Κι όμως... δουλεύει!

01/07/2012 - 05:56
Γύρω στα 120 άτομα παρέμεναν χθες στο Κέντρο Κράτησης της Παγανής σε ένα θάλαμο που έχει πρόχειρα επισκευαστεί για να λειτουργεί ως «χώρος αναμονής» για τους μετανάστες που εντοπίζονται στα παράλια του νησιού και αναχωρούν την επόμενη μέρα με το πλοίο της γραμμής.
Γύρω στα 120 άτομα παρέμεναν χθες στο Κέντρο Κράτησης της Παγανής σε ένα θάλαμο που έχει πρόχειρα επισκευαστεί για να λειτουργεί ως «χώρος αναμονής» για τους μετανάστες που εντοπίζονται στα παράλια του νησιού και αναχωρούν την επόμενη μέρα με το πλοίο της γραμμής. Χθες το απόγευμα αναμενόταν 100 άτομα ν’ αναχωρήσουν για την Αθήνα. Την ίδια ώρα, «μπλακ-άουτ» σημειώθηκε για μια ακόμη φορά στις ιατρικές εξετάσεις των μεταναστών, καθώς το ακτινολογικό μηχάνημα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης έχει υποστεί βλάβη από την περασμένη Παρασκευή και οι μετανάστες μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας Καλλονής!

«Όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν.» Το γνωστό τραγούδι θα ταίριαζε «γάντι» στην περίπτωση της μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται στη Λέσβο, καθώς οι όποιες ανακοινώσεις γίνονται κατά καιρούς για βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας των μεταναστών στη Μυτιλήνη φαίνεται να μένουν στα λόγια. Η προμήθεια σύγχρονου ακτινολογικού μηχανήματος και η εγκατάστασή του στο χώρο της Παγανής για τις απαραίτητες εξετάσεις είχε ανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Το μηχάνημα αγοράστηκε με χρηματοδότηση από το τέως υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με την περιβόητη διαδικασία χρηματοδότησης κάποιων συλλόγων, βρίσκεται όμως εδώ και μήνες αναξιοποίητο. Χρειάστηκε να χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να γίνει η συνεννόηση με τη νομαρχία ώστε να φτιαχτεί το κατάλληλο προκάτ για τη λειτουργία του. Τελικά, στο προκάτ κτήριο που είχε παραγγελθεί… δε χωρούσε το μηχάνημα, η όλη διαδικασία «κόλλησε» και έφθασε ν’ ανακοινωθεί το κλείσιμο της Παγανής οπότε μάλλον δε θα «δούμε» ποτέ το ακτινολογικό ν’ αξιοποιείται.

Εκτός λειτουργίας
Την ίδια ώρα, όμως, τα προβλήματα με τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου δεν έχουν σταματήσει, αφού το ακτινολογικό μηχάνημα που διαθέτει τέθηκε εκτός λειτουργίας την Παρασκευή και οι μετανάστες που αποβιβάζονται στο νησί «μεταφέρονται» μέχρι την Καλλονή για εξετάσεις.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και τα προβλήματα μένουν ακριβώς ίδια. Η Παγανή που ήταν για να κλείσει, δε σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί, απλά παραμένει ένα ανοιχτό πλέον κέντρο (φυλάσσεται εξωτερικά από την Αστυνομία), όπου όμως οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει, αντιθέτως οι ελλείψεις - δεδομένου και του χειμώνα - είναι ακόμη μεγαλύτερες.

«Γιατροί Χωρίς Σύνορα»
«Όχι προσωρινή λειτουργία της Παγανής»

Την απόφαση για τοκλείσιμο της Παγανής χαιρέτισε με ανακοίνωσή της η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» χαρακτηρίζοντάς την ως το πρώτο βήμα προς μια πιο ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών. Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» εκφράζουν στο ίδιο κείμενο την αντίθεσή τους στην όποια «προσωρινή λειτουργία» του Κέντρου Κράτησης Μυτιλήνης.
«[…] υπάρχουν ακόμη μικρές ομάδες ατόμων μέσα στο Κέντρο Κράτησης στην Παγανή, μια και δεν αναχωρούν καθημερινά πλοία από τη Μυτιλήνη», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει σε άλλο σημείο: «Δεδομένου ότι οι Αρχές έχουν υποσχεθεί να αναζητήσουν μια νέα εγκατάσταση που θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες, οι Γ.Χ.Σ. θα επιθυμούσαν το μόνιμο κλείσιμο της Παγανής. «Ελπίζουμε αντί να ξανανοίξει η εγκατάσταση ως κέντρο κράτησης, να προχωρήσουν οι αρχές με ένα σχέδιο λειτουργίας ανοιχτών κέντρων υποδοχής για μετανάστες και αιτούντες άσυλο», υποστηρίζει μεταξύ άλλων η Μίκυ βαν Χέρβεν, επικεφαλής αποστολής στο πρόγραμμα των Γ.Χ.Σ. για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.
Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» εκφράζουν, τέλος, την πεποίθηση ότι η περίπτωση του Κέντρου Κράτησης της Παγανής στη Μυτιλήνη θα αποτελέσει μια αρχή προκειμένου να αλλάξει η πολιτική κράτησης προς την καθιέρωση ανοιχτών κέντρων υποδοχής, όπου θα γίνεται καλύτερη εκτίμηση των αναγκών του πληθυσμού, θα εξασφαλίζεται η ανθρώπινη μεταχείρισή τους, η πρόσβασή τους στην ιατρική περίθαλψη και στις διαδικασίες παροχής ασύλου και θα διεκπεραιώνονται οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey