Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού στην Αγία Παρασκευή [Vid]

29/12/2021 - 09:00 Ενημερώθηκε 12/01/2022 - 23:10

Κάθε μεσημέρι, στις 12:00 ακριβώς, στην Αγία Παρασκευή σημαίνει η μπουρού από το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας που κάποτε ήταν το Κοινοτικό Ελαιοτριβείο. Αυτός ο ήχος δεν αφήνει κανέναν να ξεχάσει την ιστορία του τόπου, την οικονομία του και την παραγωγή του, ακόμη - ακόμη θυμίζει σε όλους τι σήμανε το κάποτε ελαιοτριβείο για τους «Αγιαπαρασκευώτες» και τι πρόσφερε στο χωριό. Αυτή την ιστορία το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς κατάφερε να την διαφυλάξει και να την αναδείξει μέσα από του Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας που αποτελεί -χωρίς αμφιβολία μέσα από το πλήθος των εκδηλώσεων που διοργανώνονται - ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού.  

Το μουσείο άνοιξε τις Πύλες του το Σεπτέμβριο του 2006. Το κτίριο ήταν το παλιό κοινοτικό ελαιοτριβείο της Αγίας Παρασκευής. Οι κάτοικοι του χωριού είχαν την ιδέα να το κατασκευάσουν το 1910 και με τα έσοδα που έβγαζαν έκαναν διάφορα έργα στο χωριό. Από τα πιο εντυπωσιακά είναι και τα εκπαιδευτήρια Αγίας Παρασκευής που έγιναν με χρήματα και από το κοινοτικό ελαιοτριβείο 

Το 1967 κλείνει ο κύκλος του σαν εργοστάσιο - ελαιοτριβείο και αλευρόμυλος και το 1984 ανοίγει σαν πολύκεντρο. Ο τότε Δήμος αξιοποίησε την κυρία αίθουσα του εργοστασίου και έκανε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το 2004 πέρασε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το οποίο θα το διαχειρίζεται για 50 χρόνια.  

Έγινε αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών και μηχανολογικών στοιχείων του εργοστασίου και ουσιαστικά άνοιξε σαν μουσείο του εαυτού του το Σεπτέμβριο του 2006.  

«Πρέπει να πούμε ότι είναι το μοναδικό μουσείο στη Λέσβο όπου ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι του ίδιου του εργοστασίου. Οι κάτοικοι το διέσωσαν το παρέδωσαν στο πολιτιστικό Ίδρυμα και ουσιαστικά συντηρήθηκε. Δύο μηχανήματα τα οποία δεν διασώθηκαν -μία πρέσα και μία αντλία- έγιναν πιστά αντίγραφα στο βιομηχανικό μουσείο στην Ερμούπολη» τόνισε σε δήλωσή της η Μαντώ Παπαδοπούλου τοπική διαχειρίστρια του Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.  

Μια μέρα στο Μουσείο  

Καθημερινά γίνεται μία επιδεικτική λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού, δηλαδή μπαίνει σε λειτουργία. Κάθε μέρα στις 12:00 χτυπά η μπουρού του εργοστασίου που χτυπούσε και τότε για να έρθουν οι εργάτες του χωριού για δουλειά. 

Ο επισκέπτης ερχόμενος στο Μουσείο θα μπει στο κεντρικό κτίριο το οποίο ήταν το εργοστάσιο το οποίο είχε δύο λειτουργίες αξιοποιούνταν και σαν ελαιοτριβείο και σαν αλευρόμυλος το καλοκαίρι. Ήταν ατμοκίνητο κοινοτικό ελαιοτριβείο. Στην κυρία εκθεσιακή μονάδα συναντούμε τρία στάδια, το στάδιο της σύνθλιψης του ελαιόκαρπου, της συμπίεσης του ελαιοπολτού και του διαχωρισμού λαδιού και νερού που είναι και το τελικό στάδιο.  

Ακόμη ο επισκέπτης θα γνωρίσει καρδιά του εργοστασίου, που ήταν ο ατμολέβητας και αντίστοιχα τη συμπληρωματική λειτουργία του αλευρόμυλου. Εκτός από το εργοστάσιο το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει και όλες τις συμπληρωματικές εκθεσιακές μονάδες, όλες τις μπατές - τα αμπάρια. Είναι οι χώροι δηλαδή όπου βάζουν τις ελιές, είναι όλα αυτά τα αμπάρια που τα περισσότερα έχουν γίνει συμπληρωματικές εκθεσιακές μονάδες όπου μπορεί κάποιος να δει πληροφορίες για όλο τον κύκλο των εργασιών μέχρι να ‘ρθει εκεί ο ελαιόκαρπος αλλά και να «συλλάβει» πληροφορίες για την ιστορία του χωριού της Αγίας Παρασκευής, για την εκβιομηχάνιση της ελαιουργίας στη Λέσβο εκείνη την περίοδο και όλο το ευρύτερο οικονομικό κοινωνικό πλαίσιο της εποχής εκείνης.  

Μουσείο ΠΙΟΠ 

Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου είναι ένα από τα 9 θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στόχος του είναι να καταγράψει και να διασώσει την πολιτιστική κληρονομιά του κάθε τόπου, να αναδείξει τον κάθε τόπου και το προϊόν του. «Αυτό ακριβώς έχει γίνει και εδώ με ένα μοναδικό τρόπο. Έχει αναδειχθεί η ελιά και το λάδι, είναι συνέχεια του Μουσείου ελιάς και λαδιού στη Σπάρτη» είπε η κα Παπαδοπούλου και πρόσθεσε: «Να πούμε ότι έχει καταφέρει το Πολιτιστικό Ίδρυμα το μουσείο βιομηχανικής ελαιουργίας να είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου» και εξηγεί ότι πραγματοποιούνται πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις οι οποίες γίνονται με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Έτσι με οποιαδήποτε αφορμή διοργανώνονται εκπαιδευτικές δράσεις και εργαστήρια για το κοινό. Ακόμη στο Μουσείο υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, υπαίθριο αμφιθέατρο όπου εκεί γίνονται αντίστοιχα το καλοκαίρι ποικίλες εκδηλώσεις θεατρικές παραστάσεις, θερινό σινεμά & μουσικές συναυλίες.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey