Στην κορυφή…

01/07/2012 - 05:56
Στην πέτρινη κορυφή, που απέμεινε από την ισοπέδωση των σταθμών, πριν από λίγα χρόνια εντοπίσαμε μια αρχαία εγκατάσταση, «κάτι» στην κορφή του βουνού («Αρχαιολογία», τεύχος 105).
Διαδρομή 40

Γνωριμία με την κορυφή του Ολύμπου 6


Στην πέτρινη κορυφή, που απέμεινε από την ισοπέδωση των σταθμών, πριν από λίγα χρόνια εντοπίσαμε μια αρχαία εγκατάσταση, «κάτι» στην κορφή του βουνού («Αρχαιολογία», τεύχος 105). Κεραμική από πιθάρια, μεγάλα αγγεία και μικρότερα με μελανή χρωστική (μελαμβαφή), μαζί με κεραμίδια από στέγη, δείχνουν ότι εδώ επάνω υπήρξε κτήριο (ή κτήρια), επάνω στο βράχο. Ένα μεγάλο ανάλημμα, με γωνία προς τα επάνω, από την ασβεστόπετρα του περίγυρου και κάτι θεμέλια πιο ψηλά, δείχνουν την ύπαρξη παρατηρητήριου ή ιερού (αν βρεθούν ειδώλια).


Η κορφή (πάνω) που φιλοξενεί το σέτι (αριστερά) και την κεραμική της αρχαίας εγκατάστασης... (δεξιά

Ανάμεσα σ’ αυτές τις πέτρες, ξεχωρίζει ένα τόσο δα φυτό, ένας «πανσές», μωβ ανοιχτός με σκούρες μπλε κηλίδες και κίτρινο το κέντρο. Είναι η μοναδική Viola reichenbachiana, της κορφής, ίσως και Viola lesbiaca.


... στολίζεται από το μικρό πανσέ (αριστερά) και τη μαργαρίτα χωρίς «πέταλα»... (δεξιά)

Εκεί γύρω, στα πρέμνα τραβούν την προσοχή κάτι κίτρινες τούφες, μαργαρίτες χωρίς μεγάλα «πέταλα» (χωρίς επιχείλια ανθίδια). Είναι η Anthemis cretica και βρίσκεται σε μεγάλο αριθμό και εδώ.


...με την κωμόπολη χαμηλά

Το μάτι καθώς περιηγείται περισκοπικά, σκαλώνει στην κατακόκκινη από τις στέγες «κυρά του βουνού», την υπέροχη Αγιάσο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey