Ένα μαγικό εργαστήρι στην καρδιά της Ανεμώτιας

Δια χειρός Μαρίας Γερογιάννη [Vid]

28/04/2021 - 10:38 Ενημερώθηκε 29/04/2021 - 14:53

Σε ένα μικρό μαγαζάκι κάπου στη Δυτική Λέσβο είδαμε πως αντικείμενα ξεχασμένα και εκείνα που δεν τα πιάνει το μάτι σου, μπορούν να μεταμορφωθούν και να γίνουν έργα τέχνης.

Η «μάγισσα» εκείνη που μεταμορφώνει με τα χέρια της αντικείμενα και τους δίνει άλλη πνοή εμφυσώντας το προσωπικό της στοιχείο δεν είναι άλλη από τη Αγιογράφο και Ζωγράφο Μαρία Γερογιάννη. Η Μαρία Γερογιάννη δεν ζωγράφιζε ούτε αγιογραφούσε. Όλα ξεκίνησαν τυχαία και ανεπιτήδευτα, όταν η ανάγκη της να ξεφύγει από τον πόνο για τον χαμό των γονιών της εκτονώθηκε πάνω σε χειροποίητες κατασκευές. Μια τεχνική παλαίωσης σε ξύλο με χαρτί και χειροποίητη κορνίζα ήταν εκείνη που βοηθούσε το μυαλό της να ταξιδεύει.

 

Την περίοδο εκείνη ο γιος της ξεκίνησε μαθήματα στην ΕΡ-ΤΕ-ΚΟ του Κορυδαλλού, τότε ήταν που ο καθηγητής Βασίλης Κατσιβελάκης δημιουργούσε στην Σχολή το τμήμα Αγιογραφίας. «Έλα και θα δεις ότι η Αγιογραφία δεν είναι μόνο ταλέντο, είναι και τεχνικές που μπορείς να τις μάθεις» της είπε. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Η Μαρία Γερογιάννη σπούδασε Αγιογραφία και Ζωγραφική και έπειτα άνοιξε το δικό της εργαστήρι Αγιαγραφίας στην Ανεμώτια.

Όταν ήρθε στο νησί ξεκίνησε να φτιάχνει εικόνες σε ιδιώτες. Τόλμησε όμως να κάνει το μεγάλο άλμα και να μπει και στην εκκλησία. Δημιουργήματά της είναι «Τα λυπητερά» στον Ιερό Ναό Σκουτάρου, η «Αγία Αικατερίνη» στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην Ανεμώτια, ο «Αγιος Γεώργιος» στο ναό Αγίου Γεωργίου της Ανεμώτιας. Όμως το ταλέντο της δεν περιορίστηκε στα όρια της Λέσβου. Αγιογράφησε την Αγία Φωτεινή στη Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολή, ενώ πολλές εικόνες της έχουν φύγει για Γερμανία.

Δια χειρός

«Θεωρώ ότι το χειροποίητο είναι κάτι που δεν ξεπερνιέται ποτέ, γιατί ο τεχνίτης βάζει το μεράκι του και την αγάπη του» είπε στο «Ε». Στο εργαστήρι της εκτός από εικόνες, συναντάμε και χειροποίητες κατασκευές. Η ίδια μαζεύει αντικείμενα παλιά, ξύλα και κοχύλια από την παραλία, κουκουνάρια από το βουνό και τα μεταμορφώνει με μεικτές τεχνικές, ντεκουπάζ ή χρησιμοποιώντας πηλό.

Μάλιστα τώρα το Πάσχα κάποιος μπορεί να εντοπίσει στο «Δια χειρός» χειροποίητες λαμπάδες, πασχαλινές συνθέσεις και υπέροχα χειροποίητα πασχαλινά αυγά που φαντάζουν να έχουν πέσει από την φασολιά του Τζακ.

Εκτός όμως από τα παραπάνω η κα Μαρία Γερογιάννη, κάνει το όνειρο κάθε ζευγαριού πραγματικότητα αναλαμβάνοντας το στολισμό του γάμου τους, ενώ φροντίζει να είναι παραμυθένια η κάθε βάφτιση παρέχοντας ολοκληρωμένα πακέτα.

Το εργαστήρι Αγιογραφίας και το σπίτι του γιατρού

Ο πάτερ Χριστόφορος, ο εφημέριος της Ανεμώτιας, παρεχώρησε αίθουσα που βρίσκεται κάτω από το ναό της Αγίας Αικατερίνης, η οποία έχει μεταμορφωθεί σε εργαστήρι αγιογραφίας. «Μπόρεσα και ένωσα τα τρία χωριά Φίλια, Ανεμώτια και Σκαλοχώρι και έχω μαθητές στο εργαστήρι και από τα τρία χωριά» είπε και πρόσθεσε: «Αφότου άνοιξα το εργαστήριό της στην Ανεμώτια θεώρησα καλό βλέποντας τα παιδιά εδώ, στην Ανεμώτια ότι δεν είχαν κάτι να ασχοληθούν, να τους μεταδώσω την τέχνη μου. Άνοιξα ένα εργαστήρι εντελώς αφιλοκερδώς. Τα παιδιά του χωριού έφεραν και παιδιά των Αθηνών στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Έτσι γίναμε πολλοί, κάναμε πολλές εκδηλώσεις φτιάχναμε κατασκευές και τις πουλούσαμε με σκοπό να δημιουργηθεί στην Ανεμώτια σπίτι για τον αγροτικό γιατρό».

Σήμερα η Μαρία Γερογιάννη διατηρεί, εκτός από την Ανεμώτια, εργαστήρι στον Σκουτάρο για ενήλικες και παιδιά, στην Πέτρα και στα Χίδηρα.

 «Η αγιογραφία είναι μια ιερή τέχνη, δεν είναι μια εικόνα, μια φωτογραφία, ή ένα στολίδι. Δεν είναι απλά ζωγραφική, είναι θεολογία. Η εικόνα δεν είναι ένα συλλεκτικό είδος αλλά παρηγοριά για κάθε ορθόδοξο χριστιανό».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey