Καβγάς για τη χάρη του Αγίου Σώζοντα

01/07/2012 - 05:56
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κατοίκους της ανατολικής Λήμνου η απόφαση του Μητροπολίτη Λήμνου να προχωρήσει στην ίδρυση ιερού προσκυνήματος στο Άγιο Σώζοντα.
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κατοίκους της ανατολικής Λήμνου η απόφαση του Μητροπολίτη Λήμνου να προχωρήσει στην ίδρυση ιερού προσκυνήματος στο Άγιο Σώζοντα. Ανήμερα χθες της εορτής του αγίου, επικρατούσε στην εκκλησία ιδιαίτερα «παγωμένο κλίμα», καθώς οι σχέσεις των κατοίκων με τον Μητροπολίτη είναι ιδιαίτερα τεταμένες. Η ίδρυση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 69/14-5-2010, με κύριο στόχο - όπως υποστηρίζει η πλευρά της Μητρόπολης - να γίνει ο συγκεκριμένος ναός προσκυνηματικός και σημείο θρησκευτικής αναφοράς για τη Λήμνο.
Οι κάτοικοι, όμως, της περιοχής αντιδρούν, καθώς υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή έγινε «εν κρυπτώ», ενώ τονίζουν ότι ο Άγιος Σώζων ανήκει στο χωριό τους, είναι δημιούργημα των προγόνων τους οι οποίοι με «προσωπική εργασία και πενιχρά οικονομικά μέσα έχτισαν και συντήρησαν όχι μόνο το εξωκκλήσι του αγίου αλλά και τα παραπλεύρως ευρισκόμενα κελιά, στα οποία φιλοξενούσαν δωρεάν τους προσκυνητές την παραμονή της εορτής του, που κατέφθαναν με ζώα και με καΐκια από όλα τα μέρη της Λήμνου να προσκυνήσουν τη χάρη του και το ανέδειξαν έτσι παλλημνιακό προσκύνημα».


Κατηγορηματικά αντίθετος ο πρόεδρος του Συλλόγου Φυσινιωτών της Αθήνας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων Αττικής, Αντώνης Καραγιάννης, δήλωσε στο «Ε»: «Είμαστε αντίθετοι στην ενέργεια του Μητροπολίτη Λήμνου να πάρει υπό τη δικαιοδοσία του το εξωκκλήσι του Αγίου Σώζοντος, που οι πρόγονοί μας δημιούργησαν και συντήρησαν με προσωπική εργασία, δημοσιεύονταν στο ΦΕΚ απόφαση για μετατροπή του ναού σε Ιερό Προσκύνημα, αγνοώντας επιδεικτικά και παραγκωνίζοντας εμάς τους κατοίκους της Φυσίνης, ορίζοντας στην Επιτροπή του ναού κατοίκους από άλλα μέρη. Ξεκινάμε αγώνα για να επιστρέψει ο Άγιος Σώζων στη Φυσίνη όπου ανήκει.»

Χωρίς κατοίκους στην Επιτροπή
Όλα ξεκίνησαν μετά την απόφαση του Μητροπολίτη Λήμνου να μη συμπεριλάβει στην Επιτροπή που διαχειρίζεται τα έσοδα του ναού, κανένα κάτοικο της περιοχής. Αυτό θεωρήθηκε από τους ίδιους τους κατοίκους ως «μεγάλη προσβολή», όπως σημειώνουν οι ίδιοι χαρακτηριστικά σε επιστολή τους στο Μητροπολίτη Λήμνου, την οποία κοινοποιούν στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στους βουλευτές του νομού Λέσβου, στο νομάρχη Λέσβου, Παύλο Βογιατζή, στον έπαρχο Λήμνου, κ. Δημήτριο Σάραγκα, και στο δήμαρχο Μούδρου, Κώστα Αδαμίδη.
«Μας πλήγωσε και μας προσέβαλε η απόφασή σας να μην ορίσετε στην Επιτροπή του ναού κανένα κάτοικο της Φυσίνης, ούτε έναν από αυτούς που για πολλά χρόνια, παρά την ηλικία τους, υπηρετούσαν με ζήλο τη Χάρη του», αναφέρουν στο Μητροπολίτη Λήμνου, ενώ τονίζουν: «Τα ιερά προσκυνήματα δεν ιδρύονται με αποφάσεις και κανονισμούς που δημοσιεύονται σε φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, αλλά τα γεννά η χάρις των αγίων, η πίστη, η λατρεία και η αγάπη του κόσμου που εκδηλώνεται σε βάθος χρόνου. Ο Άγιος Σώζων ανήκει στη Φυσίνη, είναι η ψυχή και η καρδιά των κατοίκων της.»


Βραβεία στον έπαρχο (επάνω) και το νομάρχη αλλά άγριος καυγάς με τους κατοίκους της Φυσίνης

Κοσμοσυρροή στο πανηγύρι
Χιλιάδες προσκυνητές από προχθές Δευτέρα το απόγευμα μέχρι και χθες Τρίτη το μεσημέρι, ανήμερα της εορτής του, προσκύνησαν στον Άγιο Σώζοντα. Τα τελευταία χρόνια, την ημέρα της εορτής του αγίου, κόσμος από όλη τη Λήμνο συγκεντρώνεται στο ναό για να προσκυνήσει στη χάρη Του. Χθες το πρωί, ο Μητροπολίτης Λήμνου κ. Ιερόθεος, μετά το τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, τίμησε όλους όσοι προσέφεραν τα τελευταία χρόνια στις εργασίες ανακαίνισης του ναού.
Ο Μητροπολίτης Λήμνου ευχαρίστησε το νομάρχη και τον έπαρχο για την παρουσία τους, την υποστήριξη, την άριστη συνεργασία τους και τη χρηματοδότηση από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου και το επαρχείο Λήμνου με το ποσό των 60.000 ευρώ για την αντικατάσταση της στέγης του Ιερού Ναού του Αγίου Σώζοντος. Ως έκφραση ευγνωμοσύνης τούς απένειμε σήμερα τιμητικές πλακέτες και τους ευχήθηκε να έχουν την ευλογία του πολιούχου του νησιού. Τίμησε επίσης τους Παναγιώτη και Γεώργιο Στενό για τη μεγάλη τους προσφορά στην ανακαίνιση του ναού, καθώς και το δήμαρχο Μούδρου, Κώστα Αδαμίδη, για τη συμβολή του στην όλη προσπάθεια της ανακαίνισης.
Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν και οι δήμαρχοι Μύρινας Νάσος Σκαμάγκης, Νέας Κούταλης Δημήτρης Βουλγαράκης και Ατσικής Ανδρέας Καλαϊτζής, καθώς και το σύνολο των φορέων του νησιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey