FOLLOW US

Άρθρα

Οι ελληνικές τράπεζες - με εξαίρεση την Αγροτική - πέρασαν με καλές, θα έλεγε κανείς, επιδόσεις τα τεστ κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών. Δεν πέρασε ένα εξάμηνο από τα τεστ και ορισμένες από αυτές αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.
Οι ελληνικές τράπεζες - με εξαίρεση την Αγροτική - πέρασαν με καλές, θα έλεγε κανείς, επιδόσεις τα τεστ κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών. Δεν πέρασε ένα εξάμηνο από τα τεστ και ορισμένες από αυτές αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Η λύση στην περιορισμένη ρευστότητά τους δόθηκε από το κρατικό πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων δανεισμού με την έκδοση τίτλων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που το Ελληνικό Δημόσιο ενισχύει τη ρευστότητα των τραπεζών. Πριν δύο περίπου χρόνια, όταν η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση ήταν σε έξαρση, όλοι οι οικονομικοί παράγοντες θεωρούσαν ότι το πλεονέκτημα των ελληνικών τραπεζών ήταν η παντελής έκθεσή τους στα λεγόμενα τοξικά ομόλογα. Δύο χρόνια μετά, όταν οι ελληνικές τράπεζες μπήκαν στο μικροσκόπιο των ξένων θεσμικών επενδυτών, αποκαλύφθηκε ότι έχουν δεσμεύσει ένα μεγάλο τμήμα του Ενεργητικού τους στα πλέον τοξικά ομόλογα του πλανήτη. Μιλάμε για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Η ιστορία παίζει τα πιο σκληρά παιχνίδια και από τη μια στιγμή στην άλλη σε πάει από τον παράδεισο στην κόλαση.
Δεν ξέρουμε τις πιθανότητες πραγματικής χρεωκοπίας του ελληνικού κράτους και, ανεξάρτητα από αυτές, η απαξίωση των ελληνικών ομολόγων είναι τέτοια, που αντιμετωπίζονται σα σκουπίδια από τους δανειστές μας. Αν σε όλο αυτό το ασφυκτικό κλίμα βάλουμε και την αιμορραγία των καταθέσεων του τελευταίου εξαμήνου, καταλαβαίνει κανείς την απροθυμία των ελληνικών τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια, «πνίγοντας» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 96 δισ. ευρώ δανείστηκαν οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι τον Ιούλιο. Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται μόνο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού οι διεθνείς αγορές είναι για αυτές κλειστές.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, που δείχνει και το μέγεθος της σημερινής κρίσης, είναι τα 26 δισεκατομμύρια που έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα (απόσυρση καταθέσεων), από τα οποία τα 19 δισεκατομμύρια ήταν καταθέσεις νοικοκυριών. Από τα 26 δισεκατομμύρια, μόνο το 50% μετακόμισε στο εξωτερικό και το άλλο μισό κάλυψε τρέχουσες ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που ήταν αδύνατον να καλυφθούν από τα σημερινά εισοδήματα, που λόγω κρίσης έχουν συρρικνωθεί.
Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για τη δημιουργία ενός δημόσιου πόλου, που θα ανταγωνιζόταν τον ιδιωτικό κρατώντας χαμηλά τα επιτόκια χορηγήσεων. Μετεκλογικά το μάζεψε και τώρα μιλάει για τη δημιουργία τριών ταμείων, που τα ονόμασε Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Εξωστρέφειας και Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Από βαφτίσια το ΠΑΣΟΚ δεν παίζεται. Το ουσιαστικό του πράγματος, πέρα από τα βαφτίσια, είναι ότι οι τράπεζες θα χρηματοδοτούν τα δάνεια κατά 50% και το υπόλοιπο 50% θα το καλύπτει το ΕΣΠΑ. Πολύ φοβάμαι ότι τα παραπάνω προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας δε θα προχωρήσουν, επειδή θα σκοντάψουν είτε στην απροθυμία των τραπεζών είτε στην κρατική γραφειοκρατία. Άλλωστε, όλοι οι τομείς της κρατικής διαχείρισης βρίσκονται σε κατάσταση ύπνωσης, αν όχι διάλυσης (πρόσφατο παράδειγμα ο χειρισμός της περαίωσης από το Υπουργείο Οικονομικών), για να μην πούμε για την ασυναρτησία τού opengov. Το παιχνίδι δεν είναι καινούργιο, το έχουμε ξαναδεί.

Υ.Γ. Η Ουγγαρία είναι εκτός Ευρωζώνης και υπό επιτήρηση από το Δ.Ν.Τ.. Η πρώτη κυβέρνηση που εφάρμοσε τα μέτρα, ήταν του σοσιαλιστικού κόμματος. Καταψηφίστηκε. Η δεύτερη, κεντροδεξιά, προσπάθησε να αγνοήσει κάποια μέτρα τού Δ.Ν.Τ. και να βάλει φόρους σε τραπεζικές συναλλαγές. Έκλεισαν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης από το Δ.Ν.Τ. και η Ουγγαρία επανήλθε στην πρότερη κατάσταση. Στατιστικά, όσες χώρες βρέθηκαν υπό επιτήρηση «επανήλθαν» αλλάζοντας τρεις τουλάχιστον κυβερνήσεις. Η περίπτωση της Ουγγαρίας ήταν ένα μάθημα από το Δ.Ν.Τ. για όσους δε συμμορφώνονται στις υποδείξεις του. Τα ίδια έκανε πριν αρκετά χρόνια και στη Λατινική Αμερική. Μέχρι που άλλαξαν τα πράγματα, βρέθηκε απέναντι στους Πειρατές της Καραϊβικής (Τσάβες, Μοράλες, Κάστρο κ.λπ.) και δεν του πέρασε. Όταν επιλέγεις τις αγορές για διαχειριστή, αυτά παθαίνεις.
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top