«Στη Λέσβο, ανάγκη να εστιάσουμε στον πολιτιστικό τουρισμό»

01/07/2012 - 05:56
Ο ρόλος του πολιτισμού της Λέσβου και το πώς αυτός μπορεί να συνδυαστεί με την προσέλκυση επισκεπτών στο νησί ήταν το θέμα που συζητήθηκε το Σάββατο στο ξενοδοχείο «Ζαΐρα», στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Κυνήγι Πολιτιστικού Θησαυρού».
Ο ρόλος του πολιτισμού της Λέσβου και το πώς αυτός μπορεί να συνδυαστεί με την προσέλκυση επισκεπτών στο νησί ήταν το θέμα που συζητήθηκε το Σάββατο το πρωί στο ξενοδοχείο «Ζαΐρα» της Σκάλας Λουτρών, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Κυνήγι Πολιτιστικού Θησαυρού», στο οποίο συμμετέχει η Εταιρεία Πολιτιστικής Ανάπτυξης Λέσβου «Αιολίς». Παρόντες στη σημαντική αυτή συνάντηση ήταν, εκτός από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτιστικών φορέων του νησιού, δεκάδες εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανώσεων, που τόνισαν τη σημασία του πολιτιστικού τουρισμού, αντάλλαξαν εμπειρίες και παρουσίασαν παραδείγματα καλών πρακτικών.

Το πρόγραμμα «Κυνήγι Πολιτιστικού Θησαυρού» έχει ως στόχο το να προετοιμάσει εκπαιδευομένους όλων των ηλικιών, ώστε να μπορούν να υποδέχονται επισκέπτες στις πόλεις τους μαθαίνοντας εκτός άλλων για την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία τους.
«Με βάση και την επιστημονική κοινότητα, ο πολιτιστικός τουρισμός είναι η πιο βιώσιμη μορφή τουρισμού, κι αυτό δείχνουν και όλες οι ενδείξεις», ανέφερε στο «Ε» η διευθύντρια της Πολιτιστικής Εταιρείας Λέσβου «Αιολίς», φιλόλογος και υπεύθυνη του προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, Ιφιγένεια Γεωργιάδη. «Ο ρυθμός ανάπτυξής του παγκόσμια φτάνει το 15% το χρόνο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το μαζικό τουρισμό είναι μόλις 8%. Το πιο σημαντικό είναι ότι ουσιαστικά ο πολιτιστικός τουρισμός αναδεικνύει και προστατεύει το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον ενός τόπου, γιατί πείθει και τους ίδιους τους κατοίκους να προστατεύσουν το περιβάλλον τους, να μάθουν την τοπική ιστορία και γεωγραφία, τα έθιμα κ.ά., προκειμένου να μπορούν και οι ίδιοι με τη σειρά τους να τα προβάλλουν.»

Οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι

Στο πλαίσιο αυτό των δυνατοτήτων που αναπτύσσει ο πολιτιστικός τουρισμός γενικά και ειδικά στη Λέσβο, κινήθηκε η συζήτηση που έγινε το Σάββατο το πρωί στη Σκάλα Λουτρών. Παρόντες στη στρογγυλή τράπεζα ήταν περίπου 40 άτομα. Ανάμεσα σ’ αυτούς, εκπρόσωποι από τουριστικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της Μαγιόρκα, της Ισλανδίας, της Σαξονίας, καθώς και της Κροατίας, της Πολωνίας και της Εσθονίας. Από τοπικούς φορείς, παρίσταντο ως εκπρόσωποι ο αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Γιάννης Τσακίρης, η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Ταξιαρχούλα Πνακά, ο διευθυντής τής ΕΤΑΛ, Αναστάσιος Περιμένης, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Μπαλουχανάς», Χρυσόστομος Κουτσουκέλης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Δελφίνι» της Σκάλας Λουτρών, Δημήτρης Παπαχρυσός, ο πρόεδρος του Παγγεραγωτικού Συλλόγου, Γιώργος Ζορμπάς, εκπρόσωποι της εφημερίδας «Το Βήμα της Γέρας» και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Πόλιον», Μυρσίνη Βαρτή - Ματαράγγα, που βρέθηκε εκεί ως αντιπρόσωπος του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο για την Προστασία των Μνημείων και των Τοποθεσιών - Τμήμα Μυτιλήνης).
Η τελευταία κατέθεσε στη συνάντηση τη «Χάρτα Πολιτιστικού Τουρισμού» τού ICOMOS.

Η παρέμβαση των λεσβιακών συλλόγων

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, ξένοι και τοπικοί εκπρόσωποι αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες πάνω στο πώς μπορεί ο πολιτισμός να συνδυαστεί με την προσέλκυση επισκεπτών. Οι εκπρόσωποι των λεσβιακών συλλόγων ανέφεραν ουσιαστικά πως έχουν καταλάβει το ρόλο που έχει να διαδραματίσει ο εναλλακτικός και ειδικά ο πολιτιστικός τουρισμός, καθώς και πως το έργο των ίδιων είναι να προβάλλουν τον τοπικό πολιτισμό σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Τόνισαν, ωστόσο, πως δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα μια σαφής εστίαση σε μια μορφή τουρισμού όσον αφορά στη Λέσβο.
«Πρόταση τόσο των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού, όσο και δική μας, είναι να γίνει εστίαση στον πολιτιστικό τουρισμό», προσθέτει η κ. Γεωργιάδη. «Αυτό, όμως, είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Η κατεύθυνση θα δοθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση. Γνώμη δική μας, πάντως, είναι πως θα πρέπει να στοχεύσουμε στις νέες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και στα Βαλκάνια, αφού οι κάτοικοί τους ταξιδεύουν και μάλιστα όχι μόνο το καλοκαίρι.»
Στα πλαίσια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι επισκέφτηκαν τον «Ελαιώνα Νίκου» στο Πυργί και την ταβέρνα «Μπαλουχανάς» στο Πέραμα, ως παραδείγματα καλής πρακτικής.
Σημειώνεται πως η «Αιολίς» συμμετέχει επιπλέον στα προγράμματα «Συνεισφορές στην Ευρωπαϊκή Κληρονομιά», «Διαβάζοντας το Τοπίο» και «Πρωταθλητές Εκμάθησης Γλωσσών». Μια συνάντηση για το πρώτο από αυτά πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε τρεις εβδομάδες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey