
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
«Αποκριά μου όμορφη που σ’ έχω αγαπήσει…»
34 χρόνια ασχολείται με το Μεσοτοπίτικο Καρναβάλι. Έχει γράψει ατέλειωτες ρίμες που έχουν απαγγελθεί στις εκδηλώσεις και δεκάδες τραγούδια με επίκεντρο τις Απόκριες και κάποια από αυτά συνθέτουν το ηχογραφημένο CD που συνοδεύει το Λεύκωμα που είναι αφιερωμένο στο Μεσοτοπίτικο Καρναβάλι. Η σημαντικότητα των στίχων του έχει αναγνωριστεί από την βασίλισσα του παραδοσιακού τραγουδιού Δόμνα Σαμίου, όταν η ίδια είχε επισκεφτεί κάποτε τον Μεσότοπο.
Θεωρείται από τους πρωτεργάτες μιας δραστηριότητας που έχει πλέον αγαπηθεί και δεν θα ήταν σφάλμα να αναφέρουμε ότι έχει συμβάλει σημαντικά για την διάσωση της λαϊκής μας παράδοσης. Ο ίδιος δεν είναι μέλος κάποιου συλλόγου, είναι όμως όπως είπε και ο ίδιος σε συνέντευξή του στο «Ε» ενεργός πολίτης.
Δεν είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών, είναι απόφοιτος Δημοτικού, καθώς οι συνθήκες δεν του επέτρεψαν τα τότε χρόνια να συνεχίσει τις σπουδές του, μιας και είχε έφεση ειδικά στην έκθεση. Ωστόσο άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλλιτέχνης παρότι εργάστηκε χρόνια ως ελαιοχρωματιστής για να επιβιώσει και να θρέψει την οικογένειά του. Στα χαρτιά από τις μπογιές έγραφε με ένα μολύβι, που είχε πάντοτε στην τσέπη του, στίχους, αφού όπως είπε η έμπνευση δεν ξέρεις πότε θα έρθει.
Αγαπημένο του αποκριάτικο τραγούδι, που ο ίδιος έχει γράψει είναι η «Αποκριά μου όμορφη» και επιθυμία του, όπως εξέφρασε είναι να ηχογραφηθεί.
Ο λόγος για τον πρωτεργάτη του Μεσοτοπίτικου Καρναβαλιού, Ευθύμη Βασίλογλου ο οποίος μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε» μας ταξιδεύει χρόνια πίσω, τότε που μπήκε ο θεμέλιος λίθος για το γνωστό πια σε όλους Μεσοτοπίτικο Καρναβάλι.
Το πρώτο καρναβάλι Μεσοτόπου
Το 1986 αναβιώνει μετά από χρόνια το Μεσοτοπίτικο Καρναβάλι και έκτοτε συνεχίζει ακάθεκτο. Εκείνη την χρονιά ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Λουκάς Βακάλης, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Ε» ο κ. Βασίλογλου, ήταν αυτός που τον παρότρυνε να ξεκινήσει να γράφει στίχους για την γιορτή των Απόκρεων με στόχο την διοργάνωση Καρναβαλιού στον Μεσότοπο. «Έτσι έγραψα και παρουσιάσαμε το Καρναβάλι που είχε τύχει ιδιαίτερης αποδοχής από τον κόσμο».
Είχε προηγηθεί το 1984 η παρουσίαση, που είχε επιμεληθεί ο κ. Βασίλογλου και σκηνοθέτησε ο Λουκάς Βακάλης, θεατρικού έργου με αποκριάτικο χρώμα με τίτλο «Πάθια και παθήματα» στο σινεμά του χωριού πριν αυτό μεταμορφωθεί σε πολιτιστική αίθουσα. «Και ήταν όπως μπορώ να αναφέρω το προζύμι για όλο αυτό».
Πλέον έχει γίνει γνωστό σε όλο το νησί και όχι μόνο, με τους «Κουδουνάτους» να έχουν διαδώσει την φήμη τους σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και βρίσκονται να είναι καλεσμένοι με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσοτοπιτών «Η Αναγέννηση» σε σημαντικές εκδηλώσεις εντός και εκτός νησιού.
«Όταν ξεκίνησε το Καρναβάλι τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα όσο είναι σήμερα. Την πρώτη χρονιά υπήρχε φόβος, ως προς την πολιτική σάτιρα, ωστόσο μετά την πρώτη εκδήλωση αυτό ξεπεράστηκε και πλέον συμμετέχουν όλοι οι φορείς του χωριού (..). Την πρώτη χρονιά την εκδήλωση «αγκάλιασε» η Κοινότητα και ο τότε κοινοτάρχης Στέλιος Καλαϊτζής Πέρκου και υπήρξε σημαντική συμμετοχή. Οι πρώτες εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν στην πλατεία του Μεσοτόπου, ωστόσο επειδή με την πάροδο των χρόνων ο κόσμος πλήθαινε μεταφερθήκαμε στο αύλειο χώρου του Δημοτικού Σχολείου και έπειτα στον αύλειο χώρο της πολιτιστικής μας αίθουσας (..). Το πρώτο καρναβάλι για μένα ήταν από τις πιο όμορφες στιγμές, ήταν ο σπόρος που άνθισε στις ψυχές των μερακλήδων, όλων εκείνων που το πρόσμεναν και τελικά το αγκάλιασαν με θέρμη. Εκείνη μάλιστα την χρονιά έγιναν πολλά πάρτι, τα περισσότερα σε σπίτια και άκουγες παντού τουμπερλέκια και κουδούνια (..)Ο Βλουτής Βασίλας και η σύζυγός του Ριγούλα Βασίλα μας βοήθησαν πολύ. Θέλω να τους αναφέρω γιατί ήταν από τους ανθρώπους εκείνους που μας στήριξαν, δεν ήταν οι μόνοι βέβαια» μας εξιστορεί.
Αθηνά Πιπίνη, Δημήτρης Ζαγκούλης, Δημήτρης Νοικοκύρης, Γιάννα Νοικοκύρη, Γρηγόρης Πιπίνης, Ελένη Ζουμπουνέλλη, Παναγιώτης Μιχαηλίδης, Γιάννης Ιωσιφέλλης, Σούλα Βακάλη ήταν μερικά μόνο από τα ονόματα που αναφέρθηκαν και οι οποίοι έχουν συμβάλει στο Μεσοτοπίτικο Καρναβάλι.
Δεν ήταν λίγοι οι καλλιτέχνες που έχει γεννήσει ο Μεσότοπος και θέλησαν να βάλουν το δικός τους λιθαράκι στο καρναβάλι. Οι Βαγγέλης Σαραντίδης, Γρηγόρης Βασίλας, Χρήστος Παναγιωτάρας, έχουν πρωτοηχογραφήσει τραγούδια στο Μεσοτοπίτικο Καρναβάλι, τραγούδια που έχει γράψει ο Ευθύμης Βασίλογλου. Ο Αριστείδης Τόβας ήταν συντονιστής στην ηχογράφηση ενώ παράλληλα έχει ερμηνεύσει και τραγούδια. «Ευχαριστώ από καρδιάς όλα αυτά τα παιδιά που έβαλαν τον θεμέλιο λίθο στο καρναβάλι μας». Παράλληλα τραγούδια έχει ερμηνεύσει και ο Στρατής Ράλλης.
Τα πρώτα του αποκριάτικα τραγούδια ο Ευθύμης Βασίλογλου τα έγραψε με στόχο να ζωντανέψει ο Αράπικος, ο χορός των Κουδουνάτων.
Οι Κουδουνάτοι είναι το σήμα κατατεθέν την Μεσοτοπίτικης Αποκριάς με την κολοκύθα με τα φτερά να είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της αμφίεσης, ενώ θα ήταν παράληψη να μην αναφέρουμε ότι η κολοκυθόπιτα που προσφέρεται από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Μεσοτόπου την ημέρα εκείνη στους παρευρισκόμενους είναι ο βασικός γευστικός κυρίαρχος.
Οι Εύζωνοι είναι η δεύτερη χαρακτηριστική ενδυμασία, την οποία ο κ. Βασίλογλου την χαρακτηρίζει ήρεμη δύναμη της Αποκριάς οι οποίοι διάβαιναν τα σοκάκια τραγουδώντας δίστιχα κάνοντας καντάδες στα παράθυρα που πρόβαλε η κοπέλα που ήθελε ο καθένας. Ήταν οι απόκριες μια ευκαιρία έκφρασης συναισθημάτων από τους νέους τότε. Βέβαια όπως επισημαίνει το συγκεκριμένο έθιμο έχει ατονήσει, ωστόσο υπάρχουν και χρονιές που Μεσοτοπίτες ντύνονται Εύζωνοι. «Το παρήγορο είναι ότι το Σάββατο που προηγείται της τελευταίας εβδομάδας τα παιδιά ντύνονται εύζωνοι και γυρνά με τα τουμπερλέκια μέσα στο χωριό αναβιώνοντας το έθιμο (..)Οι Εύζωνοι κατά την ταπεινή μου γνώμη, συμβολίζουν την λαχτάρα της απελευθέρωσης των σκλαβωμένων Ελλήνων από τους Τούρκους».
«Τα ήθη και τα έθιμά μας αποτελούν αιτίες που παραμένει ζωντανό το χωριό (..) Υπήρξαν χρονιές που επισκέφτηκα τον Μεσότοπο για το Καρναβάλι 2000 άτομα. Είναι παρήγορο για ένα χωριό να διαφημίζεται και να αναδεικνύει τις ομορφιές του και τα προϊόντα του» είπε χαρακτηριστικά.
Οι φετινές εκδηλώσεις
Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε μια προφεστιβαλική εκδήλωση με πρωταγωνιστές τα μικρά παιδιά και όχι μόνο. Σε αυτή την εκδήλωση κεντρικό ρόλο είχαν οι παραδοσιακοί χοροί και θεατρικά δρώμενα, με την συμμετοχή και επιμέλεια φυσικά του κ. Βασίλογλου.
Η εκδήλωση αυτή γίνεται τα τελευταία 5 χρόνιο, βέβαια εξαίρεση αποτέλεσαν οι (ας μας επιτραπεί ο όρος) κορονοχρονιές. Η συγκεκριμένη ιδέα αποτέλεσε πρόταση του χοροδιδασκάλου Ευθύμη Σαραντίδη και στόχο έχει την ενασχόληση των παιδιών με το καρναβάλι. «Εκεί μπαίνει ο σπόρος μπορώ να πω» αναφέρει ο κ. Βασίλογλου. Μάλιστα όπως επισημαίνει τις εκδηλώσεις αυτές χάρη στις επαφές του χοροδιδασκάλου Θύμιου Σαραντίδη πλαισιώνουν και άλλα χορευτικά όπως οι Χοροδοιπόροι, οι Αιολείς, το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιππείου «Άγιος Προκόπιος» κά. Οι Βαγγέλης Σάλτας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιππείου «Άγιος Προκόπιος» και Φώτης Ξενέλλης παρουσίασαν φέτος θεατρικά έργα. «Μας γεμίζουν χαρά που μας επισκέπτονται και στηρίζουν την όλη προσπάθεια» τόνισε στις δηλώσεις του.
Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 στον αύλειο χώρο της αίθουσας πολιτιστικών εκδηλώσεων αναβιώνει το Μεσοτοπίτικο Καρναβάλι με κέφι, ενθουσιασμό και ξεγνοιασιά. «Μαζί μας θα απολαύσετε τους μοναδικούς μας κουδουνάτους τους χαρούμενους μικρούς μας μασκαράδες, παραδοσιακά τραγούδια από την φρέσκια νεανική ομάδα νέων μουσικών μας , απίθανα μοντέρνα χορευτικά με ζωντάνια και δροσιά την πλούσια σάτιρα μας με πολλές εκπλήξεις και αφίξεις μεγάλων διεθνών προσωπικοτήτων και τέλος θα γευτείτε κεράσματα από τους δύο δραστήριους συνεταιρισμούς του χωριού μας !!» αναφέρει σε ανάρτησή της η Αθηνά Πιπίνη που επιμελείται των εκδηλώσεων.
Θα προσφέρεται παγωτό Μεσοτόπου και τυριά από τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου και μεζέδες καθώς και η παραδοσιακή κολοκυθόπιτα από τον Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου.
Επιλέγουμε να ολοκληρώσουμε το αφιέρωμα αυτό με μερικούς στίχους του τραγουδιού «Αποκριά μου όμορφη» που έγραψε ο Ευθύμης Βασίλογλου και είχαμε την χαρά να ερμηνεύσει στην κάμερα του «Ε»: «Αποκριά μου όμορφη που σ’ έχω αγαπήσει, μέσα στα φύλλα της καρδιάς ποιος σ’ έχει ζωγραφίσει. Σ’ αγάπησα και σ’ αγαπώ , σε χάνω μα σε βρίσκω στου Μεσοτόπου το ρακί που καίει τον ουρανίσκο».