Ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο με χρώματα αισιοδοξίας

«Imaginary Cities» της Μαρίας Γιαννίκου [Vid & Pics]

28/01/2022 - 09:56 Ενημερώθηκε 08/02/2022 - 21:20

«Πρέπει να συμβιβαστούμε με την νέα εποχή, ήρθε για να μείνει, όμως η ζωή μας είναι εδώ και θα πρέπει να την κάνουμε όσο πιο χρωματιστή γίνεται» κρατώντας αυτό το μήνυμα ταξιδέψαμε στην έκθεση «Imaginary Cities» της Μυτιληνιάς ζωγράφου Μαρίας Γιαννίκου. Πρόκειται για μια έκθεση που είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί τον Οκτώβριο του 2020 στο Παρίσι, ωστόσο η εποχή της πανδημίας έχει αποτρέψει την πραγματοποίηση πολλών εκθέσεων. Έτσι τα έργα ξεκίνησαν μέσα από την Galerie Desmos να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο διαδικτυακά. Γιατί όταν υπάρχει θέληση, υπάρχουν τρόποι και επειδή η τέχνη δεν εγκλωβίζεται αλλά πρέπει να ταξιδεύει ανοίγοντας νέους ορίζοντες.

Οι «Φανταστικές πόλεις» της Μαρίας Γιαννίκου μας ταξιδεύουν στις πόλεις της παιδικής μας ηλικίας, στις πόλεις της παιδικής χαράς, στις παιδικές αναμνήσεις μέσα από χρώματα. «Είναι οι πόλεις που αισιοδοξούμε, είναι η φαντασία, είναι η λάμψη της παιδικής ηλικίας, είναι η αγάπη, είναι η μουσική των παιδικών χρόνων, είναι οι εικόνες & τα χρώματα που έχουν χτίσει το εσωτερικό μας παζλ και μας έχουν φέρει μέχρι εδώ» είπε η καλλιτέχνης στο «Ε» μιλώντας γι’ αυτή την έκθεση και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από τέτοιες εικόνες, γιατί αυτές τις εικόνες έχουν μέσα τους τα παιδιά, γι’ αυτό αγαπούν και διασκεδάζουν με τη ζωή που τα έχει φέρει και αυτά τώρα σε μια δύσκολη εποχή. Νομίζω ότι έχουμε ανάγκη από αυτές τις εικόνες. Είναι ένα προσωπικό ταξίδι, αλλά ουσιαστικά γίνεται για να πλαισιώσω όλο τον κόσμο και να ζήσει μέσα από τις δικές μου πόλεις και να ονειρευτεί μέσα από αυτά τα χρώματα».

Κάθε έργο για την καλλιτέχνη είναι ένας μοναδικός τόπος ταξιδιού, είναι μια στιγμή - στιγμές που έχουν οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Ο καμβάς εκείνος που έχει αγκαλιάσει άλογα και αερόστατα είναι από τους πιο αγαπημένους της Μαρίας Γιαννίκου από αυτή τη σειρά έργων. Αυτό γιατί αποπνέει την ώθηση που μπορεί να έχει κάποιος προς τα πάνω. «Είναι το πέταγμα εκείνο που μας ξεκολλάει από τα τετριμμένα και μας αφήνει να ονειρευτούμε και να ζήσουμε κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό. Ένα έργο που μπορεί να ονειρευτούμε, να αγαπήσουμε & να ονειρευτούμε μπορεί να έχει δημιουργηθεί σε μια πολύ άσχημη εποχή. Ωστόσο ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να σε οδηγήσει μία πινελιά, μια εικόνα ζωής. Δεν ζωγραφίζουμε όταν είμαστε ευτυχισμένοι, ζωγραφίζουμε όταν έχουμε να πούμε κάτι, όταν έχουμε λόγο ύπαρξης» είπε η κα Γιαννίκου τονίζοντας ότι το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι εκείνο της χαράς, της αισιοδοξίας, της αγάπης που σε αυτή την εποχή τα έχουμε χάσει, γιατί μας έχει καταβάλει ένας αρνητισμός.

Galerie Desmos 14 Rue Vandamme Paris 75014

«Αυτή η τρομερή πανδημία, με την οποία ζούμε εδώ και πολύ καιρό, έχει αποτρέψει αρκετές εκθέσεις μεταξύ των οποίων και οι «Imaginary Cities» της Μαρίας Γιαννίκου που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2020.

Η παρουσίαση της Galerie Desmos

Η υγειονομική κατάσταση, ακόμη δύσκολη, δεν μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε για την ώρα μια νέα ημερομηνία κατά την οποία οι στενοί χώροι της γκαλερί θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά στο ευρύ κοινό.

Η διεξαγωγή μιας έκθεσης, προς το παρόν, δεν είναι εφικτή, σας προσφέρουμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες καλλιτεχνικές στιγμές, ένα μικρό κλείσιμο του ματιού στις φανταστικές πόλεις όπου μας ταξιδεύουν οι πίνακες της Μαρίας Γιαννίκου» αναφέρει ο γκαλερίστας Γιάννης Μαροειδάκος παρουσιάζοντας τα έργα της καλλιτέχνιδος.

Για το video της Γκαλερί πατήστε ΕΔΩ

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey