Πολλαπλά τα στοιχήματα του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Προσχεδίων, ενώ προ των πυλών βρίσκονται οι σωστικές εργασίες και η ανάπλαση του κτηρίου - θερμαλιστικού κέντρου

Μουτζούρης: «Στόχος μας να αποτελέσει ένα επικερδές project το ΣΑΡΛΙΤΖΑ ΠΑΛΛΑΣ» [Vid]

19/04/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 19/04/2022 - 16:24

Προσωπικό στοίχημα χαρακτηρίζει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης την ανάδειξη και αξιοποίηση του ΣΑΡΛΙΤΖΑ Παλλάς, έργο για το οποίο εγκρίθηκε προσφάτως από την Οικονομική Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου η διενέργεια Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Προσχεδίων. Στόχος είναι να διοχετευτούν προτάσεις αρχιτεκτόνων της επικράτειας αλλά και του εξωτερικού για την ανάδειξη - ανάπλαση του υφιστάμενου κτηρίου, την δημιουργία νέου στον χώρο του οικοπέδου που θα λειτουργεί ως ξενοδοχείο στο πλαίσιο υπηρεσιών θερμαλισμού, αλλά και στην ανάδειξη των αρχιτεκτονικών μνημείων του οικοπέδου. Στη συγκεκριμένη προκήρυξη, στο ποσό των 850.278,00 € μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. περιλαμβάνεται και η μελέτη των τελικών σχεδίων με τα οποία ο εργολήπτης θα φροντίσει για την υλοποίησή του έργου.  

Παράλληλα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, θα προχωρήσει σε σωστικές εργασίες, προκειμένου όλο αυτό το διάστημα της προκήρυξης του διαγωνισμού και μέχρι να μπει ο εργολάβος στον χώρο, να μην καταρρεύσει το κτήριο που κινδυνεύει. 

Ο Περιφερειάρχης, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «Ε», τόνισε ότι το ενδιαφέρον του για την αξιοποίηση του ΣΑΡΛΙΤΖΑ γεννήθηκε χρόνια τώρα πριν ο ίδιος αποφασίσει να διεκδικήσει την Περιφέρεια. «Πολλές φορές με τον τότε βουλευτή Γιάννη Γιαννέλλη Θεοδοσιάδη είχαμε απευθυνθεί στον τότε ΕΦΚΑ και στον Ιατρικό Σύλλογο στους οποίους ανήκει το κτίριο αυτό προσπαθώντας να βρούμε λύσεις. Στη συνέχεια όταν παρουσιάστηκε στη Μαρίνα το βιβλίο του κ. Γιαννέλλη που μιλούσε για το Σάρλιτζα,είχα μιλήσει και εγώ λέγοντας ότι έχω την ηθική υποχρέωση και ως μηχανικός και τώρα ως περιφερειάρχης να προσπαθήσω να το βάλω σε μία τροχιά. Αυτό που κάναμε όλο αυτό το διάστημα είναι ότι με τη βοήθεια του Καθηγητή της Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνο Μωραϊτη οργανώσαμε την ιδέα που είχα για την διενέργεια του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να προκηρυχθεί αυτός ο διαγωνισμός.  

Αρχιτέκτονες της Ελλάδος και του εξωτερικού θα μας προσφέρουν ιδέες για την αξιοποίηση αυτού του ωραίου κτηρίου. Αλλά δεν μένουμε εκεί, ζητάμε να κάνουμε παράλληλα και ένα καινούργιο κτίριο και μοντέρνο ξενοδοχείο, ούτως ώστε ο επενδυτής που θα βρεθεί να έχει εισόδημα. Στόχος είναι να αποτελέσει ένα επικερδές project και ταυτόχρονα να αναδείξουμε και τον αρχαιολογικό χώρο».  

Ο διαγωνισμός αναμένεται να αρχίσει από αρχές Μαΐου και θα διαρκέσει 120 μέρες. Το Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα έχουν υποβληθεί οι προτάσεις των μελετητών.  

Σωστικές εργασίες  

Επειδή η διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού θα διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα όπως εξηγεί η Προϊσταμένη του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Μαρία Τσακίρη, στο «Ε», η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, για να προστατέψει το κτίριο θα διενεργήσει διαγωνισμό προϋπολογισμού περί τις 70.000 €. Ο διαγωνισμός αυτό περιλαμβάνει σωστικές εργασίες, για την προστασία της στέγης, την κάλυψη κουφωμάτων προκειμένου στο κτήριο να μην εισχωρούν βρόχινα νερά, αλλά και την αφαίρεση υλικών που κινδυνεύουν να πέσουν προκειμένου κάποια από αυτά να επαναχρησιμοποιηθούν κατά την ανακατασκευή του κτηρίου.  

Για τον διαγωνισμό αυτό αναμένεται η οικοδομική άδεια η οποία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και εκτιμάται ότι θα εκδοθεί στις επόμενες 15 μέρες για να προχωρήσει η Περιφέρεια στο επόμενο βήμα που είναι η δημοσίευση του διαγωνισμού. Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να έχει οριστεί ο ανάδοχους που θα προχωρήσει στις σωστικές εργασίες.  

Σε ότι έχει να κάνει με το κτήριο που βρίσκεται στην είσοδο του οικοπέδου, το οποίο είναι ανεξάρτητο, «τρέχει» και εκεί οικοδομική άδεια, [σημ. ότι έχει δημοσιευθεί το ΦΕΚ για την αναγνώριση του πόρου] με στόχο την ανάπλαση του κτηρίου και την λειτουργία του ως θερμαλιστικό κέντρο.  

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 

Η Πρόταση «Αξιοποίησης οικοπέδου Σάρλιτζα με δημιουργία Κέντρου Θερμαλισμού και Πολιτιστικού Συγκροτήματος» αφορά μία περιοχή ενδιαφέροντος σημαντική για το νησί της Λέσβου συνολικά, η οποία περιλαμβάνει το ιστορικής σημασίας ξενοδοχείο 'Σάρλιτζα Παλλάς', δυο συνοδευτικά προς αυτό κτίσματα, όπως και εκτεταμένες περιοχές αρχαιολογικών ευρημάτων. Σημειώνεται πως το συγκρότημα των κτισμάτων του ξενοδοχείου «Σάρλιτζα Παλλάς» έχει κηρυχτεί διατηρητέο (ΦΕΚ 314Β'/1987 - Αριθ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2368/35456), ενώ προφανής απαίτηση προστασίας και ανάδειξης συνδέεται επίσης με τα διάσπαρτα στο οικόπεδο του διαγωνισμού αρχαιολογικά ευρήματα. Επιμένοντας στην αρχαιολογική σημασία του οικόπεδου του διαγωνισμού, θα τονιστεί πως ο ευρύτερος περιβάλλων χώρος του συγκροτήματος του ξενοδοχείου «Σάρλιτζα Παλλάς», έχει οριστεί ως Ζώνη Αρχαιολογικής Προστασίας (ΦΕΚ 865/Β/23-11-1994). 

Η ιδιαίτερη κατεύθυνση του Έργου Ανάπλασης και Επανάχρησης, στο οποίο αποσκοπεί ο Διαγωνισμός, αναφέρεται στα στενά συσχετισμένα μεταξύ τους περιβαλλοντικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής. 

Ο Διαγωνισμός αφορά στην αρχιτεκτονική μελέτη, αλλά είναι στη κρίση του διαγωνιζόμενου να συνεργαστεί και με άλλες επιστημονικές ειδικότητες οι οποίες θα απαιτηθούν στην ανάθεση του έργου για την εκπόνηση των μελετών ωρίμανσης. Στις μελέτες αυτές θα περιλαμβάνονται στατική μελέτη, ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, φυτοτεχνική μελέτη, κυκλοφοριακή μελέτη και άλλες μελέτες οι οποίες πιθανά θα απαιτηθούν. Σημειώνεται επίσης η ανάγκη συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. 

Η προεκτιμώμενη αμοιβή εκπόνησης της αρχιτεκτονικής μελέτης ανέρχεται, σύμφωνα με το τεύχος δεδομένων και στοιχείων που συνοδεύει την συγκεκριμένη προκήρυξη, στο ποσό των 850.278,00 € μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 

Η κατώτατη προεκτιμώμενη αμοιβή ορίζεται στο ποσό των 425.139 € ως ποσοστό 50% της προεκτιμώμενης αμοιβής αρχιτεκτονικής μελέτης. 

Το συνολικό χρηματικό ποσό των τριών (3) βραβείων που θα δοθούν ανέρχεται στο ποσό των 85.028 €, ως ποσοστό 20% της κατώτατης προεκτιμώμενης αμοιβής αρχιτεκτονικής μελέτης. Το Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ αντιστοιχεί σε 38.262 €, το Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ σε 28.060 € και το Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ σε 18.706 €.  

Επιπρόσθετα προβλέπεται η εξαγορά έως και 5 μελετών αντί του ποσού των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000 €) χωρίς ΦΠΑ εκάστη. 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 

Ο Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός στοχεύει στη συνολική αξιοποίηση ακινήτου 18.478 τ.μ. στην περιοχή της Θερμής Λέσβου, στο οποίο περιλαμβάνεται το διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα του παλαιού ξενοδοχείου «Σάρλιτζα Παλλάς». 

Συγκεκριμένα στοχεύει: 

  • Στην ανάπλαση και επανάχρηση του διατηρητέου κτιριακού συγκροτήματος του παλαιού ξενοδοχείου ‘Σάρλιτζα Παλλάς’, κατά τρόπον ο οποίος, αφ’ ενός, να μη θίγει την ιστορική δομική ποιότητα και τη μορφή των κτισμάτων του συγκροτήματος και να αναφέρεται, αφ’ ετέρου, σε λειτουργίες πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Λειτουργίες δηλαδή σύμφωνες προς το ειδικότερο ιστορικό ενδιαφέρον των κτισμάτων αυτών, όπως και το γενικότερο ιστορικό ενδιαφέρον της παλαιότατης χρήσης του χώρου και των ευρημάτων τα οποία έχουν αποκαλύψει οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο διατιθέμενο οικόπεδο. Επιπλέον, η εντυπωσιακή παρουσία του κεντρικού κτιρίου του εγκαταλειμένου σήμερα ξενοδοχειακού συγκροτήματος, μπορεί να θεωρηθεί ευνοϊκή, ώστε να στεγαστούν σε αυτό πολιτιστικές λειτουργίες και δραστηριότητες με εύρος αναφοράς στη Λέσβο συνολικά και στη σημαντικότατη παρουσία της, για τον ελληνικό αλλά και τον διεθνή χώρο. 
  • Στον σχεδιασμό νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση ενός σύγχρονου Κέντρου Ιαματικού Τουρισμού και Θερμαλισμού, συσχετισμένου με Κέντρο Αναζωογόννησης (Spa). Το κέντρο αυτό θεωρείται ικανό ώστε να υποστηρίξει και να συμπληρώσει την επιδιωκόμενη επαναλειτουργία του συγκροτήματος λουτροθεραπείας, των ιαματικών θερμοπηγών που βρίσκονται σε όμορο προς το οικόπεδο του διαγωνισμού χώρο. Οι νέες αυτές κτιριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου Ιαματικού Τουρισμού, Θερμαλισμού και Αναζωογόννησης (Spa), προσδιορίζεται πως θα αναπτυχθούν σε τμήματα του διατιθέμενου οικοπέδου, τα οποία ορίζονται με περιγράμματα επιτρεπόμενης κάλυψης και στα οποία έχει ελεγχθεί και θεωρείται βέβαιη, η μη ύπαρξη αρχαιοτήτων. 
  • Στην ανασύσταση και μετατροπή του απαξιωμένου και εγκαταλειμμένου σήμερα υπαίθριου χώρου που περιβάλει το παλαιό ξενοδοχείο, όπως και τα προτεινόμενα για την εγκατάσταση του σύγχρονου Κέντρου Ιαματικού Τουρισμού - Θερμαλισμού και Αναζωογόννησης, τμήματα του οικοπέδου, σε σημαντικό ανοικτό χώρο πολιτιστικών δράσεων και αναψυχής. Δημόσιο χώρο κεντρικής σημασίας, όχι μόνο για την περιοχή της Θερμής αλλά και για τη Λέσβο γενικότερα. Χώρο δράσεων και αναψυχής ο οποίος, σε συνδυασμό με τις αρχαιότατες θερμοπηγές της Θερμής, την επιβλητική παρουσία του παλαιού ξενοδοχείου ‘Σάρλιτζα Παλλάς’ και το προτεινόμενο νέο συγκρότημα θερμαλισμού, θα δικαιολογούσε πλήρως το «Όνομα Ταυτότητας», τον χαρακτηρισμό προβολής και προώθησης της περιοχής «Σώματος και ψυχής ΕΥ-δαιμονία». 
  • Στην αναδιαμόρφωση, τέλος, του περιβάλλοντα χώρου, ώστε να προβληθεί ως σημαντική ενότητα δημόσιου χώρου σε συσχετισμό, τόσο με τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτόν, όσο και με τη γειτονική παράλια ζώνη της Θερμής. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey