«Υπογράφουν συμβόλαια ότι δε θα μείνουν έγκυες»

01/07/2012 - 05:56
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η γυναίκα εργαζόμενη και μητέρα αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου το μέλος του τομέα συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ Γιάννα Καρανδινάκη
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η γυναίκα εργαζόμενη και μητέρα αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου το μέλος του τομέα συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ Γιάννα Καρανδινάκη. Η οποία ήρθε στο νησί προσκεκλημένη τη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μιλήσει σε συνάντηση που είχε οργανωθεί με γυναίκες σε καφέ-μπαρ της πόλης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

«Οι γυναίκες είναι οι πρώτες που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης, η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, δεν έχει έρθει ακόμη, φανταστείτε τι θα συμβεί όταν θα έρθει», τόνισε η κ. Καρανδινάκη. Η ίδια εξήγησε ότι «αφορά τις γυναίκες η ακρίβεια γιατί εκείνες φροντίζουν για το καλάθι της νοικοκυράς, τους αφορούν οι ελλείψεις στην υγεία γιατί φροντίζουν τα παιδιά τους αλλά και για τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας, τέλος τούς αφορά η παιδεία γιατί οι γυναίκες αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης στην εκπαίδευση των παιδιών».

«Βάρος οι γυναίκες για τους εργοδότες»

Έμφαση έδωσε στη θέση της μητέρας στο χώρο εργασίας. «Οι εργοδότες - τόνισε - βλέπουν τις γυναίκες εργαζόμενες σα βάρος γιατί χρειάζεται να σταματήσουν για ένα διάστημα τη δουλειά για να γεννήσουν ή να φροντίσουν στη συνέχεια τα παιδιά τους.» Υπογράμμισε ότι υπάρχουν καταγγελίες για μεγάλες επιχειρήσεις, που βάζουν ως όρο στις γυναίκες εργαζόμενες να υπογράψουν συμβόλαια ότι δε θα μείνουν έγκυες για τα επόμενα πέντε χρόνια. «Επώνυμες καταγγελίες δεν πρόκειται φυσικά ποτέ να υπάρξουν, γιατί οι γυναίκες αυτές θα μείνουν χωρίς δουλειά», συμπλήρωσε η ίδια. Τόνισε ακόμη ότι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι σε μεγάλο ποσοστό είναι άνεργες οι γυναίκες κάτω των 30 ετών, ενώ μία στις πέντε γυναίκες είναι μακροχρόνια άνεργη και μπορεί να ψάχνει δουλειά για δύο με τρία χρόνια.
Ακόμη όμως και στο χώρο της εργασίας, υπάρχει άνιση μεταχείριση των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες. Όπως είπε η κ. Καρανδινάκη, οι γυναίκες πληρώνονται με πενιχρούς μισθούς, ενώ οι άνδρες έχουν καλύτερες απολαβές. «Θα πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στο χώρο δουλειάς και τους ίδιους μισθούς. Τα χρήματα που παίρνουν δεν τους φθάνουν ούτε να φροντίσουν για τη φύλαξη των παιδιών τους όταν εργάζονται», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν παίρνουν την εξάμηνη άδεια μητρότητας …
Αναφέρθηκε ακόμη στο πρόσφατο νομοσχέδιο που έδωσε επιπλέον εξάμηνη άδεια μητρότητας. Το θέμα αυτό, όπως είπε, το συζήτησε σε συνάντηση που είχε με την υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Καλατζάκου και τόνισε ότι ουσιαστικά στηρίχθηκε όλο το οικοδόμημα της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στις νέες μητέρες, όμως στην πράξη δεν υλοποιείται γιατί οι περισσότερες γυναίκες δεν κάνουν χρήση της άδειας αυτής.
«Οι εργοδότες βάζουν τέτοιους όρους στις εργαζόμενες που τους αναγκάζουν να επιλέγουν να μη χρησιμοποιούν την άδεια αυτή. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δε λειτουργούν. Ζητήσαμε από την κ. υφυπουργό να θεσπιστούν ακόμη μεγαλύτερα πρόστιμα στους εργοδότες που δε δίνουν την άδεια αυτή στις μητέρες και επιπλέον να δει το υπουργείο με ποιο τρόπο θα προστατέψει αυτό το μέτρο. Γιατί αν δεν υλοποιείται, δεν έχει νόημα να υπάρχει», είπε το μέλος του τομέα συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

Η κ. Καρανδινάκη επέρριψε επίσης μέρος της ευθύνης και στις ίδιες τις γυναίκες, οι οποίες - όπως είπε - «πολλές φορές αφήνουμε τους άλλους ν’ αποφασίσουν για λογαριασμό μας. Σε αυτή την περίπτωση είμαστε άξιες της μοίρας μας.». Καυτηρίασε την τάση που υπάρχει στις γυναίκες να απέχουν από τα κοινά και τα κέντρα αποφάσεων, παρά το γεγονός ότι έχουν δυνατότητες και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πετύχουν και τόνισε ότι αποτελεί τομή για την ελληνική κοινωνία η ποσόστωση 40% που έχει θεσπίσει το ΠΑΣΟΚ στη συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτιά τους, καθώς και στα κομματικά του όργανα.
Ανέφερε ακόμη τις έξι προτάσεις που προωθεί το ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη της οικογένειας. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ προτείνει:
Ενίσχυση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου.
Δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών σε κάθε γειτονιά.
Θέσπιση σύνταξης για τη μητέρα.
Οικονομική ενίσχυση οικογενειών για εξωσωματική γονιμοποίηση.
Μέριμνα για οικογένειες με ανάπηρα παιδιά.
Στήριξη γυναικών και παιδιών που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey