Παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού & Πολιτισμού Λευτέρη Αυγενάκη

109η Επέτειος της Μάχης του Κλαπάδου [Vid & Pics]

08/12/2021 - 17:38 Ενημερώθηκε 13/12/2021 - 11:15

Παρουσία Εκπροσώπου της Κυβέρνησης, του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, εορτάζεται σήμερα η 8η Δεκέμβρη, Ημέρα Απελευθέρωσης της Λέσβου από τον Οθωμανικό ζυγό και η 109η Επέτειος της Μάχης του Κλαπάδου.

Στις εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Μηθύμνης και του Δήμου Δυτικής Λέσβου, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μητροπολιτικό Ναό «Αγίου Ιωάννου» στην Καλλονή, η Επίσημη Δοξολογία και Δέηση υπέρ των πεσόντων, παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών αρχών, αντιπροσωπείας μαθητών και εκπροσώπων της Εκπαίδευσης.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, ακολούθησε η Άνοδος στο λόφο του «Τυρανιδίου» στην στήλη των πεσόντων και εψάλη Τρισάγιο χοροστατούντων του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου και Μηθύμνης κ.κ. Χρυσοστόμου, το Προσκλητήριο Πεσόντων, για να ολοκληρωθεί η τελετή με κατάθεση στεφάνων από τις αρχές.

Αυγενάκης: «Εορτασμός τιμής και δόξας σε αυτούς που πάλεψαν, που έδωσαν μία τελευταία κρίσιμη μάχη»

«Βρίσκομαι σήμερα στο όμορφο νησί της Λέσβου εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό μας στον εορτασμό τιμής και δόξας σε αυτούς που πάλεψαν, που έδωσαν μία τελευταία κρίσιμη μάχη για να είναι 109 χρόνια ελεύθερη Μυτιλήνη να απολαμβάνει τα οφέλη της ελευθερίας, τον καθαρό αέρα και φυσικά την ένωσή της με την μητέρα Ελλάδα».

Βέρρος: «Ο Δήμος μας συνεχίζει την προσπάθεια να αναδείξει τη σημασία της Ημέρας για την Ελευθερία του τόπου μας»

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, δήλωσε για την Ημέρα: «Ο Δήμος μας συνεχίζει την προσπάθεια να αναδείξει τη σημασία της Ημέρας για την Ελευθερία του τόπου μας. Σήμερα μας τίμησε με την παρουσία του Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αυγενάκης, λαμπρύνοντας την ημέρα που επισφραγίστηκε η απελευθέρωση του νησιού μας. Χρόνια πολλά σε όλους».

Αθανασίου: «Οφείλουμε τιμή σε αυτούς που θυσιάστηκαν»

«Θέλω να ευχηθώ Χρόνια Πολλά για την γιορτή σήμερα της Λέσβου μία γιορτή με την οποία ολοκληρώνεται η απελευθέρωση του νησιού μας από τον μουσουλμανικό ιμπεριαλισμό και βεβαίως οφείλουμε τιμή σε αυτούς που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση του νησιού και δίνουμε και ένα μήνυμα ότι καμία απειλή δεν μπορεί να απειλήσει το νησί μας όταν ενωμένοι με φρόνιμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση από τη γείτονα χώρα.

Μουτζούρης: «Η μάχη που δόθηκε για την ελευθερία δεν ήταν αναίμακτη»

Ο Περιφερειάρχης παραβρέθηκε στη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου στη Καλλονή χοροστατούντων των   Σεβασμιότατων   Μητροπολιτών Μηθύμνης κ.κ. Χρυσοστόμου και Μυτιλήνης-Ερεσού και Πλωμαρίου κ.κ. Ιακώβου.   Ακολούθως μετέβη στο Μνημείο Πεσόντων Τυρανιδίου στο ομώνυμο ύψωμα όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η 8η Δεκεμβρίου του 1912 ξημέρωσε με  τη νήσο Λέσβο ελεύθερη μετά από 450 χρόνια Οθωμανικής σκλαβιάς. Η τελική μάχη μεταξύ των Ελληνικών απελευθερωτικών δυνάμεων και των στρατευμάτων των κατακτητών,  στα υψώματα του Κλαπάδου, επανάφερε  ολόκληρη τη νήσο στην Ελληνική κυριαρχία. Η μάχη που δόθηκε για την ελευθερία δεν ήταν αναίμακτη. Τιμούμε σήμερα με ευγνωμοσύνη όσους πολέμησαν και πρόσφεραν τη ζωή τους θυσία, στο βωμό για την ελευθερία της πατρίδας.  Εμπνεόμαστε από τα ιδανικά τους  για να σταθούμε αντάξιοι της θυσίας  τους.  Τιμή και Μνήμη στους αγωνιστές-ελευθερωτές της πατρίδας και της Λέσβου, της νικηφόρας μάχης του Κλαπάδου».

Χριστόφας: «Η επέτειος αυτή μας θυμίζει να συνεχίζουμε μονιασμένοι για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας»

«Η 8η Δεκεμβρίου 1912 και η απελευθέρωση της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό σηματοδότησε την επιστροφή μας στην αγκαλιά της Ελλάδας. Στην επέτειο της μάχης του Κλαπάδου γιορτάζουμε τη σύμπλευση του νησιού μας με την υπόλοιπη πατρίδα μας, τη συνέχεια της ιστορίας, τις κοινές ένδοξες στιγμές, τις κοινές προκλήσεις και φυσικά τις κοινές δυσκολίες. Η επέτειος αυτή μας θυμίζει να συνεχίζουμε μονιασμένοι για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας».

Παρόντες

Παρόντες στις εκδηλώσεις, πέραν του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, ήταν μεταξύ άλλων: ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Βουλευτής Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου Στρατής Γελαγώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας, ο Στρατηγός Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ Δημήτρης Τσιπίδης, ο Υποστράτηγος, Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου Ελευθέριος Ντουρουντούς, ο Συνταγματάρχης Διοικητής της 22 ΔΤΕ Ιωάννης Παπουτσάκης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χριστόφορος Μπόκας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Καλλονής Παπαρίδης Ευάγγελος, ο Προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Σκάλας Καλλονής Ευστράτιος Τσολάκης και η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου Κατερίνα Στρατάκη. Παρόντες ακόμη οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ιορδάνης Ιορδάνου, Ανδρέας Αξής, Κώστας Πάππος, Ζαχαρώ Ιωακείμ, Ασανούλα Γιαννή Κοκκινέλλη, Ιωάννα Κατανάκη, ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νικόλαος Χήρας, ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Απόστολος Βαρελτζής, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Στρατής Αλεξίου, ο εκπρόσωπος του Δήμου Μυτιλήνης, Αντιδήμαρχος Στρατής Δαγκλής, ο Συμπαραστάτης του Δημότη του Δήμου Δυτικής Λέσβου Νίκος Κατράνης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ.  Καλλονής Νίκος Χαλκιώτης και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Δαφίων Νίκος Μαμουρίδης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey