνση Δασών Ν. Λέσβου, που εμπόδισαν την εξέλιξή του, τις οποίες και έχει καταγγείλει εγγράφως η ΑΛΤΕΚ Α.Ε. στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Απ’ την πλευρά της, η υπηρεσία, προβάλλοντας αντίλογο στα όσα υποστηρίζει η εταιρεία, υποστηρίζει πως η καταγγελία ήρθε ως συνέχεια σε προγενέστερη παρέμβαση της Διεύθυνσης Δασών, για να σταματήσει η εκτεταμένη αμμοληψία της εταιρείας απ’ το χείμαρρο Ασκόντριχα. Για το περιβαλλοντικό αυτό ζήτημα, μάλιστα, η υπηρεσία προκάλεσε και έλεγχο των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που διενήργησαν αυτοψία στις αρχές του καλοκαιριού και αναμένεται το πόρισμά τους.

Η αντιπαράθεση, όμως, των δύο πλευρών αναδεικνύει και ένα ακόμη πρόβλημα που κατ’ επανάληψη έχει απασχολήσει τη Λέσβο. Το ποιος επιβλέπει και πώς έργα που υλοποιούνται στο νησί από κεντρικούς φορείς και εν προκειμένω απ’ το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (τέως ΥΠΕΧΩΔΕ). Γιατί αν ο φορέας υλοποίησης είχε έδρα στη Λέσβο, αν μη τι άλλο θα επιλαμβανόταν αμεσότερα των όποιων ζητημάτων ανέκυπταν.

«Είναι χειρότερο…»
Με αφορμή την κολώνα τής ΔΕΗ στην καινούργια άσφαλτο μετά τη διασταύρωση προς Αγία Παρασκευή και τη συζήτηση που είχαμε με το Μιχάλη Γελαγώτη τής ΑΛΤΕΚ Α.Ε., ανάδοχο του έργου, ρωτήσαμε γιατί καθυστερεί ένα άλλο σημείο του δρόμου, η ασφαλτόστρωση της παράκαμψης των Λάμπου Μύλων. Ενός τμήματος του έργου της 36ης Εθνικής Οδού Μυτιλήνης - Καλλονής (θυμίζουμε πως με 17 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί ως έργο-«γέφυρα» απ’ το Γ΄ Κ.Π.Σ., στο τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ το έργο «Παράκαμψη Μόριας - Λάρσου - Καλλονής»), που μάλιστα έχει ξεκινήσει απ’ τα πρώτα να κατασκευάζεται.
«Εδώ και ένα χρόνο, κι ενώ έχει ολοκληρωθεί ο δρόμος και υπολείπεται η ασφαλτόστρωση, το Δασαρχείο δε μας επιτρέπει να συνεχίσουμε για επτά πεύκα που υπάρχουν στο σημείο που βγαίνει η οδός, μετά τους Λάμπου Μύλους. Κι επειδή η υπηρεσία δεν έκανε ό,τι όφειλε, όταν έπρεπε, καθυστερούμε τώρα χωρίς λόγο, δικαιώνοντας την άποψη ότι το Δασαρχείο είναι χειρότερο και απ’ την Αρχαιολογία», ανέφερε ο κ. Γελαγώτης.
Η ΑΛΤΕΚ Α.Ε. μάς κοινοποίησε πολυσέλιδη καταγγελία που έχει υποβάλει απ’ τις 11/4/2011 στο γενικό γραμματέα τής ΑΔΑ, Φώτη Χατζημιχάλη, με κοινοποίηση στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκο Σηφουνάκη, το γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων, Γιάννη Οικονομίδη, τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή, και τη Διεύθυνση Οδικών Έργων (Δ1), που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου.
Η εργοληπτική εταιρεία, στην εισαγωγή της καταγγελίας της αναφέρεται στην οδύσσεια - όπως τη χαρακτηρίζει - του μεγαλύτερου οδικού έργου που είναι σε εξέλιξη στην Περιφέρεια, με μήκος επέμβασης 19.357 μέτρα. «Οδύσσεια» που την αποδίδει στην «αποκλειστική υπαιτιότητα και ευθύνη της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου» και ζητά απ’ τον κ. Χατζημιχάλη να ερευνήσει τα καταγγελλόμενα, ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.


Ένας χρόνος γραφειοκρατίας
Για επτά πεύκα

Στο «διά ταύτα» και σε ό,τι αφορά στην παράκαμψη Λάμπου Μύλων, η ΑΛΤΕΚ Α.Ε. κατήγγειλε τη Διεύθυνση Δασών ότι αρνείται να εκδώσει άδεια υλοτόμησης επτά πεύκων με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η συναρμογή του νέου οδικού τμήματος με την υπάρχουσα παλαιά αρτηρία.
Περιγράφοντας το ιστορικό της υπόθεσης, η εταιρεία επισημαίνει ότι στις 17/11/2010 υπέβαλε αίτηση στη Διεύθυνση Δασών για τη χορήγηση αδείας επέμβασης και πρωτοκόλλου εγκατάστασης για την υλοτόμηση των πεύκων, όπως ακριβώς προέβλεπε η εγκριθείσα μελέτη του έργου. «140 μέρες μετά, στις 5/4/2011, η υπηρεσία μάς κάλεσε τηλεφωνικά να παραλάβουμε και να δημοσιεύσουμε εμείς στις εφημερίδες ανακοίνωση-περίληψη της πράξης χαρακτηρισμού εκτάσεων στην οποία προέβησαν στις 9/3/2011», αναφέρεται στην καταγγελία, όπου αμέσως μετά επισημαίνεται: «Με την πράξη χαρακτηρίζονταν εκτάσεις, οι οποίες δεν ήταν δασικές όταν συντάχθηκε η περιβαλλοντική μελέτη του έργου, ως δασικές. Ο χαρακτηρισμός εκτάσεων ως δασικών μετά την έναρξη των εργασιών και όταν το έργο οδεύει προς ολοκλήρωση, όχι μόνο είναι πράξη μη σύννομη και άκαιρη, αλλά κατ’ ουσίαν οδηγεί σε ματαίωση της υλοποίησής του.»
Η ΑΛΤΕΚ Α.Ε., επικαλούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2002, υποστηρίζει πως η δασική υπηρεσία όφειλε να έχει εξετάσει το χαρακτήρα της έκτασης πριν απ’ την υπογραφή της σύμβασης του έργου, ήτοι στο διάστημα απ’ το 2002 έως το 2007, ενώ ακόμη όφειλε ως δημόσια υπηρεσία να αποδώσει στον ανάδοχο το έργο ελεύθερο παντός εμποδίου.

Και για 13

Στο ίδιο έγγραφο υπάρχουν αναφορές και για άλλα τμήματα του ίδιου δρόμου, όπου μεταξύ άλλων καταγγέλλεται η ίδια υπηρεσία πως «δεν εξέδωσε εγκαίρως την άδεια υλοτόμησης 13 πεύκων, ενώ έδωσε άδεια σε διπλανό τμήμα για την υλοτόμηση 1.200 πεύκων.
Μία ακόμη καταγγελία τής ΑΛΤΕΚ Α.Ε. για την ίδια υπηρεσία αφορά σε απόφασή της για το χαρακτηρισμό εκτάσεων που δεν απαιτούν έγκριση επέμβασης, για τις οποίες - όπως υποστηρίζει η εταιρεία - στη συνέχεια απαιτήθηκε άδεια υλοτόμησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ανάδοχο του έργου, «να συλληφθεί ο διευθυντής του έργου, πολιτικός μηχανικός Αριστοτέλης Βουρνάζος, κατόπιν σήματος του Δασονομείου Καλλονής, και στη συνέχεια, μόλις διαπιστώθηκε το προφανές και πρωτοφανές για ευνομούμενη χώρα σφάλμα που είχαν διαπράξει, να αφεθεί ελεύθερος ο εργοταξιάρχης του έργου, αλλά να συνταχθεί σε βάρος του μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Μυτιλήνης».
«Οι πρωτοφανείς αυτές ενέργειες, η καθυστέρηση έκδοσης πράξεων, οι συνεχείς υπαναχωρήσεις από τις εκδοθείσες αποφάσεις και η εκ των υστέρων κατά το δοκούν ερμηνεία τους από τις δασικές υπηρεσίες μόνο ως γραφειοκρατικά τερτίπια μπορούν να χαρακτηριστούν», υποστηρίζει σε άλλο σημείο της καταγγελίας της η ΑΛΤΕΚ Α.Ε., που αναφέρεται στη συνέχεια εκτενώς στα «Πειθαρχικά παραπτώματα της Διεύθυνσης Δασών», στις «Συνέπειες από τις παραλήψεις και πράξεις της Διεύθυνσης Δασών», όπου μεταξύ άλλων περιγράφει πέραν αυτής καθ’ αυτής της καθυστέρησης και η μεγάλη επιβάρυνση που θα έχει αυτή ζημιώνοντας το Δημόσιο, ενώ καταλήγει με δέκα προτάσεις για την εμπλοκή των δασαρχείων σε έργα που γίνονται σε μη δασικές περιοχές.

Εντός δάσους…
Σε συνέχεια της περσινής αίτησης για τα επτά πεύκα, έγινε το Μάρτιο ο χαρακτηρισμός της έκτασης ως δασικής, στον οποίο και υποβλήθηκε ένσταση που αναμένεται να τελεσιδικήσει το Νοέμβριο. Με αυτή την απόφαση, η Διεύθυνση Δασών Ν. Λέσβου, όπως μας ανέφερε ο προϊστάμενός της, Φώτης Κράλης, θα δώσει έγκριση επέμβασης για να κοπούν τα δέντρα και στη συνέχεια - όποτε το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες - θα πέσει η άσφαλτος. Με την παράκαμψη των Λάμπου Μύλων και τις ασφαλτοστρώσεις που έγιναν και συνεχίζονται στην περιοχή της Καλλονής, ολοκληρώνεται σύμφωνα με τον κ. Γεραγώτη το 70% του έργου, αφού ουσιαστικά απομένει το πρώτο τμήμα της Παράκαμψης Μόριας, για το οποίο και χρειάζεται να προηγηθούν απαλλοτριώσεις.
Στις καταγγελίες τής ΑΛΤΕΚ Α.Ε. δεν υπήρξε απάντηση, αν και έγιναν μεσολαβητικού χαρακτήρα ενέργειες και παρεμβάσεις από τοπικούς φορείς προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα του έργου.
Απ’ την πλευρά της Διεύθυνσης Δασών, υποστηρίχθηκε πως εκτός της έγκαιρης ενημέρωσης της αναδόχου εταιρείας για δικαιολογητικά που απουσίαζαν σε αίτησή της για άδεια επέμβασης, η υπηρεσία δεν ευθύνεται για τις καθυστερήσεις. Σε ό,τι δε αφορά τις κοπές των πεύκων, η υπηρεσία αναφέρει πως «δεν είναι απλά πεύκα, αλλά πρόκειται για άδεια υλοτόμησης πεύκων εντός δάσους, άδεια η οποία εκδίδεται ύστερα από την υπογραφή πρωτοκόλλου εγκατάστασης και την έκδοση έγκρισης επέμβασης. Για να εκδοθεί δε τέτοια άδεια, προϋποθέτει την ύπαρξη τελεσίδικης πράξης χαρακτηρισμού.». Προσθέτει, μάλιστα, ο κ. Κράλλης πως η υπηρεσία ουδέποτε χαρακτήρισε εκτάσεις ενδιαφέροντος του έργου ως μη δασικές στο παρελθόν και σήμερα τις ίδιες εκτάσεις να τις χαρακτηρίζει δασικές. Ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης ως δάσους ή δασικής διενεργείται μόνο ύστερα από σχετικό αίτημα, αλλά και αυτεπάγγελτα αν υπάρχουν λόγοι που το επιβάλλουν αυτό για την προστασία της έκτασης.


Η Διεύθυνση Δασών κατήγγειλε την ΑΛΤΕΚ Α.Ε.
Και… «παράπλευρες απώλειες»

Υποστηρίζοντας την υπηρεσιακή άποψη πως η Διεύθυνση Δασών δεν έχει ευθύνες ή παραλήψεις για τις καθυστερήσεις στο έργο της 36ης Εθνικής Οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, ο προϊστάμενός της επεσήμανε: «Η επίθεση στην υπηρεσία είναι σε συνέχεια καταγγελίας μας για την εταιρεία, μετά από διαπίστωση για εκτεταμένες παράνομες λήψεις υλικών, άμμου και σκύρων, απ’ το χείμαρρο Ασκόντριχα, τις οποίες και σταματήσαμε».
Όπως συνέχισε ο κ. Κράλης, πέρυσι το καλοκαίρι «διαπιστώσαμε ότι στο χείμαρρο, στην περιοχή των Μέσσων, εκεί που εκβάλλει ο Βούβαρης, γινόταν αμμοληψία από μηχανήματα της εταιρείας. Αμέσως σταματήσαμε τις εργασίες και ενημερώσαμε τους αρμόδιους φορείς, αλλά και τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, που τελικά ήρθαν φέτος στις αρχές του καλοκαιριού, διενήργησαν αυτοψία, το πόρισμα της οποίας αναμένουμε.».
«Η ενέργεια αυτή εις βάρος του υγροτοπικού και δασικού οικοσυστήματος της περιοχής και του φυσικού περιβάλλοντος της Λέσβου πρέπει να αποτιμηθεί και να επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις», αναφέρει ο κ. Κράλης, επισημαίνοντας ότι παρ’ ότι είχε αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες αστυνόμευσης των ρεμάτων, όταν κι εντοπίστηκε η αμμοληψία, δε λήφθηκε κανένα διοικητικό μέτρο από αυτές.
Αναδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο, όπως είπε, της Διεύθυνσης Δασών στην προστασία του περιβάλλοντος, ο κ. Κράλης σημείωσε: «Δυστυχώς αυτός ο ρόλος φαίνεται πως δεν είναι ευχάριστος για κάποιους, οι οποίοι αδιαφορούν για τη σημαντικότερη παρακαταθήκη μας για το μέλλον, το φυσικό μας περιβάλλον.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey