FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 16|09|2017 20:27

Κάθε συζήτηση με τον Μάκη Αξιώτη έχει ενδιαφέρον. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει άποψη για τα μικρά και μεγάλα που συμβαίνουν γύρω μας, και τώρα και παλιότερα, και την υπερασπίζεται με πάθος. Η μικρή συνέντευξη που ακολουθεί έγινε με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου (κυκλοφορεί εκτός εμπορίου) που έχει τον τίτλο «Βιοποικιλότητα της μικροπανίδας και της μικροχλωρίδας των γλυκέων υδάτων της νήσου Λέσβου» και το έγραψε σε συνεργασία με τον γιο του Βαγγέλη.

 

Συνέντευξη στον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΚΟΡΔΑ

 

Δώστε σας με λίγα λόγια το περιεχόμενο του νέου σας βιβλίου;

«Πρόκειται για την καταγραφή της βιοποικιλότητας, που αφορά τη μικροπανίδα και τη μικροχλωρίδα σε διάφορες θέσεις συγκέντρωσης γλυκού νερού στη Λέσβο. Περιλαμβάνονται 82 σημεία (πηγές, κρήνες, ποταμοί, νερόλακκοι αλλά και μερικές λήψεις από τις αλυκές και τον κόλπο της Γέρας) στα οποία αναγνωρίστηκαν περισσότερα από 120 είδη του μικρόκοσμου. Τα κείμενα συνοδεύονται από μικροφωτογραφίες και μικρά video των ειδών (σε συνοδευτικό DVD). Ένα μεγάλο αρχείο 160 GB συνοδεύει τη βάση δεδομένων».

 

Πόσο καιρό κράτησε η έρευνά σας και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε;

«Η έρευνα άρχισε πριν από πολλά χρόνια, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο τότε Φυσιογνωστικό, με το μικροσκόπιο που είχα. Μετά την έναρξη της συνεργασίας μου με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου (επιστημονικός συνεργάτης), από τον Ιανουάριο του 2015, άρχισε η συστηματική συλλογή του υλικού (η οποία συνεχίζεται), η οποία γινόταν σε απομακρυσμένα σημεία του νησιού και η δύσκολη αναγνώριση των ειδών του απέραντου και πανέμορφου μικρόκοσμου! Σ’ αυτό με βοήθησε ο γιος μου Βαγγέλης! Η ταυτοποίηση είναι δύσκολη και στα περισσότερα σταματά στην αναγνώριση του γένους. Πάντως πρόκειται για ένα απέραντο πεδίο χωρίς όρια!»

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της συγκεκριμένης έρευνας;

«Καταρχάς, πρόκειται για μια καθαρά ακαδημαϊκή προσέγγιση σ’ έναν τομέα που εφαρμόζεται η ρήση του Ηράκλειτου “Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί”! Όντα πολύ πιο αρχαία από εμάς, με τρομερές βιολογικές δυνατότητες, με μοναδική βιολογική παρουσία στην ιστορία της ζωής του πλανήτη! Αρκετά από αυτά μας παρέχουν το απαραίτητο για την επιβίωσή μας οξυγόνο! Πιστεύω πως η εμπλοκή του μικρόκοσμου στη γνώση προσφέρει φιλοσοφικές προεκτάσεις στο φαινόμενο της ζωής στον πλανήτη, τον οποίο αρκετοί θεωρούν ανθρώπινο τσιφλίκι! Αν καταστραφεί το δικό μας περιβάλλον, ο πλανήτης “θα είναι παγερά αδιάφορος” για τον αυριανό του κάτοικο! Και είμαστε σίγουροι ότι αυτός συμπεριλαμβάνεται στους “ενοίκους” του παρόντος βιβλίου!»

 

Ποια ευρήματα θεωρείτε αξιόλογα και ενδιαφέροντα;

«Έχει ενδιαφέρον η διαγνωστική, στατιστικά, ανεύρεση διαφορετικών ειδών (π.χ. διάτομα, χλωροφύκη, κ.ά.) σε διαφορετικά περιβάλλοντα, ανάλογα με τις φυσικές παραμέτρους του νερού και τη ρύπανση από οργανικό και ανόργανο φορτίο (λιπάσματα, κτηνοτροφικές μονάδες κ.ά.). Επίσης, οι δυνατότητες προσαρμογής (πολλαπλασιασμός, ανθεκτικές μορφές, αμυντικές ικανότητες και τακτικές επιθετικής πρόσληψης τροφής) των πλασμάτων αυτών σε ένα τεράστιο φάσμα συνθηκών! Υπέροχη η παρουσία έντονου πορτοκαλί χρώματος (από καροτένια) σε διάφορες κατηγορίες οργανισμών (μύκητες, κυανοβακτηρίδια, πρωτόζωα) για την προστασία τους από το έντονο ηλιακό φως! Παράδειγμα το χρώμα των αλυκών από το πρωτόζωο Donaniella salina! Σε κάθε νέα περίπτωση, πάντα κάτι προστίθεται σ’ αυτήν την τεράστια αλυσίδα των όντων του απέραντου μικρόκοσμου!»

 

Κατηγορία Πανεπιστήμιο
- 16|09|2017 19:32

Το Εργαστήριο Αστικής Γεωγραφίας & Σχεδιασμού, η Ερευνητική Ομάδα «Αόρατες Πόλεις» και το Εργαστήριο Μετακινήσεων Πληθυσμού του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα φιλοξενήσουν το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Αμφισβητούμενοι συνοριακοί τόποι: Διεθνικές Γεωγραφίες απέναντι στην Ευρώπη - Φρούριο». Το συνέδριο θα διεξαχθεί στη Μυτιλήνη από 28 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου 2017, στο λόφο του Παν. Αιγαίου (κτήριο Γεωγραφίας).

Το θέμα του Συμποσίου σχετίζεται με τη λεγόμενη «Ευρώπη-Φρούριο», η οποία αναδύεται ως ένα σύμπλεγμα νέων μηχανισμών κρατικού ελέγχου, προσφάτως ανεγερμένων συνοριακών φραχτών, νεο-κατασκευασμένων κέντρων κράτησης και αυτοσχέδιων προσφυγικών στρατοπέδων.

 

Χώρος κριτικού αναστοχασμού

Ο βασικός στόχος αυτού του διεθνούς συνεδρίου είναι η δημιουργία ενός χώρου κριτικού αναστοχασμού όπου ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και ακτιβιστές από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και τοποθεσίες και διαφορετικά υπόβαθρα μπορούν να καταστήσουν στρατηγικά, να οργανώσουν και να αναλύσουν τα κοινωνικά τοπία των συνοριακών χώρων, όπως αυτό της Λέσβου, ενώ παράλληλα μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν τις αντι-συνοριακές τους πολιτικές σε άλλα μέρη του κόσμου.

Οι οργανωτές του επιθυμούν να δώσουν έμφαση σε μια ευρύτερη συζήτηση πολλών κατευθύνσεων και σε ανταλλαγές απόψεων πάνω σε διαφιλονικούμενα -και όχι «βατά»- ζητήματα, σε αντιπαραβολή με μια μονοδιάστατη μεταβίβαση γνώσης από θεσμικά αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς ειδήμονες. Με αυτή τη μορφή, το συνέδριο θα ξεκινήσει με ένα πλήθος τοπικών ακτιβιστών και θα ολοκληρωθεί με μια γενική συνέλευση όλων των συμμετεχόντων, χαρτογραφώντας δυνατότητες για μελλοντική συνεργασία και συνδιαλλαγή μέσα στην, και πέρα από την «Ευρώπη Φρούριο».

Ενδεικτικές θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν στο συνέδριο είναι οι παρακάτω: Η έννοια του συνόρου, Από κοινού πρακτικές (commoning practises) των μεταναστών, Νέες διαθεματικές (intersectional) περιφράξεις, Κρατικές και Υπερκρατικές μεταναστευτικές πολιτικές, Αναπαραστάσεις και επικοινωνία.

Η παρακολούθηση του Συνεδρίου είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο/η.

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 16|09|2017 18:57

Εκπροσωπώντας τη CPMR με την ιδιότητά της ως προέδρου της Επιτροπής για τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου μίλησε χθες στην 4η Διάσκεψη Φορέων για την ανάπτυξη στη Μαύρη Θάλασσα με τίτλο: «Συνδέοντας την περιοχή μέσω θαλάσσιας και ναυτιλιακής συνεργασίας», που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση της Γεωργίας στην πόλη Μπατούμι.

Πρόκειται για το σημαντικότερο φόρουμ θεσμικών και ιδιωτικών φορέων της Μαύρης Θάλασσας και έρχεται ως συνέχεια των τριών προηγούμενων που οργανώθηκαν στο Βουκουρέστι (2014), στη Σόφια (2015) και στην Οδησσό (2016). Μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται είναι η καινοτομία στην επιχειρηματικότητα, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η βιώσιμη αλιεία μικρής κλίμακας.

Στην ομιλία της η κα. Καλογήρου επεσήμανε την ανάγκη στήριξης των θαλάσσιων μεταφορών μέσα στις πολιτικές της Ε.Ε., με στόχο την ενίσχυση των νησιών και των απομακρυσμένων περιφερειών. Ιδιαιτέρως τόνισε την ανάγκη σταθερής διασύνδεσης της Μαύρης Θάλασσας με τη Μεσόγειο, ώστε να εδραιωθούν σταθερές εμπορικές και τουριστικές συνεργασίες. Κλείνοντας ανέφερε χαρακτηριστικά:

 

Η προοπτική (δια)σύνδεσης Μαύρης Θάλασσας-Αιγαίου

«Προερχόμενη από μια νησιωτική περιοχή, γνωρίζω τις δυσκολίες και τα εμπόδια που η έλλειψη διασύνδεσης δημιουργεί. Από την άλλη, για να σας δώσω ένα θετικό παράδειγμα, έργα όπως η πρόσφατα ανακοινωθείσα σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ τριών ελληνικών και τριών βουλγαρικών λιμανιών μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει την περιοχή και να συνδέσει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη και τις ανταλλαγές μεταξύ δύο θαλασσών που ιστορικά ήταν πάντοτε δεμένες μαζί».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Μπατούμι, η κα. Καλογήρου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη της Αυτόνομης Περιφέρειας της Αζάρας Zurab Pataradze στο γραφείο του, όπου συζήτησαν δυνατότητες συνεργασίας των δύο περιφερειών, ενώ στο περιθώριο της διάσκεψης συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη της Γούρια Merab Chanukvadze, τον γενικό γραμματέα του BSEC, τον Πρέσβη Μιχάλη Χρηστίδη και την εκπρόσωπο του Marine Cluster Ilze Atanasova, με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 16|09|2017 17:38

Τις θερμές τους ευχαριστίες σε συλλόγους της ομογένειας, ειδικά της Αυστραλίας, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Βρίσας Στρατής Παράκοιλας και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας Κώστας Σταυρινός για την οικονομική βοήθεια των 400 ευρώ σε 40 σεισμόπληκτες οικογένειες της Βρίσας.

«Ευχαριστούμε το Ομογενειακό Ταμείο, τη Μυτιληναιική Αδελφότητα, τον Σύλλογο Αντισσαίων, τους Ελληνικούς Συλλόγους του Σύδνεϋ και όλον τον Ελληνισμό του Σύδνεϋ, που ενίσχυσαν οικονομικά αυτόν τον έρανο. Η δωρεά αυτή, εκτός από τη συμβολή της στην κάλυψη άμεσων αναγκών στις δύσκολες συνθήκες που περνάνε οι πληγέντες συγχωριανοί μας, έχει και σημαντικό ηθικό αντίκτυπο. Αισθάνονται ότι υπάρχουν Μυτιληνιοί που ο χάρτης τους δείχνει μακριά, αλλά η καρδιά μας τους νιώθει κοντά. Αυτό ενισχύει τη διάθεση των κατοίκων να παραμείνουν στο νησί μας και να αγωνιστούν, ώστε η Βρίσα να γίνει και πάλι ένας όμορφος και γεμάτος ζωή τόπος. Ελπίζουμε πως με την προσπάθεια που όλοι καταβάλλουμε θα έχουμε στα χρόνια που ακολουθούν τη χαρά να σας υποδεχτούμε στο ξαναγεννημένο χωριό μας και να σας ευχαριστήσουμε από κοντά για τη συμπαράστασή σας…», γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 16|09|2017 17:19

 

Σε ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα παγκοσμίως, στην γνωστή έκθεση της BIENALE στην Κωνσταντινούπολη, συμμετείχε ο δήμος Λέσβου, με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Κώστα Αστυρακάκη να βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στην Πόλη, πραγματοποιώντας πολλές και ενδιαφέρουσες επαφές, με δεδομένο ότι η Λέσβος είναι και το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα που συμμετέχει στην εν λόγω έκθεση.

 

Η σημασία της συμμετοχής της Λέσβου

Προσκεκλημένος της οργανωτικής επιτροπής της BIENALE ο κ. Αστυρακάκης επισκέφτηκε τη Δευτέρα το πρωί τον Έλληνα Πρόξενο στην Πόλη Ευάγγελο Σέκερη και συζήτησε μαζί του για τη συχνή παρουσία της Λέσβου στα πολιτιστικά δρώμενα της Κωνσταντινούπολης και το αντίκτυπο που έχουν αυτά στον τουρισμό του νησιού -σε κάτι που έχει βοηθήσει και ο ίδιος ο Πρόξενος με την παρουσία του στις προηγούμενες κοινές εκδηλώσεις- είτε στο Μουσείο ELGIZ, είτε στο Σισμανόγλειο Πολιτιστικό Κέντρο, είτε στον ΕΟΤ της Πόλης. Στη συνέχεια, παρευρέθη στο άνοιγμα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, όπου εκεί παρουσιάστηκε και το έργο του Volkan Aslan που θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης από 17 Σεπτεμβρίου έως τέλος Νοεμβρίου. Αλλά και το Μουσείο Σαπαντζή, όπου έγινε η έναρξη της μεγάλης έκθεσης του Κινέζου εικαστικού καλλιτέχνη Ai WeiWei,γνωστού και στη Λέσβο από την παρουσία του και την προσφορά του κατά τη διάρκεια των προσφυγικών ροών.

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της παλιάς Γαλλικής Πρεσβείας η επίσημη έναρξη της έκθεσης όπου συμμετείχαν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, αλλά και σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής από την Ελλάδα. Το πρωί είχε προηγηθεί επίσκεψη στο ελληνικό σχολείο του Γαλατά. «Να είστε σίγουροι ότι εμείς είμαστε οι πρώτοι που υφιστάμεθα τις συνέπειες των εντάσεων μεταξύ των ηγεσιών των δύο χωρών. Η συμμετοχή της Λέσβου στη 15η Bienale της Κωνσταντινούπολης έχει να κάνει με τις καλές σχέσεις απλών πολιτών και καλλιτεχνών και από τις δύο χώρες», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές.

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου το πρωί, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ELGIZ, εγκαινιάστηκε η έκθεση της Ειρήνης Παναγοπούλου, παρουσία πολλών ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, πολλών Ελλήνων αλλά και της κοινωνικής ζωής της Πόλης, όπου για ακόμα μια φορά το νησί της Λέσβου είχε την τιμητική του.

Σύμφωνα με τον κ. Αστυρακάκη, που πράγματι έχει «δουλέψει» και «επενδύσει» στην προοπτική της BIENALE τα τελευταία χρόνια, σε όλα τα μουσεία της Κωνσταντινούπολης, στα πλαίσια της BIENALE, πραγματοποιούνται εκθέσεις μεγάλων καλλιτεχνών, παγκοσμίως γνωστών και γίνονται σε όλα αναφορές -στις εναρκτήριες ομιλίες και παρουσιάσεις- για τη Λέσβο και τη συνεργασία του Δήμου μας με την οργανωτική επιτροπή της BIENALE.

 
Με την κα. Elgiz, την κα. Σαπαντζή και τον καλλιτέχνη Volkan Aslan

 

Η συνέχεια επί του «Χαλήμ Μπέη»

Ενώ υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Κυριακή, στην κοινή έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών και ενός Τούρκου, του Volkan Aslan, που θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης «Χαλήμ Μπέη», εκτός από τους πολλούς Τούρκους επισκέπτες του καλλιτεχνικού κόσμου της γείτονος χώρας και την ομάδα των «Φίλων της Μυτιλήνης», θα μετέχουν και δημοσιογράφοι και ανταποκριτές ευρωπαϊκών χωρών. Στην έκθεση θα παρευρίσκεται και ο ανακηρυχθείς από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου ως «Πρέσβης της Λέσβου» στη γείτονα, ο Dr Zan Elgiz. Στην εκδήλωση θα μετέχει το συγκρότημα «Τα φώτα απέναντι» με το χορευτικό του Δήμου Λέσβου, για να παρουσιάσουν ελληνικούς χορούς και τραγούδια από την Πόλη και τη Μικρά Ασία.

«Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (που εξέφραζε τα αισθήματα και τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας του λεσβιακού λαού) ώστε να μετέχει η Λέσβος στη BIENALE της Κωνσταντινούπολης -ένα παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός- και που έγινε αποδεκτή από την οργανωτική επιτροπή της BIENALE, αποδείχτηκε επωφελής για το νησί μας, αφού η διαφήμισή του όλες αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε χαρακτηριστικά για τις ημέρες της BIEBALE ο κ. Αστυρακάκης.

Κατηγορία Κοινωνία
- 16|09|2017 16:55

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Μικρασιατική καταστροφή, όπως έχει καθιερωθεί επίσημα από το ελληνικό κράτος να είναι η 14η Σεπτεμβρίου, ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού αλλά και ως Λέσβιος μικρασιατικής καταγωγής (ο παππούς από το Κιμέρ και η γιαγιά από το Κορδελιό), ο κ. Αστυρακάκης προχώρησε σε μια δήλωση, προφανώς για να απαντήσει και σε όσους ανέδειξαν την «ατυχή» συγκυρία να συμπέσει η έκθεση της «BIENALE» με την Ημέρα Μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή:

«Ημέρα μνήμης και περισυλλογής, αλλά και διδαχής για τους νεότερους η Τετάρτη που μας πέρασε. Ο Ελληνισμός, με τη γλώσσα του και τον πολιτισμό του να κυριαρχούν και να μεγαλουργούν για χιλιετίες, ξεριζώθηκε, δημιουργώντας τις χαμένες πατρίδες. Αναφέρω μια προτροπή του Μικρασιάτη παππού μου προς εμένα και ως εκπαιδευτικός τη μεταφέρω στους νεότερους. “Να αγαπάς την πατρίδα”, μου έλεγε. Ένας άνθρωπος που δεν μου δίδαξε το μίσος, αλλά την άδολη αγάπη στην πατρίδα. Μόνο έτσι, μου έλεγε, παραμερίζονται τα τεράστια ΕΓΩ των Ελλήνων που δημιουργούν ανταγωνισμούς, ιδιοτέλειες, αμετροέπειες και ΔΙΧΑΣΜΟΥΣ στο κυνήγι της προσωπικής ανέλιξης και της εξουσίας. Αυτόν το ΔΙΧΑΣΜΟ και τη ΔΙΧΟΝΟΙΑ εκμεταλλεύτηκε ο αντίπαλος, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Δεν μισώ του Τούρκους, μου έλεγε ο άνθρωπος που είδε τους γονείς του να σφαγιάζονται στην αυλή του σπιτιού τους, μια αδερφή του να απαγάγεται και να χάνεται οριστικά και δυο αδέρφια του να σκοτώνονται στο Σαγγάριο ποταμό, αφού εντάχθηκαν εθελοντικά στον ελληνικό στρατό που αποβιβάστηκε στη Μικρά Ασία. Ο άνθρωπος που έχασε οικογένεια και περιουσία.

Περισυλλογή, λοιπόν, μακριά από φαμφάρες και μικροεπιδιώξεις. Αυτή η καταστροφή πρέπει να μας διδάσκει και όχι να μας τυφλώνει. Το τυφλό μίσος σε καθηλώνει και σε περιθωριοποιεί.

ΤΙΜΗ, λοιπόν, σε όλους αυτούς που χάθηκαν άδικα και σε όλα αυτά που χάθηκαν άδικα. Η Διδώ Σωτηρίου μάς μεταφέρει ανάγλυφα τις απώλειες αθώων πολιτών και από τις δύο πλευρές και μας βοηθά να προσεγγίσουμε αυτόν τον πόλεμο με μια άλλη πιο ανθρώπινη ματιά, μακριά από πάθη και μισαλλοδοξίες».

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 16|09|2017 15:36

Ξέρεις πώς είναι η θάλασσα η Σεπτεμβριάτικη φίλε μου. Δροσερή νοσταλγός του καλοκαιριού, που γλύφει τη σιγαλιά της ξαλαφρωμένης παραλίας. Και συ λέει, να ’σαι άνθρωπος και να κολυμπάς και να τη χαίρεσαι. Μια βουτάς τη κεφάλα σου στο νερό, παρατηρώντας τα ψαρέλια να βόσκουν ανέμελα φύκια και κάτι άλλα αόρατα καλούδια χωμένα στον αμμουδερό βυθό. Μια βγάζεις τη μούρη σου έξω, ανοίγοντας μια στοματάρα νααα, να πάρεις αέρα και ν’ αποθαυμάσεις τα αεροπλανικά κόλπα των χελιδονιών, που περνούν ξυστά την επιφάνεια, αλατίζοντας τα φτερά τους.

Αριβάρω που λες τ’ απόγευμα στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου (στο Πλωμάρι ντε), για να κολυμπήσω, να κολυμπήηησω, μέχρι να ξεπλυθούν τ’ αυλάκια του μυαλού μου απ’ τ’ ανούσια. Εκεί που τραβώ προς τα πάνω το φερμουάρ της στολής μου, να μπαμπουλωθώ, να μη κρυώνουν τα κοκαλάκια μου όση ώρα κι αν «κάτσω» στο νερό, περνάει ένας «σχολιαστής» από δίπλα και μου λέει:

«Τι θες και φοράς τη στολή; Ακόμα ζεστή ειν’ η θάλασσα».

Επειδή βαριέμαι να λέω τ’ αυτονόητα, του απαντώ: «Και που ξέρω γω αν η πετρελαιοκηλίδα απ’ τη Σαλαμίνα, δε ξεσύρει μέχρι εδώ και με κάνει χάλια;»

«Και με το κεφάλι σου τι θα κάνεις;», το παρατραβάει ο άλλος.

«Τι να κάνω; Άμα εντοπίσω τη μαυρίλα να ‘ρχεται, θα το βαστάω έξω», λέω ο Καραμήτρος.

Κολυμπάω και σκέφτομαι πώς θα ’ναι να ’σαι ψάρι και να μη φοράς στολή και να μη μπορείς να βαστάξεις το κεφάλι σου έξω και κει που βόσκεις αμέριμνο, να μαυρίσει ο τόπος σου και να χαλάσει η σύνθεση του νερού που περνάει απ’ τα καημένα τα βράγχια σου. Και όταν η μαυρίλα αρχίσει και κατακάθεται, πώς θα ’ναι να στρωθεί άσφαλτος πάνω στα λέπια σου, να μπουκώσει το στόμα σου και να οξειδώσει το αίμα σου;

Ή φαντάσου να ’σαι κάβουρας, αχινός, πεταλίδα, ή έστω ένα ταπεινό θαλάσσιο σαλιγκάρι και κει στα ρηχά, που στόλιζες βράχους, σηματοδοτούσες την καταλληλότητα του νερού και παραμόνευες πατούσες, ένα κύμα σε σκεπάζει με μια μαύρη γλοιώδη κουβέρτα. Κι έτσι δε θα μπορέσεις ποτέ ξανά να τρέξεις στραβά, τα αγκάθια σου θα ακινητήσουν πηγμένα, θα μείνεις για πάντα κολλημένο στο ίδιο σημείο, αδυνατώντας να συρθείς την αργή μα ωστόσο υπαρκτή τροχιά σου.

Κι αν είσαι χελιδόνι ή άλλο πετούμενο και κάνεις κανένα αστείο πως πασπατεύεις την επιφάνεια της μολυσμένης θάλασσας με τη φτερούγα σου ή βουτιέσαι ολόκληρο σ’ αυτήν, πώς θα ’ναι όταν έντρομο ανακαλύψεις ότι το σύστημα ανύψωσης έχει κολλήσει; Ότι τα πούπουλα σου έχουν γεμίσει πίσσα;

Κολυμπάω, άλλα αντί το κρυστάλλινο νερό της θάλασσας του Πλωμαριού να καθαρίζει το μυαλό μου, μια άλλη θάλασσα μίλια μακριά, το λούζει πετρέλαιο.

Κι αν τα οικονομικά συμφέροντα, η απληστία και οι υποχθόνιες σκοπιμότητες εφοπ…ληστών και πολιτικών, είχαν «οπλίσει» ένα σαπιοκάραβο με μαζούτ και το έστελναν με δυο μισθοφόρους ναύτες, εναντίον των «γνωστών» μου ψαριών, αχινών, κοχυλιών και πτηνών, τι θα έκανα; Αν η «δικιά» μου θάλασσα, η αμμουδιά και ο βυθός είχαν μαυρίσει και νεκρωθεί εξαιτίας της ολιγωρίας των «κοιμισμένων», πώς θα αισθανόμουνα;

Έχω φτάσει στην άκρη της παραλίας. Εκεί που η ακτή κάνει μια αγκαλιά. Ο νοτιάς των δυο προηγούμενων ημερών έχει συγκεντρώσει κορδέλες από σκούρα φύκια στο βυθό. Τα φύκια σαλεύουν μια σκεπάζοντας και μια ξεσκεπάζοντας τα βράχια, δημιουργώντας ένα εφέ σα να κουνιέται ο βυθός. Τρομαγμένη απ’ τη τόση μαυρίλα κολυμπάω άτσαλα προς την ακρογιαλιά. Η καρδιά μου βροντοχτυπάει πάνω στην ψιλή άμμο.

«Πίσσα και πούπουλα για σας…», ουρλιάζει με λύσσα το μυαλό μου.

 

Κυριακή Στέργου

smerna.blogspot.com

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 16|09|2017 15:36

Με μια ακόμη ανακοίνωσή του, το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας δίνει χρήσιμες πληροφορίες αλλά και οδηγίες προς τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας, εφιστώντας την προσοχή τους για μια σωστή διαχείριση των χρηματοδοτήσεων και κάτω από την υπεύθυνη καθοδήγηση του μηχανικού τους, «γνωρίζοντας πως τώρα είναι η στιγμή για να γίνει αυτό που πρέπει ούτως ώστε να έχετε πάνω απ’ όλα ένα ασφαλές κτήριο για εσάς και την οικογένειά σας».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το ΤΕΕ τονίζει πως, αν διαπιστώσουν βλάβες στα σπίτια τους, να μην τις κρίνουν μόνοι τους, αλλά να καλέσουν μετά από αίτησή τους στη ΔΑΕΦΚ για τον χαρακτηρισμό των βλαβών έως 25/01/2018. Εναλλακτικά μπορούν να καλέσουν αρμόδιο ιδιώτη μηχανικό της εμπιστοσύνης τους για μια πρώτη εκτίμηση και για παραπέρα τεχνική βοήθεια.

 

Οι κατά περίπτωση οδηγίες

Πιο ειδικά, αν έχει γίνει ο χαρακτηρισμός από το τεχνικό κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ (πράσινο-κίτρινο-κόκκινο) και μετά τον δευτεροβάθμιο έλεγχο υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις:

Α) Αν υπάρχει χαρακτηρισμός «Κόκκινο», η ΔΑΕΦΚ έχει προχωρήσει ήδη στη διαδικασία για τον χαρακτηρισμό τους ως επικίνδυνα για τη μετέπειτα κατεδάφισή τους και θα απαιτηθεί άδεια δόμησης για την ανέγερση από την Πολεοδομία και αίτηση προς ΔΑΕΦΚ για ανακατασκευή κτηρίου.

Β) Αν υπάρχει χαρακτηρισμός «Κίτρινο», ο πολίτης θα πρέπει να ξέρει ότι θα ακολουθήσει υποχρεωτικά τη διαδικασία αποκατάστασης ώστε στο τέλος μετά την αποκατάσταση των βλαβών το κτήριο να αποχαρακτηριστεί για να μπορεί αργότερα να μεταβιβασθεί γιατί διαφορετικά, αν δεν τηρηθεί η διαδικασία, δεν μπορεί να γίνει ο αποχαρακτηρισμός. Θα προβεί στην άδεια επισκευής κτηρίου από τη ΔΑΕΦΚ.

Γ) ) Αν υπάρχει χαρακτηρισμός «Πράσινο», μπορεί ο πολίτης μετά από αδειοδότηση να προχωρήσει στις επισκευές από μόνος του, αλλά, αν τυχόν επιθυμεί και τη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση, θα προχωρήσει με άδεια επισκευής από τη ΔΑΕΦΚ (συνίσταται το τελευταίο και είναι καλό η όλη διαδικασία να γίνεται υπό την επίβλεψη αρμόδιου ιδιώτη μηχανικού της εμπιστοσύνης τους για τη σωστότερη επισκευή των βλαβών).

Η περίπτωση Α) έχει προθεσμία ενός (1) έτους από την ημερομηνία παραλαβής της έκθεσης αυτοψίας ή του πρωτοκόλλου αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτηρίων (ΠΑΕΕΚ).

Η περίπτωση Β) & Γ) έως 25/01/2019 για απευθείας άδεια επισκευής ή εντός ενός (1) έτους από την παραλαβή της έκθεσης αυτοψίας του κτηρίου για την άδεια έκδοσης επισκευής.

Αξία έχουν όμως να καταγραφούν και τα χρήσιμα τηλέφωνα για όλα όσα αφορούν στον σεισμό που είναι τα εξής: ΔΑΕΦΚ 22510 46854, Υπηρεσία Δόμησης 22513 53700, Αρχαιολογία 22510 40716,42589, εσωτ.22. Συμβ. Αρχιτεκτονικής 22510 47644, Διεύθυνση Δασών 22513 50907, 50901 και ΤΕΕ 22510 40847/48126.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 16|09|2017 14:33

Με επιστολή του προς την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, τον δήμαρχο Λέσβου και τον μητροπολίτη Μυτιλήνης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των Βρισαγωτών στην Αθήνα Κώστας Σταυρινός ζητά την κοινοποίηση μέσω ενός πίνακα όλων των ποσών που έχουν κατανεμηθεί (ή όχι), για να υπάρξει εικόνα (και διαφάνεια) ως προς το πού κατευθύνθηκαν οι προσφερόμενοι πόροι.

 

Η επιστολή

«Είναι γνωστό ότι και με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας αλλά και για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού έχουν δοθεί χρήματα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στον Δήμο Λέσβου και στη Μητρόπολη Μυτιλήνης από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Καθώς δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση εκ μέρους σας όσον αφορά το ύψος των χορηγιών και δωρεών αλλά και την αξιοποίηση των χρημάτων για την περιοχή μας, θεωρούμε ότι θα ήταν προς το συμφέρον όλων η κοινοποίηση ενός πίνακα με την κατανομή τους, δεδομένου ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για το ζήτημα αυτό από τους συντοπίτες μας. Πιστεύουμε ότι η διαφάνεια θα λειτουργήσει προς όφελος και της δικής σας Αρχής και θα αποτρέψει τη διάδοση ανυπόστατων φημών. Με βάση τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την κοινοποίηση του πίνακα, θα προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες για να κινητοποιήσουμε πιθανούς χορηγούς και δωρητές. Είμαστε στη διάθεσή σας για να συμβάλλουμε, ώστε να υπάρξει δίκαιη κατανομή των πόρων και βελτίωση της ζωής στο νησί μας.

Επίσης, σας παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε εάν έχουν γίνει από την πλευρά σας όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής από την πολιτεία, όπως ορίζεται από το ΦΕΚ 2524/25 -06 2017 τόσο για τα δημόσια κτήρια του χωριού μας (Λέσχη, Κοινοτικό Γραφείο κ.ά.) όσο και για τους ιερούς ναούς της Βρίσας (Ζωοδόχος Πηγή, Άγιος Κωνσταντίνος, Χριστός κ.ά.)», γράφει χαρακτηριστικά η επιστολή του προέδρου του συλλόγου προς τους τρεις φορείς που διαχειρίζονται τις δωρεές.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 16|09|2017 13:30

Στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης και Αλληλεγγύης, που υλοποιεί εδώ και χρόνια η φαρμακευτική εταιρεία «Angelini Pharma Hellas», προχώρησε πρόσφατα σε μια ακόμα ενέργεια αγάπης και έμπρακτης στήριξης.

Την περασμένη εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε δωρεά γραφικής ύλης και τεχνικού εξοπλισμού στους σεισμόπληκτους μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού στο χωριό της Βρίσας, που επλήγη σοβαρά από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου στη Λέσβο. Η δωρεά έλαβε χώρα στην περιοχή του Πολιχνίτου, χαρίζοντας χαμόγελα αγάπης σε όλα τα παιδιά, που τόσο υπέφεραν και δοκιμάστηκαν το τελευταίο διάστημα.

Το υλικό συγκεντρώθηκε με την εθελοντική προσφορά και πρωτοβουλία όλων των εργαζομένων της «Angelini Pharma Hellas» και τα είδη αναμένεται να καλύψουν σημαντικό μέρος των αναγκών των σεισμόπληκτων οικογενειών, προσφέροντας μια μικρή ελπίδα μπροστά στη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν, καθώς αρκετοί έχασαν μέσα σε μια στιγμή περιουσίες και κόπους χρόνων.

Η «Angelini Pharma» έχει αποδείξει πολλές φορές και στο παρελθόν και στις μέρες μας ότι πάντα στηρίζει και βοηθάει πληγείσες ομάδες, παραμένοντας αρωγός όσων έχουν ανάγκη.

 

Κατηγορία Δήμος
- 16|09|2017 13:11

Την εικόνα της «επιχείρησης» που έχει στηθεί από τα τέλη Αυγούστου προκειμένω να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες επισκευής και συντήρησης σε όλα τα σχολεία (πλην των «κόκκινων») που ανέλαβε ο Δήμος Λέσβου, για να είναι καθ’ όλα έτοιμα να φιλοξενήσουν με ασφάλεια τα μαθήματα της νέας χρονιάς αποτυπώνει σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής. Αν και ακόμα είναι άγνωστο το πώς θα χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση ο Δήμος Λέσβου για τις εργασίες ύψους 1,2 εκ. ευρώ που εκτελεί, η δημοτική αρχή, που κλήθηκε για μια ακόμη φορά να υποκαταστήσει το κράτος, τονίζει στην παρουσίαση των εργασιών πως «δημιουργεί καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες λειτουργίας στα σχολεία, γνωρίζοντας πως η σημαντικότερη επένδυση για το μέλλον του τόπου μας είναι η επένδυση στον τομέα της Παιδείας». Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη και η αγωνιώδης προσπάθεια να εγκατασταθούν ει δυνατόν ταχύτερα οι λυόμενες αίθουσες στα «κόκκινα» σχολεία, με τις σχολικές εγκαταστάσεις πράγματι όλες αυτές τις ημέρες να θυμίζουν… εργοτάξια.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται λοιπόν από τον Δήμο Λέσβου οι εργασίες συντήρησης και επισκευής στα σχολεία του νησιού μας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται ηλεκτρολογικές και υδραυλικές παρεμβάσεις, επισκευές τουαλετών, ελαιοχρωματισμοί με βαφές σε αίθουσες διδασκαλίες, διαδρόμους, στα γραφεία των διδασκόντων, στους εξωτερικούς χώρους άθλησης, στις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, σε εξωτερικούς τοίχους, συντηρούνται τα μεταλλικά κιγκλιδώματα στις περιφράξεις των σχολικών συγκροτημάτων, πραγματοποιούνται εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού, καθώς και κοπή χόρτων, ανεπιθύμητης βλάστησης κ.ά.

Ο Δήμος Λέσβου, σε συνεργασία με τις σχολικές επιτροπές, τους διευθυντές, τους καθηγητές, τους δασκάλους και τους γονείς, «με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα συνεχίζει και εντείνει την προσπάθεια για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στην εκπαίδευση στον τόπο μας. Με τα έργα αυτά δημιουργούμε καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες λειτουργίας στα σχολεία μας, με γνώμονα πάντα ότι η σημαντικότερη επένδυση για το μέλλον του τόπου μας είναι η επένδυση στον τομέα της Παιδείας», γράφει στη σχετική του ανακοίνωση χαρακτηριστικά για παρεμβάσεις που η αλήθεια είναι θα έπρεπε να είχαν γίνει και πριν από την έκτακτη ανάγκη που προκάλεσε ο σεισμός της 12ης του Ιούνη.

 

Οι παρεμβάσεις

Ειδικότερα, πραγματοποιούνται οι παρακάτω εργασίες:

- 7ο & 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης: Μόνωση ταράτσας, εξωτερικά επιχρίσματα και βαφή κτηρίου.

- 4ο Δημοτικό Σχολείο & 2ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης: Άρσεις επικινδυνότητας στην πρόσοψη, βάψιμο - αποκατάσταση επιχρισμάτων εσωτερικά και εξωτερικά.

- 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης: Μονώσεις εξωτερικών χώρων, ταρατσών, βάψιμο κιγκλιδωμάτων και αποκατάσταση επιχρισμάτων.

- 3ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης: Μονώσεις ταρατσών σε όλα τα σημεία.

- 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης: Τοποθέτηση 8 λυόμενων αιθουσών από την Ύπατη Αρμοστεία, εργασίες συντήρησης και επισκευής κτηρίου με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Β. Αιγαίου.

- ΓΕΛ Ιππείου: Αποκατάσταση αιθουσών, κυλικείου, αίθουσας πληροφορικής, αποκατάσταση ρωγμών, βαφή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και διευθέτηση επιχρισμάτων.

- ΓΕΛ Μανταμάδου: Αποκατάσταση επιχρισμάτων, βαφή εσωτερικών & εξωτερικών χώρων, αποκατάσταση στατικότητας κτηρίου.

- ΓΕΛ & Γυμνάσιο Παμφίλων: Ασφαλτόστρωση αύλειου χώρου, αποκατάσταση εσωτερικών χώρων, τοποθέτηση νέων θυρών, βάψιμο, τοποθέτηση πλαστικού χρώματος και διαγράμμιση γηπέδων βόλεϊ & μπάσκετ.

- Γυμνάσιο Θερμής: Αποκατάσταση επιχρισμάτων, βαφή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

- Γυμνάσιο & Λύκειο Αγιάσου: Επιχρίσματα, βαφή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

- Δημοτικός Παιδικός Σταθμός «Τέρπανδρος Αναστασιάδης»: Κατασκευή τοιχίου και διαμόρφωση αύλειου χώρου.

Η ανακοίνωση του δήμου καταλήγει πως, «παρά τις αντιξοότητες που προέκυψαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου, συνεχίζει αδιάκοπα τις παρεμβάσεις του με σκοπό οι σχολικές μονάδες της Λέσβου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της σχολικής κοινότητας…».

 

 


στο 15ο Δημοτικό Μυτιλήνης,

 


στο ΓΕΛ Ιππείου,

 


στο ΓΕΛ Μανταμάδου,

 


στο Γυμνάσιο Λύκειο Αγιάσου,

 


στο Γυμνάσιο Παμφίλων,

 


στο 6ο Δημοτικό Μυτιλήνης,

 


στο 3ο Δημοτικό Μυτιλήνης

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 16|09|2017 12:52

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς ο Δήμος Λέσβου στέκεται στο πλευρό του Συλλόγου Πολυτέκνων. Η αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Αναστασία Αντωνέλλη παρέδωσε εκ μέρους της δημοτικής αρχής σε επίσκεψή της την Παρασκευή στο Σύλλογο σχολικά είδη (τετράδια, μπλοκ ζωγραφικής, μολύβια, στυλό, γόμες κ.λπ), καθώς επίσης και 250 τεμάχια γάλα εβαπορέ, προκειμένου αυτά να μοιραστούν στα παιδιά των πολυτέκνων.

Την αντιδήμαρχο και τη Δημοτική αρχή ευχαρίστησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Μιχάλης Κουφέλος, η γραμματέας Μαρία Κωνσταντίνου και ο ταμίας Βασίλης Αθανασέλλος, μαζί με μέλη του Συλλόγου, επισημαίνοντας την έμπρακτη βοήθεια που έχουν από τη δημοτική αρχή οι πολύτεκνοι, βιώνοντας την κρίση σε όλο της το μεγαλείο.

Η κ. Αντωνέλλη τόνισε: «Ο Δήμος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων του, συνδράμει με μια σειρά από δράσεις, όπως η επίσκεψη στο Σύλλογο Πολυτέκνων, αλλά και με μια σειρά από πράξεις όπως μειώσεις τελών, απαλλαγή εισόδου στην πλαζ κ.λπ., χωρίς βεβαίως να μπορεί να λύσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνοι. Δυστυχώς, ζούμε σε μια χώρα που ο πληθυσμός μας γερνάει ταχύτατα και συρρικνώνεται. Τούτο όμως δεν φαίνεται να απασχολεί την ίδια την πολιτεία και έτσι, ενώ οι πολύτεκνοι θα έπρεπε να τυγχάνουν μεγαλύτερης στήριξης, ειδικά τη σημερινή εποχή που η οικονομική κρίση χτυπάει αλύπητα τις πολύτεκνες οικογένειες, η επίσημη πολιτεία κωφεύει στα δίκαια αιτήματά σας. Εμείς, ως δημοτική αρχή, θεωρούμε την ύπαρξη του Συλλόγου σας αναγκαία για τους πολύτεκνους του τόπου μας και γι’ αυτό θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε, ακόμα και συμβολικό. Το πράξαμε, το πράττουμε και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε».

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top