Το Σωματείο Αγίας Τριάδος Καλλονής προσανατολίζεται στον τερματισμό τους, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Τάσο Κιουλάφα

Ιπποδρομίες Καλλονής: Μακριά από κανόνες και κάθε ηθική αρχή! [Vid]

02/07/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 03/07/2022 - 15:21

Στο «Περί ιππικής» του Ξενοφώντα διατυπώνεται ότι οι σχέσεις ίππου και ανθρώπου είναι σχέσεις που υπαγορεύονται από μια ορισμένη ψυχολογία του πρώτου και από ένα είδος ηθικής του δεύτερου. 2500 χρόνια αργότερα αυτό δείχνει να μην εφαρμόζεται. Απόδειξη στην προκειμένη περίπτωση αποτελούν οι ερασιτεχνικές ιπποδρομίες που διοργανώνονται κάθε χρόνο στις Αλυκές Καλλονής από το Σωματείο Αγίας Τριάδος Καλλονής. Σύμφωνα με καταγγελίες κάθε χρόνο, την τελευταία δεκαπενταετία περίπου, έτσι και φέτος, ένα άλογο τραυματίζεται και οδηγείται στην ευθανασία σε μία διοργάνωση που κανονιστικό πλαίσιο δεν υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι τίθενται σε κίνδυνο ζωές ζώων και αναβατών.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Αγίας Τριάδος Καλλονής, Τάσος Κιουλάφας δηλώνει στο «Ε» ότι σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, αν δηλαδή θα συνεχιστούν τέτοιου είδους δραστηριότητες. Ωστόσο ο Ταμίας του Συλλόγου και ιδιοκτήτης του τραυματισθέντος για φέτος αλόγου, δήλωσε ότι απόφαση ήδη έχει παρθεί και δεν θα ξαναγίνουν αγώνες.

Tο προς ευθανασία άλογο

Άδεια για την πραγματοποίηση αυτού του είδους της εκδήλωσης/ ερασιτεχνικές ιπποδρομίες, υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι ότι απέσπασαν από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής. Πληροφορία που διασταυρώθηκε από το Γραφείο Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου σύμφωνα με το οποίο η Διοίκηση του Σωματείου εξασφάλισε σχετική άδεια από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου.

«Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο»

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας δεν έχει δώσει καμία άδεια ούτε ενημερώνεται για τέτοιου είδους δραστηριότητες, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Στράτο Τσομπανέλλη, ο οποίος έκανε ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να διέπει ερασιτεχνικούς αγώνες ιπποδρομίας. Αυτό σημαίνει ότι κανένας Κτηνίατρος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής δεν βρίσκεται στο σημείο για τον έλεγχο της ευζωϊας των ιπποειδών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το Μητρώο Ιπποειδών ο κ. Τσομπανέλλης. ανέφερε ότι πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το επόμενο διάστημα[31 Οκτωβρίου 2022 ] και αναμένεται να βάλει πολλά πράγματα στην θέση τους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η διεξαγωγή των αγώνων γίνεται στις Αλυκές Καλλονής σε μια περιοχή χαρακτηρισμένη Natura. Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γεώργιος Λεμονός, σε δήλωσή του στο «Εμπρός» είπε κατηγορηματικά: «Απαγορεύονται τέτοιου είδους δράσεις σε περιοχές natura» και έκανε ξεκάθαρο ότι η Υπηρεσία δεν έχει δώσει καμία άδεια σε ότι έχει να κάνει με την διεξαγωγή αγώνων ερασιτεχνικής ιπποδρομίας στις Αλυκές Καλλονής.

Η εξέδρα των επισήμων όπου διακρίνονται ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ανδρέας Αξής και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Στράτος Γελαγώτης Ι Πηγή φωτογραφίας kalloninews.gr που κάλυψε το γεγονός

Βέβαια σε αναρτήσεις τόσο του Συλλόγου όσο και των διοργανωτών / συμμετεχόντων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται ξεκάθαρο ότι όχι μόνο διεξάγονται οι ιπποδρομίες επί σειρά ετών σε περιοχή Νatura αλλά πραγματοποιούνται και παρεμβάσεις στον χώρο από ιδιώτες στο πλαίσιο «του δύσκολου έργου ανακατασκευής του ιπποδρόμου» όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ενδεικτικά στις 7 Ιουνίου 2021 το Σωματείον Αγίας Τριάδος Καλλονής, ενώ σε άλλη ανάρτηση στις 22 Αυγούστου 2020 στο προφίλ του «Σωματείον Αγίας Τριάδος Καλλονής»αναφέρει: «(..)το ενδιαφέρον από γειτονικά νησιά για την νέα πίστα είναι μεγάλο όπως και οι αφίξεις νέων αλόγων στο νησί ανεβάζουν τον πήχη και μας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα Ιπποδρομιών για την νέα χρονιά».

Οι παρακάτω αναρτήσεις δείχνουν ξεκάθαρα τις κατ' επανάληψη επέμβάσεις σε περιοχή Natura του Δήμου Δυτικής Λέσβου :

 

Παρεμβάσεις έτος 2018
Και άλλες παρεμβάσεις το 2019 σύμφωνα με ανάρτηση διοργανωτή
Παρεμβάσεις στην περιοχή το 2019, από ανάρτηση διοργανωτή
Ιπποδρομίες 2020 από ανάρτηση διοργανωτή
Παρεμβάσεις Μάρτιος 2021
Ανάρτηση Σωματείου Μάρτιος 2022

Επιπλέον θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι ο μόνος χαρακτηρισμένος στην Ελλάδα Ιππόδρομος είναι εκείνος στο Μαρκόπουλο, σύμφωνα με την Ένωση Φιλίππων Ελλάδος. Ενώ όπως τόνισε στέλεχος της Φ.Ε.Ε. «όσα άλογα φεύγουν από το Μαρκόπουλο και πάρουν μέρος σε τέτοιου είδους αγώνες δεν επιστρέφουν ποτέ στο Μαρκόπουλο».

Το φετινό περιστατικό

Οι φετινές ιπποδρομίες της Αγίας Τριάδας Καλλονής ήθελαν θύμα ίππο ιδιοκτησίας μέλους του ΔΣ και διοργανωτή των αγώνων.

Το άλογο κατά τη διάρκεια της κούρσας, σύμφωνα με μαρτυρίες αλλά και όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο των αγώνων, έσπασε το μεσοκύνιο του μπροστινού αριστερού ποδιού. Αυτό βρίσκεται στην βάση του ποδιού και είχε σαν αποτέλεσμα να σέρνεται η οπλή του αλόγου στο έδαφος. Θέαμα που αντίκρισαν όλοι οι παραβρισκόμενοι, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, που δεν φάνηκαν να σοκαρίζονται καθώς ανέμεναν με μεγάλη αγωνία την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Ζητώ δημόσια συγνώμη για τη στενάχωρη και άδικη εικόνα που είδατε δεν έχω λόγια για κάτι παραπάνω μιας και το άλογο δεν είχε πρόβλημα εμφανές, κάθε χρόνο βγάζω ακτινογραφίες και υπερήχους με την ιππίατρο για να είμαι σίγουρος οπότε σταματήστε να κάνετε τους γιατρούς και ειδικούς όλοι σας, για να τρέξω ένα άλογο εξαντλώ όλα τα περιθώρια εξετάσεων εγώ τα γυμνάζω εγώ τα κάνω κούρσες εγώ τα καθαρίζω εγώ τα ταΐζω μαζί με την γυναίκα μου, είναι οικογένεια μας τα ζώα αυτά οπότε μη κρίνετε. Όσο για τον πρωταθλητή Ελλάδος έτρεχε με 3 πέταλα μιας και το 4ο του έφυγε στα 250μ και συγκεκριμένα το αριστερό της στροφής και γι' αυτό σας έδωσε την χαρά να τον περάσετε. στις δοκιμαστικές με εμένα πάνω 80 κιλά έκανε 42.6 χωρίς πίεση. Συγνώμη και πάλι νιώθω πολύ άσχημα και νιώθω μεγάλη ντροπή». Αυτό το κείμενο αναρτήθηκε στο προφίλ του ιδιοκτήτη του αλόγου, λίγες ώρες μετά το περιστατικό, επιβεβαιώνοντάς το και επίσημα.

Η ανάρτηση του ιδιοκτήτη του τραυματισθέντος αλόγου και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου

Βέβαια το να προστατεύουμε ανιδιοτελώς κάθε τι που αγαπάμε είναι ένας κανόνας ηθικής, που ωστόσο μπορεί να μην σημειώνεται σε κανέναν νόμο.

Κιουλάφας: «Έγινε μετά τον στίβο»

Σε δήλωσή του στο «Ε» ο πρόεδρος του Σωματείου Αγίας Τριάδος Καλλονής, Τάσος Κιουλάφας υποστήριξε ότι το άλογο έσπασε το πόδι αφού είχαν ολοκληρωθεί οι ιπποδρομίες και όχι κατά την διάρκειά τους, όταν τα αγγλικής φυλής άλογα, που οδηγούνται στον ιππόδρομο, αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Παράλληλα σε δήλωσή του στο «Ε» είπε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεδριάσει το Σωματείο για την συνέχιση ή όχι των ιπποδρομιών. Βέβαια ο ιδιοκτήτης του αλόγου που φέτος τραυματίστηκε και μέλος του ΔΣ του συλλόγου υποστήριξε ότι ήδη έχει παρθεί απόφαση ΔΣ και δεν θα ξαναγίνουν.

Η δύση των καθαρόαιμων του Μαρκόπουλου

Σύμφωνα με πηγές τα καθαρόαιμα που παίρνουν μέρος στις ιπποδρομίες της Καλλονής είναι ίπποι αγωνιστικοί , η πλειονότητα των οποίων έχει πάρει μέρος σε παρελθόντα χρόνο σε ιπποδρομίες στο Μαρκόπουλο.

Όταν λήγει η αγωνιστική θητεία των αλόγων, αυτά αποσύρονται από τον ιππόδρομο, καθώς αγωνιστικά θεωρούνται «τελειωμένα». «Οι ιδιοκτήτες αυτών ή τα χαρίζουν ή τα πουλάνε» , αναφέρει στέλεχος της ΦΕΕ. Οι Μυτιληνιοί ενδιαφερόμενοι τα «τσιμπάνε» θέλοντας να αρχίσουν μία νέα «καριέρα» στην Λέσβο. «Κάθε χρόνο και ένα άλογο πάει για ευθανασία μετά τους αγώνες» αναφέρει η πηγή και μάρτυρας των περιστατικών και εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν πληρείται κανένα κανονιστικό πλαίσιο, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις πιθανότητες θανάσιμου τραυματισμού όχι μόνο για τον ίππο, αλλά και για τον αναβάτη. Όλα αυτά σε ένα παιχνίδι που στόχος προφανώς είναι η ικανοποίηση της φιλαυτίας του ιδιοκτήτη, διακινδυνεύοντας τη ζωή του αλόγου που θεωρείται εκ του αποτελέσματος ήσσονος σημασίας.

Γ.Τσακίρης: «Δεν υπάρχει κανένα κανονιστικό πλαίσιο και καμία ηθική σε αυτούς τους αγώνες»

«Δεν υπάρχει κανένας νόμος και καμία ηθική αρχή σε αυτούς τους αγώνες» είπε ο συνταξιούχος Κτηνίατρος, τέως Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Αιγαίου και επί σειρά ετών αυτοδιοικητικός Γιάννης Τσακίρης, εκφράζοντας την απέχθειά του για την ισχύουσα κατάσταση και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν νοιάζεται για το αν θα τραυματιστούν ίπποι ή άνθρωποι (…) Δεν ξέρω αν αυτοί που τα βάζουν και τρέχουν αγαπούν τα άλογα». Αδιαμφισβήτητα αν αγαπάς ένα πλάσμα δεν το εκθέτεις σε κίνδυνο.

Ναρκωτικά & ντόπες είναι λέξεις που όπως αναφέρεται, συνδέονται άρρηκτα με τέτοιου είδους ερασιτεχνικές ιπποδρομίες.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι μέλος της διοργάνωσης φέρεται να εμπλέκεται προ δεκαετίας περίπου, σε υπόθεση εισαγωγής στο νησί παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων (αναβολικά).

Σε ότι έχει να κάνει με το νομικό πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί ότι σε επικοινωνία του «Ε» με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μας παρέπεμψε γι’ αυτό στην Φίλιππο Ένωση Ελλάδος, αποδεικνύοντας ενδεχομένως το κενό γνώσης και την απουσία νομικού πλαισίου σε ένα κράτος που σύμφωνα με την ΦΕΕ «συμβαίνει να τραυματίζονται άλογα και να οδηγούνται στην ευθανασία».

Να γίνει ξεκάθαρο ότι οι ιπποδρομίες ουδεμία σχέση έχουν με την αθλητική ιππασία.

Αφίσα διοργάνωσης 2022

Αφίσα διοργάνωσης 2020

Φίλιππος Ένωση και έλεγχος ευζωίας

Η Φίλιππος Ένωση της Ελλάδος (Φ.Ε.Ε.) είναι αρμόδια για την ανάπτυξη, διάδοση και προαγωγή της ιπποδρομιακής και ιπποπαραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, καθώς και για τον έλεγχο της τήρησης των τεχνικών κανόνων οργάνωσης και διεξαγωγής των ιπποδρομιών. Στις υποχρεώσεις της Ένωσης μεταξύ άλλων, είναι να μεριμνά, λαμβάνει μέτρα και εισηγείται στους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς την υιοθέτηση κανόνων και τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας των καθαρόαιμων δρομώνων ίππων, καθώς και για τη διασφάλιση της ευζωίας των δρομώνων ίππων, κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής τους δραστηριότητας και μετά την παύση αυτής.

Βέβαια σύμφωνα με στελέχη της ίδιας της Ένωσης, ο έλεγχος της ευζωίας των ίππων μετά την παύση της αγωνιστικής τους δραστηριότητας δεν διεξάγεται λόγω έλλειψης προσωπικού. Κατά συνέπεια η ποιότητα της ζωής του ίππου μετά την απομάκρυνση από το Μαρκόπουλο προφανώς χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey