Γνώριζαν και αδιαφορούσαν!

29/01/2017 - 16:32

Τον Πόντιο Πιλάτο παρίσταναν εδώ και χρόνια αρμόδιοι που γνώριζαν για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος ανήλικων μαθητριών από τον κυλικειάρχη του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης και ένιπταν τας χείρας τους! Η πρωτοφανής για τα σχολικά δρώμενα της Λέσβου είδηση ήρθε από την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή καταδικάσθηκε πρωτόδικα την Πέμπτη ιδιώτης που εκμεταλλεύεται επιχείρηση εντός Γυμνασίου της πόλης, κατηγορούμενος για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκου νεότερου των 15 ετών.

Τον Πόντιο Πιλάτο παρίσταναν εδώ και χρόνια αρμόδιοι που γνώριζαν για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος ανήλικων μαθητριών από τον κυλικειάρχη του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης και ένιπταν τας χείρας τους! Η πρωτοφανής για τα σχολικά δρώμενα της Λέσβου είδηση ήρθε από την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή καταδικάσθηκε πρωτόδικα την Πέμπτη ιδιώτης που εκμεταλλεύεται επιχείρηση εντός Γυμνασίου της πόλης, κατηγορούμενος για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκου νεότερου των 15 ετών.

Ο κυλικειάρχης αφέθηκε ελεύθερος, ενώ άσκησε έφεση και η υπόθεσή του θα εκδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό. Ωστόσο, μετά την πρωτόδικη απόφαση τριών δικαστών, τα αντανακλαστικά των αρμοδίων πρέπει να είναι άμεσα και το κυλικείο να αναλάβει άλλος ιδιοκτήτης. Είναι το ελάχιστο πρώτο που πρέπει να κάνουν οι ιθύνοντες. Στο μεταξύ, ενώ εμπλέκονται μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί στην όλη υπόθεση, είναι ευθύνη του Δήμου η έκπτωση του κυλικειάρχη από το σχολείο, καθώς αυτό υπάγεται στις σχολικές επιτροπές. Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ήταν κάθετος στο «Ε»: «Να φύγει τώρα!»

Απίστευτη είναι η αδιαφορία των εμπλεκομένων, που σώπαιναν «για να μη βρούμε και το μπελά μας τώρα», ενώ περιποιεί τιμή για τους γονείς των τριών ανήλικων μαθητριών που πήγαν την υπόθεση στη δικαιοσύνη -αντί να το πράξει ο πλέον αρμόδιος- που είχε ακούσει τα παράπονα των γονέων, διευθυντής του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης ή η αρμόδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ αλλά και απ’ αυτό του «Ε», η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης είχε γίνει δέκτης παραπόνων για τα περιστατικά με το συγκεκριμένο κυλικειάρχη και είχε ζητήσει εγγράφως από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τότε, με προϊστάμενο τον Βασίλη Κοντάρα, να διερευνήσει την υπόθεση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον σημερινό περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Αριστείδη Καλάργαλη, δεν υπάρχει κάποιος σχετικός φάκελος (!). Με άλλα λόγια, όπως προκύπτει, η υπόθεση υποτιμήθηκε και δεν διερευνήθηκε ποτέ!

 

Από το 2012!

Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης κατέθεσαν τρεις γονείς μαθητριών, ηλικίας, τότε, 12 έως 14 ετών. Αναφέρθηκαν στην «κόλαση», όπως αποκάλεσαν την κατάσταση που έζησαν τα τρία κορίτσια. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι γονείς κατέθεσαν ότι ο ιδιοκτήτης του κυλικείου του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης τηλεφωνούσε και παρενοχλούσε το ένα από τα τρία παιδιά, έστελνε μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, τις φιλούσε και έκανε και άλλες σεξουαλικού περιεχομένου χειρονομίες όταν προσέρχονταν στην επιχείρηση στο σχολείο τους για να αγοράσουν προϊόντα. Μια από τις μητέρες κατέθεσε ότι με έντονου σεξουαλικού περιεχομένου φράσεις προσέβαλε την 14χρονη κόρη της. Μάλιστα, γι’ αυτό το λόγο πήρε το άλλο της παιδί από το σχολείο.

 

Ο Β. Μακρυπούλιας

Και οι τρεις γονείς κατέθεσαν ότι απευθύνθηκαν για το συμβάν στο διευθυντή του σχολείου Βασίλη Μακρυπούλια, «του έδειξαν μηνύματα, ο οποίος όμως, κατά τις μάρτυρες, δεν έπραξε αυτό που έπρεπε». Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του ΑΠΕ, ο κ. Μακρυπούλιας, ο οποίος είναι και σήμερα διευθυντής στο ίδιο σχολείο, ήταν και ο μοναδικός μάρτυρας υπεράσπισης εκτός της συζύγου του κατηγορουμένου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο γυμνασιάρχης δεν αποδέχθηκε τα όσα έλεγαν οι γονείς, δήλωσε ότι αρνήθηκε να δει τα μηνύματα που ο επιχειρηματίας έστελνε στις μαθήτριές του, χαρακτήρισε δε εργατικό, καλό και ηθικό άνθρωπο τον καταδικασθέντα.

Καταπέλτης ο εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος ζήτησε «να ανοίξουν τα παράθυρα της αίθουσας του δικαστηρίου, γιατί είναι πολύς ο καπνός που υπάρχει σε αυτήν ως αποτέλεσμα των φωτιών που διαπιστώθηκε ότι άναψαν και δεν μπορούν να ανασάνουν». Επί της ποινής δε πρότεινε ποινή φυλάκισης 30 μηνών για να επιβάλλει τελικά το δικαστήριο ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Ο καταδικασθείς επιχειρηματίας διατηρεί έκτοτε και έως σήμερα την επιχείρησή του στο σχολείο, ενώ ουδέποτε κινήθηκε ο παραμικρός διοικητικός έλεγχος από τα προϊστάμενα κλιμάκια της εκπαίδευσης, παρά τις καταγγελίες των γονέων σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης στο βόρειο Αιγαίο, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά!

 

Περιμένουν… το έγγραφο!

 

«Σπασμένο τηλέφωνο» έγινε χτες η υπόθεση με τον κυλικειάρχη. Ο κ. Καλάργαλης είπε ότι μίλησε με το δήμαρχο, ο κ. Γαληνός ενημερώθηκε από το «Ε» όμως, όπως προέκυψε κατά την επικοινωνία μας για να έχουμε την άποψή του και τις ενέργειες του Δήμου.

Στο μεταξύ, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Παιδείας Παναγιώτης Κατσαβέλλης τόνισε στο «Ε» ότι, «μόλις κάποιο σχολείο, φορέας ή Διεύθυνση Εκπαίδευσης μάς δώσει κάποια επίσημη ενημέρωση, θα συγκαλέσουμε διοικητικό συμβούλιο ως σχολική επιτροπή για να δούμε τι θα κάνουμε. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση όμως έως τώρα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Λέσβου Μιχάλης Ταμβακέλλης ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι, «αν δεν έχουμε εγγράφως αίτημα από τα σχολεία ή κάποιον αρμόδιο, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε»!

Εντωμεταξύ, φαντάζει αδιανόητο το γεγονός ότι το πρωί της Δευτέρας ο ίδιος κυλικειάρχης, που καταδικάστηκε έστω και πρωτόδικα και εν αναμονή της έφεσής του, επέστρεψε στο πόστο του σαν να μη συμβαίνει τίποτα!

Άμεση κίνηση Καπιωτά

 

Πάντως, ο νυν διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Καπιωτάς κινήθηκε άμεσα. Καταρχάς, δεν γνώριζε -όπως μας είπε- ότι ο κ. Μακρυπούλιας θα πήγαινε στην εν λόγω δίκη. Γνώριζε απλώς -πρόσθεσε- ότι θα ήταν μάρτυρας σε ένα δικαστήριο. «Αν γνώριζα ότι υπήρχε τέτοια υπόθεση, θα παρευρισκόμουν για να την παρακολουθήσω», τόνισε.

Χτες το πρωί, λοιπόν, ο κ. Καπιωτάς κάλεσε στο γραφείο του το διευθυντή του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης κ. Μακροπούλια για να του πει να απομακρυνθεί άμεσα ο κυλικειάρχης.

Εδώ επαναλαμβάνουμε ότι τα κυλικεία των σχολείων υπάγονται στις σχολικές επιτροπές του Δήμου και δεν είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Ωστόσο, ακριβώς επειδή το συμβάν εμπλέκει τη σχολική κοινότητα, ο κ. Καπιωτάς ήθελε να βάλει ένα τέλος. Σύμφωνα με τη συζήτηση που είχε με τον Β. Μακρυπούλια, ο τελευταίος φέρεται να «συνεννοήθηκε» μετά το πέρας της δίκης με τον κυλικειάρχη και αυτός να συναίνεσε να μην εμφανιστεί εκ νέου στο κυλικείο… αλλά να αναλάβει άλλος εργαζόμενος (!)

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αρ. Καλάργαλης τόνισε στο «Ε»: «Είμαστε σε επαφή με το δήμαρχο για να δει η σχολική επιτροπή, που έχει την ευθύνη ανάθεσης των κυλικείων, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να απομακρυνθεί ο ιδιοκτήτης».

 

Οι γονείς

 

Δεν κατορθώσαμε ούτε εμείς, αλλά ούτε και αρκετοί γονείς του σχολείου που ήρθαν σε επικοινωνία με την εφημερίδα μας να έρθουν σε επαφή με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, που θα περίμενε κανείς να είναι… στα κάγκελα!

Στο μεταξύ, οι περισσότεροι από τους τωρινούς γονείς δεν γνώριζαν για τα περιστατικά, δεδομένου ότι αυτά διαδραματίστηκαν πριν από 4-5 χρόνια και έχουν αναστατωθεί. Κάποιοι μάλιστα είπαν στο «Ε» ότι είχαν ανησυχήσει όταν διαπίστωσαν ότι «ο εν λόγω κυλικειάρχης έδινε τυρόπιτες στα παιδιά χωρίς να τους κρατά χρήματα»!

 

Και οι καθηγητές (!)

Θορυβήθηκαν και οι καθηγητές του σχολείου από την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ε», κάποιοι απ’ αυτούς γνώριζαν πολύ καλά από τους καταγγέλλοντες γονείς τι συνέβαινε και έβλεπαν τους γονείς να πηγαίνουν και να έρχονται στο σχολείο και στο κυλικείο, αλλά για κάποιο λόγο… δεν θέλησαν να εμπλακούν, να διερευνήσουν ή να καταγγείλουν αρμοδίως το συμβάν απ’ τη στιγμή που έβλεπαν τη στάση του διευθυντή, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να είναι πειστική δικαιολογία. Απλά αδιαφόρησαν, πιθανότατα γιατί δεν ήθελαν να... μπλέξουν!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey