Τις πρώτες στειρώσεις σε επτά συνολικά αδέσποτα ζώα πραγματοποίησε ο Δήμος Λέσβου στο Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων στον Καρά Τεπέ, μέσα στον ένα μήνα λειτουργίας του. Οι στειρώσεις έγιναν με εφαρμογή όσων προβλέπονται από το νόμο, στον ειδικό χώρο που δημιουργήθηκε στο Κέντρο για το σκοπό αυτό.
Τις πρώτες στειρώσεις σε επτά συνολικά αδέσποτα ζώα πραγματοποίησε ο Δήμος Λέσβου στο Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων στον Καρά Τεπέ, μέσα στον ένα μήνα λειτουργίας του. Οι στειρώσεις έγιναν με εφαρμογή όσων προβλέπονται από το νόμο, στον ειδικό χώρο που δημιουργήθηκε στο Κέντρο για το σκοπό αυτό. Ωστόσο, ελλείψει σταθερού δημοτικού κτηνιάτρου, το πρόγραμμα αυτό που ξεκίνησε δυναμικά μετά από δύο χρόνια περίπου που το Κέντρο είχε παραμείνει κλειστό, κινδυνεύει σύντομα να σταματήσει και πάλι.
Για την πραγματοποίηση των επεμβάσεων, ιδιώτες κτηνίατροι της πόλης συνεργάστηκαν με τους δύο κτηνιάτρους που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. Όλες οι στειρώσεις έγιναν στον ειδικό χώρο του Κέντρου που έχει λειτουργήσει και πάλι ο Δήμος Λέσβου, με χρήση του χειρουργικού υλικού που έχει παραχωρήσει για το σκοπό αυτό το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, με τη βοήθεια του Κυνοφιλικού και Κυνηγετικού Συλλόγου Λέσβου και με τη μεθόδευση και την εποπτεία της υπεύθυνης του Κέντρου, δημοτικής υπαλλήλου Μιράντας Κοπτερού.
Σταματούν τη χρηματοδότηση οι Σύλλογοι
Ωστόσο, όπως ανέφερε στο «Ε» η τελευταία, τα πράγματα δυσκολεύουν και πάλι για το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα. Όπως υποστηρίζει, οι επτά στειρώσεις που έγιναν στον ένα μήνα λειτουργίας του Κέντρου, πραγματοποιήθηκαν με χρηματοδότηση των δύο φιλοζωικών συλλόγων («Η Κιβωτός» και «Ο Παν»), που ανέλαβαν να καλύψουν οικονομικά τα έξοδα των ιδιωτών γιατρών. Αντίστοιχα, η περίθαλψη των αδέσποτων έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι τώρα αποκλειστικά από φιλοζωικούς συλλόγους και γίνεται μέσω ιδιωτών κτηνιάτρων, αφού στο Κέντρο υπάρχει υποδομή μόνο για στείρωση και όχι για ακτινογραφίες ή άλλες εξετάσεις. Σύμφωνα με την κ. Κοπετρού, ωστόσο, οι σύλλογοι δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν οικονομικά και σταματούν την όποια οικονομική παροχή στο Δήμο, κάτι που θέτει σε αβεβαιότητα τη συνέχιση του εγχειρήματος. Η ίδια τονίζει τη χρησιμότητα του Κέντρου όσον αφορά στο ότι υπάρχει πλέον ένας χώρος φιλοξενίας των αδέσποτων, όπως λέει όμως αυτό δεν επαρκεί.
«Οι σύλλογοι έχουν όλη την καλή διάθεση, αλλά δεν έχουν πλέον την οικονομική ευμάρεια να καλύπτουν έξοδα στείρωσης, εξετάσεων και περίθαλψης», λέει. «Χρειάζεται ένας κτηνίατρος από το Δήμο, για να μπορούν να γίνονται και στειρώσεις και άλλες εξετάσεις. Αν δε βοηθήσει ο Δήμος με αυτό τον τρόπο, σε ένα με δύο μήνες η πόλη της Μυτιλήνης θα γεμίσει αδέσποτα, αφού αυτά πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Μόνο αυτήν τη στιγμή, είναι πολλά που περιμένουμε να γεννήσουν.»