Ο Βυζαντινός Οικισμος μέχρι την Βίγλα Ο Βυζαντινός Οικισμος μέχρι την Βίγλα

Τοπωνύμια της Λέσβου  με κατάληξη -άδος Ζ

17/04/2021 - 15:23

 

Θα πάμε στον υπέροχο Λεπέτυμνο, στις βορινές του πλαγιές, που πέφτουν στο Αιγαίο! Θα ζητήσουμε τον Κονταράδο, ένα άλλο οικισμό, που εμφανίζεται το 1548, στα Οθωμανικά Φορολογικά κατάστιχα! Ένα Χριστιανικό χωριό με 68 σπίτια και  1 Μουσουλμανικό! Το 1521/22 ονομάζεται Hodara, με 26 Χρ.σπίτια και ένα Μουσουλμανικό!

Στην σημερινή Σκάλα της Συκαμιάς, μέχρι την Βίγλα, αναπτύχθηκε  Βυζαντινός Οικισμός, του 4ου -6ου μΧ αι με την Παλαιοχριστιανική που ανασκάφηκε μέσα σ’αυτόν, με το Λιμάνι που  αναγνωρίστηκε στην θέση του σημερινού, με τους λαξευτούς τάφους , μέχρι τον λόφο Βίγλα, στα ανατολικά της Σκάλας! Αυτός ο Οικισμός, ο παραθαλάσσιος, είναι μέχρι το 1548 ο Κονταράδος! Το 1581, μεταφέρεται από τον οικισμό του Κόρακα, σ’αυτόν του Μολύβου και λαμβάνει το όνομα Iskamya ! Η πρώιμη Σκαμιά βρίσκεται εδώ, στην θέση του Βυζαντινού οικισμού, δίπλα στο λιμάνι της. Στα τέλη του 17ου αι (1672-73) εμφανίζεται η Iskamiye, η Συκαμιά στην σημερινή ορεινή της θέση, μακριά από τα επίφοβα παράλια! Τώρα έχει 195 Χριστιανικά σπίτια, αλλά και 105 Μουσουλμανικά!! Οι Μουσουλμάνοι με 2289 λιόδεντρα, πληρώνουν φόρο λαδιού 4905 και έχουν στην κατοχή τους, 4 λιόμυλους! Ενώ οι Χριστιανοί με 2914 λιόδεντρα πληρώνουν φόρο 8740!!! Αυτά βέβαια τα έγκυρα στοιχεία είναι αντίθετα με την αναφορά του Γαβριήλ, το 1620, με μόνο 25 σπίτια Χριστιανών και «πλείονα Αγαρηνών».Ίσως το 1672-73 έχουν πια μετοικήσει όλοι από την παραλιακή θέση! Από εδώ και πέρα, όλο τον 18ο αι,  ο οικισμός είναι μεικτός, με Τζαμί, σχολεία και στις δύο Κοινότητες και αρχικά την εκκλησία χαμηλά, την Μεταμόρφωση του Σωτήρος! Μόλις το  1859-61 χτίζεται η Αγία Φωτεινή , μέσα στο χωριό! Το χωριό του Μυριβήλη έχει και μικρό Νοσοκομείο και τώρα τα προσωπικά του είδη, φιλοξενούνται στο μουσείο του Παλιού Σχολείου! Η Συκαμιά, η Iskamiye ή Iskamya, σίγουρα έχει σχέση με τις Μουριές, ή Συκαμιές, τα υπέροχα δένδρα που έτρεφαν τον Μεταξοσκώληκα και έδιναν τα μαύρα μούρα ( Morus nigra), Dut στα Τουρκικά, από τις οποίες βγάζουν απέναντι τώρα το Karadut surubu που το πουλούν παντού!

Η Μουριά του Μυριβήλη στην Σκάλα , αυτά τα δένδρα, πρέπει να συνδέονται με το όνομα Kodarado, μια υπόθεση εργασίας, χωρίς να διεκδικώ την ευκολία ορισμένων λόγιων να ερμηνεύουν τα Τοπωνύμια!

Ενδεικτική βιβλιογραφία: Μάκης Αξιώτης, Περπατώντας την Λέσβο, Κ.Καμπουρίδης  Η Λέσβος τον 16ο αι και Θ.Θεοδούλου-Γ.Κουρτζέλλης  Εναλία Λέσβος 

 

με την Παλαιοχριστιανική

τους λαξευτούς Τάφους 

την μεσαιωνική κεραμική

Ο Kodarado και  Iskamiye από 1548 έως 1562

η Iskamya ή Συκαμιά μετά τον 17ο αι

με τον Τουρκικό Λουτρό , σχολειό ,τζαμί

και σπίτια

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey