Η δράση του ΚΕ.Θ.Ε.Α. Μυτιλήνης

Παλεύοντας την εξάρτηση [Vid]

12/05/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 13/05/2022 - 12:09

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων [ΚΕ.Θ.Ε.Α. ] το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας.  

Το ΚΕΘΕΑ προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της εξάρτησης. Δωρεάν, χωρίς διακρίσεις με σεβασμό στο απόρρητο. Η προσέλευση των ατόμων που προσεγγίζουν το κέντρο, όπως εξηγεί στο «Ε» η ψυχολόγος Κατερίνα Βασίλογλου είναι οικειοθελής και ακολουθούνται ψυχοκοινωνικές μέθοδοι χωρίς τη χορήγηση (φαρμακευτικών ή υποκατάστατων) ουσιών. 

Στην πόλη μας, Μυτιλήνη αλλά και σε όλο το νησί της Λέσβου, το ΚΕΘΕΑ-ΝΟΣΤΟΣ προσφέρει υπηρεσίες από το 2008. Σε αυτό μπορεί να απευθυνθεί οποιοσδήποτε κάτοικος του νησιού επιθυμεί να πάρει πληροφορίες για το θέμα της εξάρτησης, είτε είναι πολίτης, επαγγελματίας, εκπαιδευτικός, γονιός, αλλά και κάποιος που ο ίδιος ή ένας δικός του άνθρωπος, αντιμετωπίζει κάποιο ζήτημα εξάρτησης. Ένα ζήτημα εξάρτησης μπορεί να εμφανιστεί και να συμβεί στο καθένα μας ανεξάρτητα από το φύλο, την κοινωνική θέση ή την ηλικία.  

Ένα εύλογο ερώτημα που μπορεί κάποιος να θέσει είναι τι σημαίνει εξάρτηση; Τι είναι εξάρτηση; 

«Εξάρτηση ονομάζεται η έντονη προσήλωση ενός ατόμου προς ένα αντικείμενο ή άλλο άτομο. Ο εξαρτημένος επικεντρώνει ή και δημιουργεί τη ζωή του γύρω από το αντικείμενο της εξάρτησής του. 

Εξάρτηση έχουμε όταν κάποιος δεν μπορεί να σταματήσει τη χρήση ή μία συμπεριφορά παρότι το επιθυμεί.  

Η εξάρτηση, είτε αφορά ουσίες ή συμπεριφορές, μπορεί να είναι σωματική αλλά και ψυχική.  

Η σωματική εξάρτηση εμφανίζεται όταν το σώμα του ανθρώπου έχει προσαρμοστεί στην ουσία και αναπτύσσει συμπτώματα όταν σταματήσει τη χρήση (το ονομαζόμενο στερητικό σύνδρομο, όταν διακόπτεται η λήψη της). 

Η ψυχική εξάρτηση εμφανίζεται όταν ο άνθρωπος έχει ανάγκη από τη χρήση της ουσίας για να νιώσει καλά, να διώξει το άγχος ή την ψυχική πίεση ή απλά για να νιώθει φυσιολογικός και να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Η ψυχική εξάρτηση, σε σύγκριση με τη σωματική, είναι πιο σημαντική και είναι αυτή που απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπιστεί.  

ε δημιουργούν όλες οι ουσίες και τις δύο μορφές εξάρτησης. 

Για τους ανθρώπους που έχουν εξαρτηθεί όλη τους η καθημερινότητα περιστρέφεται γύρω από τη χρήση/συμπεριφορά. Αυτό τις περισσότερες φορές είναι εις βάρος άλλων παραμέτρων της ζωής τους- όπως των σχέσεων, των υποχρεώσεων τους. Είναι τόσο έντονη η ανάγκη λήψης της ουσίας, ή της επανάληψης μιας συμπεριφοράς που συνεχίζουν τη χρήση ή τη συμπεριφορά παρά τα προβλήματα που τους δημιουργεί». 

Τι είναι ναρκωτικά/εξαρτησιογόνες ουσίες; 

«Οποιαδήποτε ουσία που επιδρά στο ΚΝΣ και αλλάζει την αντίληψη, το συναίσθημα, τη συμπεριφορά και τον τρόπο λειτουργίας του σώματος του ατόμου που το χρησιμοποιείται ανήκει στην κατηγορία των ναρκωτικών.  

Οι εξαρτησιογόνες ουσίες - ναρκωτικά, μεταβάλλουν τη λειτουργία του εγκεφάλου με τέτοιο τρόπο που η διακοπή της χρήσης γίνεται δύσκολη ακόμη κι αν κάποιος το θέλει».  

Ποιες ουσίες θεωρούνται ναρκωτικά/ ποιες ουσίες είναι εξαρτησιογόνες; 

«Οι όροι αυτοί δεν περιλαμβάνουν μόνο παράνομες ουσίες όπως η κάνναβη, η ηρωίνη , η κοκαΐνη, το χάπι έκσταση. Περιλαμβάνουν και ουσίες που η χρήση τους είναι νόμιμη, όπως η χρήση του αλκοόλ και του καπνού για τους ενήλικες. Η κατάχρησή τους όμως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή εξάρτηση και προβλήματα υγείας. 

Επίσης, η χρήση ηρεμιστικών χαπιών δίχως ιατρική επιμέλεια ή και η κατάχρησή τους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρή εξάρτηση. 

Όλες οι εξαρτησιογόνες ουσίες μπορεί να γίνουν επικίνδυνες και να προκαλέσουν εξάρτηση». 

Ποιες συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρτηση; 

«Τα τυχερά παιχνίδια, η ενασχόληση με το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια- gaming. 

Εάν πιστεύεις ότι κάποιος φίλος σου ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σου ή εσύ ο ίδιος χρειάζεσαι βοήθεια για τα παραπάνω ζητήματα, υπάρχει θεραπεία και μπορείς να πάρεις βοήθεια». 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey