Έκθεση Φωτογραφίας στην K-Gold Temporary Gallery

SUMMER BOUQUET από τον Νικόλα Βαμβουκλή [Vid]

17/06/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 18/06/2022 - 11:41

Η K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει την ένατη καλοκαιρινή της έκθεση SUMMER BOUQUET, σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή - μια γιορτή της σύγχρονης queer κουλτούρας που διερευνά τη σχέση της ποίησης με τη φωτογραφία.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της K-Gold Temporary Gallery, Νικόλας Βαμβουκλής

Το ποίημα «Ένα Δώρο» του βραβευμένου Andrew McMillan, γεμάτο εικόνες από καθημερινές στιγμές φυσικής και συναισθηματικής ανταλλαγής, αποτελεί σημείο αφετηρίας για τους έξι Έλληνες [με καταγωγή από το Λισβόρι] και διεθνείς καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση: Alfred Agostinelli, beraber co., Alexandre Furcolin, Ian Lewandowski, Robin Plus και Studio Prokopiou.

Alfred Agostinelli, Abraham Miletsky’s Crematorium, Kyiv, 2019, Courtesy of the artist

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 25 Ιουνίου στις 20:00, στην K-Gold Temporary Gallery, στην Αγία Παρασκευή, με DJ set από τον Mic Meimaroglou. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 28 Αυγούστου και θα είναι ανοιχτή στο κοινό από Παρασκευή έως Κυριακή [11:00-14:00 και 19:00-22:00].

Τα έργα των καλλιτεχνών εξετάζουν ζητήματα ταυτότητας, μνήμης και επιθυμίας με τρόπους οικείους, αλλά και συχνά απροσδόκητους, τονίζοντας ταυτόχρονα την σημασία της κοινωνικής ενδυνάμωσης, της επικοινωνίας και της αποδοχής. Κάθε δημιουργός προσεγγίζει με τη δική του, προσωπική ματιά τη λαχτάρα για αγάπη και πάθος, καταδεικνύοντας ότι το αίσθημα του ανήκειν και η κατανόηση είναι καθολικές και διαχρονικές ανάγκες για την ανθρώπινη φύση.

Beraber co., Balat, 2020, Courtesy of the artist

Η έκθεση SUMMER BOUQUET, μέρος του παράλληλου προγράμματος του Athens Photo Festival 2022, επενδύεται με ηλεκτρονική μουσική από το ντούο BoysShorts (Tareq και Vangelis). Τα θέματα της εν λόγω καλλιτεχνικής έρευνας αναπτύσσονται εκτενέστερα στο νέο τεύχος του περιοδικού THE WILD ONES της K-Gold Temporary Gallery που προσεγγίζει τις τάσεις και τους πειραματισμούς στην queer φωτογραφία μέσα από συνεντεύξεις του Χρήστου Μούχα με τους συμμετέχοντες.

Τέλος, μια παράλληλη έκθεση στην K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει επιλεγμένα έργα από τη συλλογή της, που συνδέονται με σημαντικές στιγμές της πρότερης νομαδικής δραστηριότητας της στη Λέσβο. Περιλαμβάνει φωτογραφίες, σχέδια και γλυπτά των Alvaro Deprit, Saskia Janssen, Χαράλαμπου Κουρκούλη, András Ladocsi, Χρήστου Μούχα και Ηλία Παπαηλιάκη.

Beraber co., Balat, 2020

Βαμβουκλής: «Το κοινό μας έχει αγκαλιάσει»

Η Έκθεση SUMMER BOUQUET αποτελεί την 9η καλοκαιρινή έκθεση της K-Gold Temporary Gallery. Η K-Gold Temporary Gallery ιδρύθηκε το 2014 στη Λέσβο με στόχο να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη μέσα από εκθέσεις, περφόρμανς, εκδόσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχει παρουσιάσει το έργο καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως Joan Jonas, Bas Jan Ader, Ana Mendieta, Lynda Benglis, John Baldessari, Cosima von Bonin, Grace Wales Bonner και Jonathas de Andrade. Το 2015 διακρίθηκε ως καινοτόμος πολιτιστική πρωτοβουλία από τη Μητρόπολη της Ναντ. «Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί το κοινό της Λέσβου έχει πραγματικά αγκαλιάσει πολύ ένθερμα πραγματικά αυτή την πρωτοβουλία. Τελικά δεν ήταν τόσο δύσκολο το όλο εγχείρημα, δηλαδή να εμφυτευτεί ένα κύτταρο μοντέρνας τέχνης στην Αγία Παρασκευή. Ήταν σίγουρα μία ιδιαίτερη επιλογή που έκανα. Έχουν περάσει 9 χρόνια και αυτό νομίζω είναι μία απόδειξη της αγάπης και της στήριξης του κοινού προς αυτό που κάνουμε» αναφέρει σε δήλωσή του στο «Ε» ο καλλιτεχνικός διευθυντής της K-Gold Temporary Gallery, Νικόλας Βαμβουκλής.

Alexandre Furcolin, Saci, 2019

Η K-Gold Temporary Gallery ο έλληνας εκπρόσωπος του δικτύου Miramare

Η K-Gold Temporary Gallery, παρόλο που είναι γνωστή κυρίως για τις καλοκαιρινές της δράσεις τα τελευταία δύο χρόνια έχει καλλιτεχνικό προγραμματισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. «Έτσι με το τέλος της έκθεσης RADIUM PALLAS, τον Απρίλιο πήγαμε στην Μασσαλία, όπου είχαμε προσκληθεί από την Σχολή Καλών Τεχνών της Μασσαλίας για να δημιουργήσουμε μαζί ένα μεσογειακό δίκτυο που ονομάζεται Miramare. Τα μέλη της είναι οι Σχολές Καλών Τεχνών του γαλλικού νότου και διάφοροι πολιτιστικοί φορείς από όλη τη Μεσόγειο. Η K-Gold Temporary Gallery είναι ο έλληνας εκπρόσωπος του δικτύου Miramare που στόχο έχει να ενισχύσει τη δύναμη των νέων καλλιτεχνών ώστε να κινούνται στην Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και να δημιουργούν» αναφέρει σε δήλωσή του στο «Ε» ο Νικόλας Βαμβουκλής. Στο πλαίσιο αυτού του δικτύου Miramare η K-Gold Temporary Gallery θα διοργανώσει τον Σεπτέμβριο ένα πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών. Μία γαλλίδα καλλιτέχνης θα φιλοξενηθεί, στο πλαίσιο του προγράμματος, στην K-Gold Temporary Gallery, στην Αγία Παρασκευή, με σκοπό να εμπνευστεί από τοπίο και τον πολιτιστικό πλούτο του νησιού μας και να δημιουργήσει νέα έργα τα οποία θα παρουσιαστούν στο τέλος του Σεπτέμβρη.

Alexandre Furcolin, Strawberry Pipe, 2021

Και στο δίκτυο Μουσείων Λέσβου

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος και ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης, με κάλεσαν να συμμετέχω στην Συνάντηση του Δικτύου Μουσείων Λέσβου την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, παρόλο που η K-Gold Temporary Gallery δεν αποτελεί ένα πιστοποιημένο Μουσείο. Στην πραγματικότητα είναι ένας μουσειακός χώρος. Ωστόσο θα θέλαμε πολύ να συμμετέχουμε σε αυτή την πρωτοβουλία. Θεωρώ ότι το δίκτυα τέτοιου τύπου έχουν μόνο κερδισμένους τους πολιτιστικούς χώρους και τους επαγγελματίες που δουλεύουν σε αυτούς, αλλά και το ίδιο το κοινό» είπε ο κ. Βαμβουκλής με αφορμή την συμμετοχή του στην εκδήλωση «Η δύναμη των Μουσείων» και πρόσθεσε: «Είμαι πάντα διαθέσιμος στο να γίνονται τέτοιου είδους κινήσεις που στόχο έχουν να μετατρέψουν την Λέσβο σε ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό προορισμό».

Ian Lewandowski, Frenulum Piercing, Central Park, 2020

Ένα Δώρο του Andrew McMillan

για αυτούς που δεν άγγιξα ποτέ για αυτούς

που ήθελαν να δουν ταινίες που ήθελαν

να μιλήσουν που ήθελαν σιωπή και έλεγαν ότι

μιλούσα πάρα πολύ για αυτόν που είδα

εβδομάδες μετά γελώντας για αυτόν που μου σέρβιρε

καφέ και δεν αναγνώρισε τα χέρια μου

για τους αισιόδοξους που γράφουν

 

τα ονόματά τους σε τοίχους τουαλέτας αυτούς

που ποτέ δεν τηλεφώνησα για αυτούς που τηλεφώνησα

αλλά δεν απάντησαν που άφησαν την αγάπη μας

να αιωρείται από τους γάντζους στην οροφή

εκείνης της κρεαταγοράς για αυτούς

που έφυγαν και ησύχασαν αυτούς που ήθελαν

γνώση ήταν περίεργοι που κέρδισαν κάτι

 

από κάθε συνάντηση χρησιμοποίησαν ο ένας τον άλλον

που πήραν ό,τι χρειαζόταν για όλους όσους

πλήγωσαν που ένιωσαν καμμένοι αυτούς που

δεν συνειδητοποίησαν ότι όλοι καίγονταν

αυτούς που δεν κοιμήθηκαν ποτέ που πέθαιναν κάθε βράδυ

αυτούς που είπαν ότι θα σκότωναν για αυτό για όλους

αυτούς ένα δώρο ήμασταν νέοι είχαμε μόνο το σώμα μας

 

Το ποίημα - έμπνευση της έκθεσης ανήκει στη συλλογή Physical του Andrew McMillan και εκδόθηκε από τον Jonathan Cape

 

Robin Plus, Bongiwe, 2021
Robin Plus, POP, 2019
Robin Plus, MAX_3, 2021

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey