FOLLOW US

E-TV

  • Μεγάλη Παρασκευή στη Μυτιλήνη

Οι πιστοί συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Σαπφούς επί της Προκυμαίας, όπου συναντήθηκαν οι Επιτάφιοι των κεντρικών εκκλησιών της πόλης της Μυτιλήνης, σε μια επιβλητική τελετή των «Εγκωμίων του Κυρίου». Οι ψαλμωδίες, οι δεήσεις, η μπάντα του Στρατού και… το «εσωτερικό λιμάνι» της πόλης με τα πλεούμενα σκάφη και τα φαναράκια αέρος συνέβαλαν στη δημιουργία μιας κατανυκτικής ατμόσφαιρας, που αρμόζει στη Μεγάλη Παρασκευή. Προσφέρθηκε το «αντίδωρο του Επιταφίου» (ή «κρασοψυχιά»).

Κάμερα-Μοντάζ: ΙΓΝΑΤΗΣ ΤΣΙΚΝΗΣ

Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από τον Δήμο Λέσβου.

Το υπόλοιπο των εκδηλώσεων "Πάσχα 2017 στη Μυτιλήνη":

Μ. Σάββατο, 15 Απριλίου - Εκκλησίες πόλης και χωριών, ώρα 8:30 π.μ.: Θεία λειτουργία στη Μητρόπολη της Μυτιλήνης ή σε έναν από τους ιερούς ναούς της πόλης και των γύρω χωριών. Κυριαρχεί το παραδοσιακό έθιμο της κρούσης των στασιδιών και της ρίψης βαγιόφυλλων και λεμονόφυλλων. - Ερμού (τρίγωνο Μητροπόλεως), ώρα 11:30 π.μ.:

α) Παρουσίαση και αναπαράσταση από τη «Λαογραφική Ομάδα Μυτιλήνης» του τρόπου που γινόταν το «βάψιμο» και η «διακόσμηση» των πασχαλινών αβγών με τον παραδοσιακό λεσβιακό τρόπο (επιμέλεια: Ειρήνη Παράσχου).

β) Επίδειξη και βράβευση των πιο ωραίων και πρωτότυπων λαμπριάτικων συνόλων (αβγά βαμμένα και τοποθετημένα σε πανεράκια, κούπες ή φρουτιέρες, κουλούρα με βαμμένα αβγά κ.ά.), που θα παρουσιαστούν έτοιμα εκείνη τη στιγμή. Οι κάτοχοι των τριών καλύτερων «συνόλων» θα βραβευθούν με μια καλλωπισμένη αναστάσιμη λαμπάδα και μια κουλούρα. Όσες νοικοκυρές επιθυμούν μπορούν να φέρουν επιτόπου στις 11 π.μ. έτοιμα τα «λαμπριάτικα σύνολα» που θα έχουν φτιάξει. Επίσης, μπορούν να ενημερώσουν από πριν στα τηλέφωνα 22510 22143, 22510 37050 & 6937-476075.

γ) Προσφορά στους διερχόμενους πιστούς της πατροπαράδοτης κουλούρας (τσουρέκι) με κόκκινο αβγό για την Ανάσταση. - Ναυμαχίας Έλλης, Επάνω Σκάλα (Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου), ώρα 11 μ.μ.: Το «Χριστός Ανέστη» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα ψαλθεί πάνω στη θάλασσα του αρχαίου λιμανιού της Μυτιλήνης.

Η Ανάσταση του Κυρίου, σ’ ένα κατανυκτικό και επιβλητικό αναστάσιμο περιβάλλον, με «σκηνικό» τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου με το καμπαναριό, την ψαλτική χορωδία, τον αρχαίο λιμενοβραχίονα, τη Μικρασιάτισσα Μάνα, το βόρειο τμήμα του μεσαιωνικού κάστρου, τα σιντριβάνια φωτός, τους αναμμένους πυρσούς & τα πυροτεχνήματα, τα διάφορα πλεούμενα σκάφη και πολλά άλλα!

Θα ακολουθήσει προσφορά στους πιστούς της αναστάσιμης κουλούρας και το έθιμο του τσουγκρίσματος των αβγών. - Εκκλησίες πόλης και χωριών, ώρα 11 μ.μ.:

Εναλλακτικά, αναστάσιμη ακολουθία, σε έναν από τους Ιερούς Ναούς της πόλης ή των γύρω χωριών της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης (Ταξιάρχες, Αγία Μαρίνα, Πληγώνι, Λουτρά, Σκάλα Λουτρών, Αλυφαντά, Πυργί, Παναγιούδα, Πάμφιλα, Αφάλωνας, Μόρια), με τα εντυπωσιακά και ξεχωριστά παραδοσιακά έθιμα. Κυριακή του Πάσχα, 16 Απριλίου - Μητροπολιτικός Ναός Μυτιλήνης, ώρα 11 π.μ.: Εσπερινός της Αγάπης (Δευτερανάσταση), με την ανάγνωση σε πολλές ξένες γλώσσες του Ευαγγελίου.

Η «ρίψη του Χρυσού Ποτηριού της Ανάστασης» που ακολουθεί στον αύλειο χώρο του Ναού από το Μητροπολίτη Ιάκωβο είναι ένα πατρογονικό έθιμο που κρατάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και αναβιώνει κάθε χρόνο τη μέρα αυτή. Στη συνέχεια έξω από το ναό, στο «τρίγωνο» Μητροπόλεως & Ερμού, θα προσφερθεί τσουρέκι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017 21:40
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top