Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ επισημαίνει τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί

Οι αλλαγές στις δηλώσεις ΟΣΔΕ [Vid]

20/05/2022 - 14:00 Ενημερώθηκε 21/05/2022 - 10:43

Σε μια σημαντική αλλαγή για τον Έλληνα παραγωγό προχωρούν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς οι αιτήσεις για  την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το 2022, που ήδη έχουν ξεκινήσει να υποβάλλονται, γίνεται μέσω gov.gr

«Πραγματικά έχουμε μία επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο φέτος το Υπουργείο αντιμετωπίζει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ» αναφέρει σε δήλωσή του στο «Ε» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων ΟΣΔΕ Α Ι ΠΕΦΑ και υπεύθυνος της ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ, Γιάννης Φλωρίδης.

Αυτή η μετάβαση, ωστόσο όπως επισημαίνει έφερε μία μεγάλη καθυστέρηση και προβλήματα που εμφανίζονται κατά την εφαρμογή της υποβολής της δήλωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται συνεχείς καταγραφή από πλευράς φορέων υποβολής αιτήσεων (Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων) προκειμένου αυτά να επιλυθούν από το αρμόδιο Υπουργείο.

Ο φόβος που υπάρχει από αυτή την αλλαγή στον τρόπο υποβολής των αιτήσεων είναι να παρατηρηθεί καθυστέρηση στην πληρωμή των επιδοτήσεων. Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο η ΠΕΦΑ, όπως επισημαίνει ο κ. Φλωρίδης είναι σε συνεχείς επαφές με τον  υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά και τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη. «Στόχος είναι Οκτώβριο και Δεκέμβριο οι παραγωγοί να πληρωθούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει δέσμευση από πλευράς υπουργών προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ως προς τις πληρωμές.

Τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί

Ο κ. Φλωρίδης επισήμανε τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί. Οι τρείς πρώτες παρατηρήσεις αφορούν όλους τους παραγωγούς, η τέταρτη τους κτηνοτρόφους και η πέμπτη την κατηγορία των βοοτρόφων.

Οι κατευθυντήριες:

  • Η έκταση των ιδιόκτητων εκτάσεων να συμφωνεί στο Ε9 και στην δήλωση
  • Ορθή δήλωση γεωγραφικής θέσης γεωτεμαχίου
  • Τα μισθωτήρια συμβόλαια που υποβάλλονται κατά την αίτηση και αφορούν ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΥΣ πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το ΑΤΑΚ (ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΩΤΕΜΑΧΙΟΥ ΣΤΟ Ε9) που έχει στη δήλωση του Ε9 ο ιδιοκτήτης του ακινήτου
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ Ι Απαραίτητες χαρακτηρίζονται οι καταγραφές αιγοπροβάτων. Ορθή αποτύπωση στο Μητρώο του της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. Ακόμη οι παραγωγοί θα πρέπει να σημειώσουν την ποσότητα γάλακτος που θα πουλήσουν σύμφωνα με τα δεδομένα των ετών που προηγήθηκαν (Αυτό για να μην κινδυνεύουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις). Ιδιαίτερη σημασία στην τήρηση βιβλίων ΕΙΣΡΟΩΝ – ΕΚΚΡΟΩΝ
  • ΒΟΟΤΡΟΦΟΙ Ι Σημαντική χαρακτηρίζεται η ενημέρωση της Κτηνιατρικής Βάσης σε οποιαδήποτε μεταβολή του ζωικού τους κεφαλαίου (σφαγές, γέννες κλπ)

Οι στόχοι

Στόχος του Υπουργείου είναι να συστηματοποιηθεί  και επιταχυνθεί η υποβολή, η συλλογή και η επεξεργασία των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης. Η ψηφιοποίηση της υπηρεσίας πραγματοποιείται σύμφωνα με όσα ορίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Με τη νέα διαδικασία, ο αγρότης μπορεί πλέον να υποβάλλει την αίτησή του διαδικτυακά, είτε ο ίδιος, είτε με τη συνδρομή των πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ). Η είσοδος στην υπηρεσία γίνεται μέσω του eae.opekepe.gov.gr, με τη χρήση των κωδικών Taxisnet. Όλες οι διαδικασίες θα πραγματοποιούνται ψηφιακά, με αμεσότητα, ταχύτητα, διαφάνεια και χωρίς επιβαρύνσεις.

Ικανοποιείται, έτσι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ένα πάγιο αίτημα των αγροτών της χώρας και των 412 ΚΥΔ που ήδη λειτουργούν, ενισχύοντας τον υγιή ανταγωνισμό και εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους. Περαιτέρω, ενισχύεται ο θεσμικός ρόλος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), μειώνοντας σημαντικά το λειτουργικό κόστος και διευκολύνοντας τη διασταύρωση των στοιχείων.

Η υλοποίηση της πλατφόρμας έγινε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αξιοποιώντας και ενσωματώνοντας όλα τα νέα προηγμένα δεδομένα και εργαλεία και φιλοξενείται στις υποδομές του Ενιαίου Κυβερνητικού Νέφους (G-Cloud). Με αυτό τον τρόπο, υλοποιείται μια ψηφιακή διαρθρωτική παρέμβαση στον αγροτικό τομέα και εκπληρώνεται η κυβερνητική δέσμευση για μετάβαση των πληροφοριακών συστημάτων της δημόσιας διοίκησης σε δημόσιο υπολογιστικό νέφος.

Δηλώσεις ΟΣΔΕ και αλλαγές στην ΚΑΠ

Το 2023 θα σημειωθούν τεράστιες αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, σε ότι έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή επιδότηση. «Η ΚΑΠ αλλάζει, διαμορφώνεται και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαμορφωθούν και όλες οι συνδεδεμένες με αυτή διαδικασίες κατά την υποβολή των δηλώσεων. Ήδη γίνεται μία εφαρμογή τις διαδικασίες και όλων εκείνων των εφαρμογών  σε ένα καινούργιο σύστημα που θα έχει να κάνει πλέον με δορυφορικούς ελέγχους από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Αυτό θα είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα με το οποίο επιτυγχάνονται έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Από αυτούς τους ελέγχους θα προκύπτουν αποτελέσματα που με sms ή ηλεκτρονικά θα γνωστοποιούνται άμεσα στους παραγωγούς και θα έχουν την δυνατότητα σε περίπτωση που διαφωνούν με τα αποτελέσματα να υποβάλλουν έγγραφα που υπερασπίζονται την θέση τους. Το σύστημα έχει χαρακτήρα προειδοποιητικό Ι ενημερωτικό και όχι τιμωριτικό  όπως είναι σήμερα με την επιβολή δυσβάστακτων ποινών. Η πλατφόρμα του συστήματος αυτού είναι ανοιχτή όλη την διάρκεια του έτους  για την προσθήκη καινούργιων στοιχείων σε ότι έχει να κάνει με την μεταβολή της εκμετάλλευσης και την υποβολή ενστάσεων. Όλο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πιο δίκαιη και πιο γρήγορη πληρωμή» είπε ο κ. Φλωρίδης.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey