Οδοιπορικό στην Τέχνη της Λέσβου

Παπαλουκάς: Παπάδος Παπαλουκάς: Παπάδος

Παπαλουκάς - Στρατής Αξιώτης. Μια συνάντηση στη Λέσβο Μάκης Αξιώτης

27/10/2022 - 10:30 Ενημερώθηκε 27/10/2022 - 10:15

Ο Παπαλουκάς έζησε από το 1892-1957. Ο ζωγράφος Στρατής Αξιώτης (1907 Σκόπελος Γέρας-1994 Παπάδος Γέρας), σπούδασε στην ΑΣΚΤ από το 1929-1935, με υποτροφία της Κοινότητας Σκοπέλου. Με δασκάλους τον Ουμβέρτο Αργυρό, τον Βικάτο, τον Παρθένη και τον χαράκτη Κεφαλληνό. Έμεινε στον Πειραιά έως το 1949. Χαρακτηρίστηκε σαν ο «ζωγράφος του Λιμανιού», με έργα του στην πινακοθήκη Πειραιά, σε Δημόσια Ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές. Πήρε αρκετά βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις και ζωγράφισε τον βομβαρδισμό του 1941 και την Πείνα της Κατοχής στον Πειραιά. Τότε συναντά τον Θεόφιλο, που ζωγράφιζε σε καφενεία της Γέρας, και τον ζωγραφίζει στην αγορά του Σκοπέλου. Μου είπε ότι ο Τσολιάς έπαιρνε τα χρώματα-σκόνη από του χρωματοπωλείο του Χατζηελευθερίου, στην αγορά του Παπάδου. Μετά την απώλεια της οικογένειας του στην κατοχή, γύρισε το 1949 στην Λέσβο, παντρεύτηκε και απέκτησε δύο γιούς. Η ζωγραφική του τώρα αντανακλά το Λεσβιακό φως, στην ακουαρέλα, στις θαλασσογραφίες, ενώ αγιογραφεί αρκετές εκκλησίες του νησιού.

-Ο Παπαλουκάς επισκέπτεται το νησί στα 1925 και 1928. Την πρώτη φορά, ο Στρατής Αξιώτης τον ακολουθά, σηκώνοντας τα σύνεργα του και παρακολουθώντας την ζωγραφική του. Ζωγραφίζει την Γέρα (τον Παπάδο, την πολυζωγραφισμένη αγορά του Σκοπέλου με την βρυσομάνα, το Τζαμί του Μεσαγρού) την Αγίασο (πύργος του Γλεζέλλη, Άγιος Γιάννης) και το υπέροχο ορεινό Μεγαλοχώρι, το «Καμένο Χωριό». Έμενε σε ένα Πανδοχείο στην είσοδο του Παπάδου. Μια μέρα βροχερή δεν βγήκε στο ύπαιθρο. Τοποθετεί τον Στρατή Αξιώτη στο μπαλκόνι του πανδοχείου και δημιουργήθηκε το «Παιδί με την Τραγιάσκα». Του υποσχέθηκε ότι θα του έστελνε, πράγμα που δεν έγινε. Επίσης ανέβασε ένα αγόρι της γειτονιάς στο δωμάτιο του και δημιουργήθηκε «το Παιδί με τις Τιράντες».

Όταν ρώτησα τον πατέρα μου πώς χαρακτήριζε την ζωγραφική του Παπαλουκά μου είπε ότι «στην σχεδόν δυσδιάστατη προοπτική του σχεδίου υπήρχε η μοναδική προοπτική του χρώματος».

Θέλω να προσθέσω ότι το ταλέντο του Στρατή Αξιώτη το πήρε όλη η οικογένεια μου που ζωγραφίζει. Δύο επαγγελματικά και οι υπόλοιποι ερασιτεχνικά.

 

Αγορά Σκοπέλου

Βρύση Αγοράς Σκοπέλου

Τζαμί Μεσαγρού

Πύργος Γλεζέλλη Αγιάσος

Το Πανδοχείο στον Παπάδο

Το «Παιδί με την Τραγιάσκα» Ο Στρατής Αξιώτης 18 ετών

«Το Παιδί με τις τιράντες»

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey