Απογραφή γεωργίας και κτηνοτροφίας

01/07/2012 - 05:56
Στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο η πληροφορία ότι στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί γενική απογραφή γεωργίας και κτηνοτροφίας σε ολόκληρη τη χώρα και κατά προέκταση και στο νομό μας.
Στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο η πληροφορία ότι στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί γενική απογραφή γεωργίας και κτηνοτροφίας σε ολόκληρη τη χώρα και κατά προέκταση και στο νομό μας. Η απόφαση αυτή πάρθηκε αναμφισβήτητα από την προηγούμενη κυβέρνηση, με κύριο ίσως σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας προσωρινής απασχόλησης, που θα εξυπηρετούσε ίσως ψηφοθηρικές επιδιώξεις. Ανάμεσα στα στοιχεία στατιστικής που επιδιώκεται η καταγραφή τους, περιλαμβάνονται και οι βασικές κατηγορίες κάλυψης και χρήσης της γης. Η χώρα μας έχει απόλυτη ανάγκη στατιστικής απογραφής, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις πραγματοποίησής της για τους παρακάτω λόγους:
- Η Ελλάδα στερείται ακόμα εθνικού κτηματολογίου και δασολογίου, όταν πριν από αρκετά χρόνια είχε χρηματοδοτηθεί για το σκοπό αυτό από την Ευρ. Ένωση, περιορίζοντας τη δραστηριότητα αυτή σε πιλοτικές εφαρμογές σε ελάχιστους δήμους και κοινότητες. Αποτέλεσμα της παρέμβασης αυτής, σωρεία λαθών με εμπλοκή ιδιοκτητών σε ατέλειωτους δικαστικούς αγώνες που ακόμα συνεχίζονται. Η συγκρότηση στη Μυτιλήνη ειδικού γραφείου για την επίλυση των λαθών δεν έδωσε μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα.
- Παρόμοια απόφαση είχε ληφθεί από το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης, με χρηματοδότηση και πάλι της Ε.Ε., για τη συγκρότηση ελαιοκομικού μητρώου, που και αυτό καρκινοβατεί μεταξύ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την καταβολή επιδοτήσεων σε ελαιοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους.
- Η ανυπαρξία δασολογίου διευκολύνει εμπρηστές, οικοπεδοφάγους και μοναστήρια να διεκδικούν δασικές εκτάσεις σε βάρος της Εθνικής Οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
- Η αποτύπωση γεωργικών και κτηνοτροφικών επιφανειών γης έχει πραγματοποιηθεί στις χώρες της Ε.Ε. πριν από αρκετά χρόνια, εκφράζοντας τις εκτάσεις με αεροφωτογραφίσεις σε οριζόντια πεδινή εικόνα. Στη χώρα μας διατηρείται ακόμα ο γεωφυσικός διαχωρισμός των εδαφών σε πεδινά, ημιορεινά και ορεινά, που καταγράφονται από τους ελαιοπαραγωγούς με διαφορετικές τιμές στις φορολογικές τους δηλώσεις.
- Νέο πρόβλημα στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις, η επιλεξιμότητά τους για την καταβολή των επιδοτήσεων.
- Η καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης στα νησιά του Αιγαίου έγινε αντικείμενο καταγραφής ψευδών δηλώσεων για υψηλότερες εισπράξεις, όταν υπήρχε το δικαίωμα διόρθωσης των δηλώσεων καλλιέργειας στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και στην ένωσή τους.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν σοβαρές αδυναμίες εφαρμογής μιας γεωργοκτηνοτροφικής απογραφής, όταν αμφισβητούνται αγροτικά και κτηνοτροφικά ακίνητα ως προς την κυριότητα και τα όριά τους, που καθορίζουν το μέγεθός τους. Κατόπιν αυτών, τα όποια συναρμόδια υπουργεία που κατευθύνουν τις στατιστικές υπηρεσίες, ας ολοκληρώσουν τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και ας σκεφθούν μετά την πραγματοποίηση της γεωργοκτηνοτροφικής απογραφής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey