FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Χρονογράφημα
- 06|10|2017 20:08

Παλικάρι ο Μιχαλιός, κοπελιά π’ άστραφτε η Λενιώ του, κι η μέρα λίγες είχε ώρες για να προκάνουνε δουλειές και τρεχάματα να τα φέρνουνε βόλτα. Και το φαγητό, μετρημένο. Από το στόμα τους βγάνανε τη μπουκιά να τη δώκουνε στα πέντε κοπέλια που είχανε φέρει σε τούτονε τον κόσμο.

Λιγοστά τα γράμματά τους κι οι περιουσίες σχεδόν ανύπαρκτες, μα η αγάπη συναμετάξυ τους άρρηκτη, η πίστη τους στο Θεό ακλόνητη, το κέφι για ζωή αμείωτο κι η λαχτάρα για προσφορά απλόχερη, τους γιόμιζαν δύναμη, κουράγιο κι ύπνο ήσυχο τις λιγοστές ώρες που ξεπερισσεύανε να μείνουνε στο σκληρό κρεβάτι, κειμήλιο ιερό απ’ τους γονιούς της κι αυτό.

Δεν είχε σίγουρη δουλειά ο Μιχαλιός, μα δουλευτής προκομμένος και τίμιος ήτανε, με χαμόγελο και ιδρώτα έβγαζε το ψωμί του, γυρεύανε εργάτη ή τεχνίτη, πάγαινε και ποτέ δεν έμενε χωρίς μεροκάματο. Σκάλες να καθαρίζει αυτή δεν λειβότανε τίποτα των κοπελιώνε, καταφέρανε, καλοαναθρεμμένα κι εφτάγερα να τα μεγαλώσουνε, να τα σπουδάξουνε και να τα δώκουνε στην κοινωνία.

Την αγάπη και το νιάξιμο για το διπλανό, τα είχανε φυτέψει απ’ αρχής στο τρυφερό μυαλουδάκι τους, ώσπου μεγαλώσανε, ανοίξανε τα φτερά τους, φτεροκοπήσανε, χτίσανε τις φωλιές τους, τιμήσανε το όνομά τους, καταφέρανε να σάξουνε το δικό τους κόσμο.

Καλά τα πηγαίνανε, μα πε οι συνθήκες ζωής, μπορεί η αλλιώτικη ματιά που ρίχνανε γύρω, η αδικία που βασιλεύει και τα προβλήματα στο διάβα τους, δυσκολευτήκανε, και δρόμο αλλιώτικο πήρανε. Όχι ναρκωτικά και ξενύχτια, μα περίσσια αγάπη για τον εαυτό τους είχανε κι αδιαφορία για τους άλλους.

Και το παράπονο της μάνας, σαράκι να τη φάει, που δεν άρεσε στα δυο κοπέλια και τις τρεις κοπελιές της να κοιτάνε και το διπλανό τους. Όλα για το στομάχι και το πορτοφόλι τους. Να αρρώσταινε ο γείτονας, να ζητιάνευε, δεκάρα δε δίνανε. Κι ας τους περισσεύανε.

Μα με τον καιρό ούτε στους γονιούς των δε δείχνανε συμπόνια κι αναγνώριση των όσων είχανε πράξει για να τους οδηγήσουν ως το μονοπάτι το δύσβατο που με την ευκή τους και τη μονιασμένη δουλειά ολωνών, τη σκληρή, ασφαλτοστρώθηκε.

Γέρασε η γιαγιά πια, η Λενιώ, μα άτυχη, χτυπήθηκε από αρρώστια κακιά, έφυγε απ’ τη ζωή κι αφήκε σαν την καλαμιά στον κάμπο το Μιχαλιό της που κι αυτός με προβλήματα υγείας απόμεινε με την καρδιά να δουλεύει και την ανάσα του βαριά που τον κρατάγανε ζωντανό στο σπιτάκι που είχε καταφέρει να κρατήσει για τα στερνά του και πάσκιζε να γιατρεύει τον πόνο του.

Παράπονο μεγάλο δεν είχε από τα παιδιά του, αποφάσισε, όταν του το είπανε, να τους το δώσει με πλήρη κυριότητα, κι ας τον απέτρεπε ο γνωστός του συμβολαιογράφος.

-Τα παιδιά μου με αγαπάνε και με το παραπάνω, μην πληρώνουν άμα έρθει η ώρα μου και κληρονομιές, έλεγε.

Κι αστροπελέκι έπεσε, σαν ήρθε ο πρωτογιός του μετά ένα μήνα κι είπε του, ορθά κοφτά και χωρίς πόνεση καμιά.

-Γέρο, ξέρεις, αρωστάρεις είσαι, φροντίδα χρειάζεσαι, δουλειές πολλές, δε προλαβαίνουμε, αποφασίσαμε με τους άλλους να σε πάμε στο γηροκομείο που θα σε προσέχουν.

-Παιδάκι μου τι να σας πω. Έχω τα γεράματά μου, θέλω όμως να σας βλέπω, να παίρνω κουράγιο από σας να παραμένω στη ζωή. Όση μου χρωστάει ο Θεός.

-Το σκεφτήκαμε καλά, το αποφασίσαμε. Δε μπορούμε να αλλάξουμε. Μα θα ερχόμαστε να σε βλέπουμε.

Και ξημέρωσε μαύρη μέρα, σαν τον πήρανε και τον παραδώσανε στο γηροκομείο. Όσο κι αν ήτανε καλό. Ο πόνος από τις πληγές αφόρητος. Του σώματος μα πιο πολύ της ψυχής του οι πληγές. Δυσκολευότανε να το δεχτεί, όσο κι αν τον φροντίζανε στο γηροκομείο, πως θα βλέπει τόσο σπάνια τα παιδιά του τα μοσχαναθρεμμένα και τα εγγόνια του. Και μαράζωνε, κλεισμένος στον εαυτό του. Χαμένοι οι κόποι του... Μουχλιάσανε τα όνειρά του.

-Δεν έχω παράπονο από το ίδρυμα, αλλά, αραχνιάσανε, σβήσανε όλα για μένα.

Ετούτα πάνω κάτω έλεγε κι ο γεροντής σαν τον ρωτήσαμε στο εξαίρετο ίδρυμα, το Αννουσάκειο, όπου κάμποσοι εθελοντές πηγαίνουμε να σπάσουμε τη μοναξιά τους, να τους δείξουμε πως η ζωή συνεχίζεται.

Η αμοιβή μας; Το αμυδρό χαμόγελο των πονεμένων αυτών σκαπανέων της ζωής και τα θολά τους μάτια.

Δοκίμασέ το άνθρωπέ μου. Θα δεις.

Είναι να το νιώθεις.

 

Γιώργος Καμβυσέλλης

gkamvysellis@yahoo.gr

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|10|2017 19:41

Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης ανακοινώνει την έναρξη των νέων μαθημάτων φωτογραφίας για το 2017-2018, την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στις 7:00 μ.μ., στοv εκθεσιακό της χώρο, 3η πάροδος Μικράς Ασίας, στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης.

Στην πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές, η γνωριμία μαθητών και δασκάλων της ΦΕΜ, καθώς και ο καθορισμός της ημέρας και ώρας μαθημάτων.

Στόχος των μαθημάτων είναι η κατανόηση της τεχνικής και η καλλιέργεια του βλέμματος μέσα από παραδείγματα σπουδαίων φωτογράφων της Ιστορίας, με σκοπό οι μαθητές να αποκτήσουν προσωπικό ύφος. Η φωτογραφία σήμερα, με την τεράστια ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, έχει γίνει η δεύτερη φύση των περισσότερων από μας. Τα μαθήματα αυτά έρχονται να καλύψουν το κενό ανάμεσα στην εικόνα που βλέπουμε και στην εικόνα που κατανοούμε.

Με απλό τρόπο λοιπόν, πολλά παραδείγματα και φωτογραφικές εξορμήσεις μαθαίνουμε πώς να χρησιμοποιούμε δημιουργικά τη μηχανή μας και να γνωρίζουμε με σιγουριά το αποτέλεσμα της λήψης χωρίς να το αφήνουμε στην τύχη. Πληροφορίες στο www.fem.gr. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ: 6946-683010 και 6974-938432.

 

Το πρόγραμμα

 1. Έναρξη μαθημάτων - Παρουσίαση προγράμματος - Εγγραφές
 2. Σύντομη αναφορά στην τέχνη της Φωτογραφίας, εισηγητής: Γιώργος Καζάζης.
 3. Φωτογραφικές μηχανές - Τα είδη και η λειτουργία τους, εισηγητής: Γιώργος Καζάζης.
 4. Φωτογραφική εξόρμηση - Φωτογράφιση τοπίου.
 5. Εισαγωγή στο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας «Lightroom», εισηγητής: Θωμάς Μαμάκος.

6.Φακοί - Τα είδη και η λειτουργία τους, εισηγητής: Γιώργος Καζάζης.

 1. Ταχύτητα - Διάφραγμα - Ευαισθησία, εισηγητής: Στρατής Τσουλέλλης.

8.Φωτογραφική εξόρμηση - Φωτογράφιση αστικού τοπίου.

 1. Lightroom (μέρος 2ο), εισηγητής: Θωμάς Μαμάκος.
 2. Φωτομέτρηση. Σχέση του χρόνου έκθεσης και του διαφράγματος, εισηγητής: Στρατής Τσουλέλλης.
 3. Βάθος Πεδίου, εισηγητής: Στρατής Τσουλέλλης.
 4. Φωτογραφική εξόρμηση - Φωτογράφιση κίνησης ή ακινησίας.
 5. Lightroom (μέρος 3ο), εισηγητής: Θωμάς Μαμάκος.
 6. Υπερέκθεση - Υποέκθεση. Υπερεστιακή Απόσταση, εισηγητής: Στρατής Τσουλέλλης.
 7. Φωτογραφική εξόρμηση - Φωτογράφιση πορτραίτου.
 8. Lightroom (μέρος 4ο), εισηγητής: Θωμάς Μαμάκος.
 9. Εισαγωγή στο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας «Photoshop», εισηγήτρια: Νάγια Βακλατζή.
 10. Βασικοί κανόνες σύνθεσης της εικόνας, εισηγητής: Γιώργος Καζάζης.
 11. Φωτογραφική εξόρμηση - Φωτογράφιση δρόμου - ανθρώπινου στοιχείου
 12. Lightroom (μέρος 5ο), εισηγητής: Θωμάς Μαμάκος.
 13. Photoshop (μέρος 2ο), εισηγήτρια: Νάγια Βακλατζή.
 14. Νομικό καθεστώς γύρω από τη φωτογραφία, εισηγητής: Χριστόφορος Χατζηβασιλείου (Δικηγόρος).
 15. Φωτογράφιση μοντέλου σε studio, εισηγητής: Στρατής Τσουλέλλης.
 16. Photoshop (μέρος 3ο), εισηγήτρια: Νάγια Βακλατζή.
 17. Φωτογραφική εξόρμηση - νυχτερινή φωτογράφιση.
 18. Photoshop (μέρος 4ο), εισηγήτρια: Νάγια Βακλατζή.
 19. Φωτογραφική εξόρμηση - Photo Day.
 20. Photoshop (μέρος 5ο), εισηγήτρια: Νάγια Βακλατζή.
 21. Παρουσίαση εργασιών - Απονομή πτυχίων.
Κατηγορία Οικονομία
- 06|10|2017 18:47

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου, το «Πακέτο Ανταποδοτικών Υπηρεσιών», που προσφέρεται δωρεάν σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, μέλη του. Η παροχή των υπηρεσιών αυτών εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί το Επιμελητήριο Λέσβου με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων και της έμπρακτη στήριξης τους στην σύγχρονη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Το «Πακέτο Ανταποδοτικών Υπηρεσιών» αφορά τρεις ηλεκτρονικές εφαρμογές, οι οποίες είναι ήδη εγκατεστημένες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Λέσβου (www.lesvos-chamber.com), χρήση των οποίων μπορεί να κάνει άμεσα το κάθε μέλος.

 

Οι Υπηρεσίες είναι οι εξής: α) Ηλεκτρονική Αγορά για τις Επιχειρήσεις Λιανικής - Χονδρικής πώλησης, β) Προβολή στον Ταξιδιωτικό Οδηγό www.Filoxeno.com για τις Επιχειρήσεις Τουριστικού Ενδιαφέροντος και γ) On line σύμβουλος του επιχειρηματία.

Ηλεκτρονική Αγορά

Το Επιμελητήριο Λέσβου παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις-μέλη του να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό E-MALL (www.directmarket.gr). Πρόκειται για μία πανελλαδική ηλεκτρονική αγορά, στην οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να διαμορφώσουν και να διαχειριστούν το δικό τους ηλεκτρονικό κατάστημα. Το πακέτο ανταποδοτικών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις περιλαμβάνει: α) Ηλεκτρονικό ράφι για προβολή και πλήρες σύστημα ηλεκτρονικών παραγγελιών (e-shop), το οποίο θα διαχειρίζεται αποκλειστικά, η ίδια η επιχείρηση, β) Διαχείριση παραγγελιών σε απλό περιβάλλον, με δυνατότητα αποστολής ή μεταφοράς με ίδια μέσα, παραλαβής παραγγελίας από το κατάστημα, αντικαταβολής, αγοράς με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, κατάθεσης κα., με πρόσβαση και από κινητό ή tablet, γ) Ειδική Εφαρμογή Μεταφορικών για κάθε courier, μεταφορική ή ταχυδρομείο, με το οποίο συνεργάζεται η κάθε επιχείρηση, με ρυθμίσεις για τα κόστη συσκευασίας / συσκευασίας δώρου, εκκαθάρισης πιστωτικής, παράδοσης συγκεκριμένες ώρες ή Σάββατο, περιοχές και ζώνες ευθύνης και αποστολής από την επιχείρηση, δημιουργίας πολλών ζωνών για την Ελλάδα και το Εξωτερικό κα, δ) Δυνατότητα εξυπηρέτησης και των πελατών χονδρικής μιας επιχείρησης για παραγγελίες σε 24ώρη βάση και ε) Διασύνδεση όλων των προϊόντων μέσω αρχείου XML για e-shop που λειτουργούν ήδη, με αυτόματο τακτικό ανέβασμα όλων των προϊόντων.

Ταξιδιωτικός Οδηγός Filoxeno.com

Το Επιμελητήριο Λέσβου συνεργάζεται με το Filoxeno.com, τον μεγαλύτερο ελληνικό ταξιδιωτικό οδηγό που υποστηρίζεται από τα ελληνικά επιμελητήρια, προβάλλοντας περισσότερες από 23.000 τουριστικές επιχειρήσεις σε 9 γλώσσες και προσφέροντας δωρεάν καταχώρηση και δωρεάν online κρατήσεις σε καταλύματα και ξενοδοχεία, μέσω της εφαρμογής Bookoncloud.com, αλλά και δωρεάν πωλήσεις τοπικών προϊόντων για τις επιχειρήσεις λιανικής.

Προβάλλονται όλες οι επιχειρήσεις του Τουρισμού: Καταλύματα, Ξενοδοχεία, Αγροτουριστικά, Επιχειρήσεις Εστίασης/Διασκέδασης (Εστιατόρια, Ταβέρνες, Καφετέριες, Clubs, κ.ά.). Επιχειρήσεις Ενοικίασης (αυτοκινήτων, μηχανών, σκαφών). Επιπλέον: Τουριστικά Πρακτορεία -Τουριστικά Γραφεία. Επιχειρήσεις με Δραστηριότητες (ιστιοπλοΐα, αναρρίχηση, πεζοπορία, ιππασία κλπ). Επιχειρήσεις με Τοπικά ή Παραδοσιακά προϊόντα αλλά και άλλες επιχειρήσεις της Τοπικής Αγοράς.

Ιδιαίτερα οι Επιχειρήσεις διαμονής μπορούν να συμμετέχουν και σε ένα ενιαίο και αυτοδιαχειριζόμενο σύστημα ηλεκτρονικών κρατήσεων (on-line booking) με πολλές δυνατότητες, εύκολη ενσωμάτωση στην ιστοσελίδα της επιχείρησης και Channel Manager. Ενώ για επιχειρήσεις πώλησης προϊόντων δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικών πωλήσεων και μέσα από την κατηγορία τοπική αγορά του Filoxeno μέσω δωρεάν ταυτόχρονης καταχώρησης στη Πανελλαδική Ηλεκτρονική Αγορά www.directmarket.gr.

Ειδικά η εφαρμογή BookOnCloud που είναι εγκατεστημένη και στο www.filoxeno.com προσφέρει επιπλέον: α) Διασυνδεσιμότητα με μεγάλα Διεθνή Κανάλια και Πλατφόρμες Τουρισμού, β) Διασυνδεσιμότητα με Ελληνικά και Ξένα Τουριστικά Πρακτορεία και Γραφεία  μέσω της Β2Β πλατφόρμας B2B-BookonCloud, γ) Online Booking και Interactive Booking με διαπραγματεύσεις, δ) Πληρωμές με πιστωτική κ.ά., ε) Διαχείριση πελατών, δωματίων και κρατήσεων και στ) Ενιαίο Πλάνο κρατήσεων και πρόσβαση στην εφαρμογή από κινητό ή tablet.

On line Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Μέσα από την έγκυρη ενημέρωση του Online Συμβούλου του Επιχειρηματία οι Επιχειρήσεις λαμβάνουν όλη τη σημαντική πληροφόρηση που βρίσκεται στην επικαιρότητα. Από τη θεματική βιβλιοθήκη ένας επιχειρηματίας ή μια επιχείρηση, μπορεί να αντλεί όλη τη νομική, φορολογική, λογιστική πληροφόρηση προκειμένου να ανοίξει μια επιχείρηση, να μεταβιβάσει μια επιχείρηση ή να βρει πηγές χρηματοδότησης, ενδιαφέρουσες πράσινες τεχνολογίες ή κλαδικές εκθέσεις  κ.ά, ενώ παρέχονται και υπηρεσίες online Συμβουλευτικής, καθώς δίνεται η δυνατότητα υποβολής εξατομικευμένων ερωτημάτων (επώνυμα ή ανώνυμα) τα οποία θα δίδεται απάντηση εντός μερικών εικοσιτετραώρων.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν για τα μέλη του Επιμελητηρίου. Δεν απαιτείται υποδομή από τις επιχειρήσεις και δεν υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό προϊόντων, φωτογραφιών, κειμένων και οποιουδήποτε άλλου πληροφοριακού υλικού θέλει να ανεβάσει η κάθε επιχείρηση. Παρέχεται πλήρης εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους χρήστες, εκπαιδευτικό υλικό για την εύκολη εκμάθηση και διαρκής υποστήριξη.

Το Επιμελητήριο Λέσβου θα συνεχίσει τις δράσεις δημοσιότητας και προβολής του «Πακέτου Ανταποδοτικών Υπηρεσιών» προς τις επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέλη του. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση μπορείτε να απευθύνεστε στο  Επιμελητήριο.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|10|2017 18:38

 Αφροδίτη Αθανασοπούλου

«Ιστορία και λογοτεχνία σε διάλογο ή περί μυθικής και ιστορικής μεθόδου. Μια ανίχνευση στη Νεοελληνική ποίηση του 19ου και του 20ού αιώνα»

Εκδόσεις «Επίκεντρο»

Θεσσαλονίκη 2016, σελ. 288

 

Στον τόμο η συγγραφέας, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, διερευνά τον διάλογο ιστορίας-λογοτεχνίας στην καθ' ημάς λογοτεχνία, και πιο ειδικά στην ποίηση. Η μελέτη οργανώνεται σε δύο άξονες: ο πρώτος, θεωρητικός άξονας αφορά τον καθορισμό των σχέσεων (ανταγωνισμού; διασταύρωσης; όσμωσης;) λογοτεχνίας και ιστορίας, ως οπτικών και λόγων/αφηγήσεων που διαμεσολαβούν τη γνώση μας για τον κόσμο. Ο δεύτερος, παραδειγματικός άξονας αφορά τον διάλογο που συνάπτουν με την ιστορία στα έργα τους Νεοέλληνες ποιητές του 19ου και του 20ού αιώνα.

Ειδικότερα εξετάζονται: ο εθνορομαντικός ιστορισμός, με έμφαση στο Κρητικό και το Κυπριακό ζήτημα, ο ιστορικός Καβάφης, ο «μυθιστορικός» Σεφέρης, η αντι-ιστορία του Μόντη. Από την εξέταση προκύπτει ότι η μυθική μέθοδος ενοποιεί παρελθόν - παρόν - μέλλον σε ένα καθολικευτικό σχήμα που εκφράζει το ιστορικό «πεπρωμένο» ενός λαού. Η ιστορική μέθοδος, από την άλλη, αναγνωρίζει τη δυναμική ενότητα του ιστορικού χρόνου, όπου η σχέση διαχρονίας - συγχρονίας νοείται ως συνάρτηση, όχι εξίσωση (κάτι «παγιωμένο»). Η εφαρμογή του γενικού αυτού σχήματος στα κείμενα αποκαλύπτει διάφορες όψεις των σχέσεων ιστορίας - λογοτεχνίας διηθημένες από την ποιητική ιδιοσυγκρασία του κάθε δημιουργού, σε συνάρτηση με το πολιτισμικό παράδειγμα κάθε εποχής.

 

 

Ανδρέας Κατσούρης

«Η αρχαία ελληνική ιατρική. Θεωρία και πρακτική μέσα από τις πηγές»

Εκδόσεις University Studio Press

Θεσσαλονίκη 2017, σελ. 366

 

Ο Ανδρέας Κατσούρης, Ομότιμος Καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα πολύ πρωτότυπο βιβλίο. Μελετώντας το έργο αυτό ο αναγνώστης θα αποκτήσει μία σφαιρική και εγκυκλοπαιδική γνώση για την ιατρική, όπως ασκήθηκε και όπως εξελίχθηκε πρακτικά από τους αρχαίους Έλληνες, η επίδραση των οποίων τόσο στην Ανατολή μέσω των Αράβων όσο και στην Ευρώπη ήταν τεράστια. Ξεκινώντας ο συγγραφέας από τον Τίμαιο του Πλάτωνα με τα όσα αναφέρει για την ιατρική, τις ψυχοσωματικές νόσους και τις θεραπευτικές μεθόδους, συνεχίζοντας με τον Όμηρο και τα κείμενα των γιατρών των προσωκρατικών φιλοσόφων, των μεγάλων ιατρικών σχολών του Κρότωνα και του Ακράγαντα, μελετώντας τον Ιπποκράτη και τα περισσότερα έργα των άλλων μεγάλων γιατρών μέχρι την Αλεξανδρινή και Βυζαντινή περίοδο, μας παρουσιάζει την ιστορία της αρχαίας ιατρικής εμπλουτισμένη και με αποσπάσματα πρωτότυπων κειμένων με τη μετάφρασή τους. Επισημαίνεται επίσης η καταλυτική επίδραση των προσωκρατικών φιλοσόφων στη θεμελίωση και εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης.

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 06|10|2017 17:43

Αγαπήθηκε ακόμα περισσότερο φέτος το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs, το οποίο ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και κλείνει σήμερα την αυλαία του στις 25 αίθουσες του Αιγαίου, όπου προβλήθηκαν 50 ταινίες, και ειδικότερα στις επτά αίθουσες του νησιού. Το φινάλε δίνει σήμερα στις 8.40 μμ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης η ταινία, παραγωγής της Κάρολιν Χέπμορν «Τριάμισι Λεπτά, Δέκα Σφαίρες»: Νοέμβριος 2012.

Είναι Μαύρη Παρασκευή, μια μέρα μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών, όταν μια παρέα εφήβων παρκάρει σε ένα βενζινάδικο της Φλόριντα, έπειτα από μια ανέμελη μέρα στο εμπορικό κέντρο της περιοχής. Λίγο μετά, ένα άλλο αμάξι σταθμεύει δίπλα τους. Σύντομα, ο μεσήλικας λευκός οδηγός του αυτοκινήτου αρχίζει να διαπληκτίζεται έντονα με ένα από τα αγόρια, εξαιτίας της δυνατής μουσικής από το όχημά τους. Τριάμισι λεπτά και δέκα σφαίρες αργότερα, ένας απ’ αυτούς πέφτει νεκρός. Ο Μάικλ Νταν πυροβόλησε δέκα φορές σε ένα αυτοκίνητο γεμάτο άοπλους εφήβους και μετά το έσκασε. Τρεις από αυτές τις σφαίρες πέτυχαν τον 17χρονο Αφροαμερικανό Τζόρνταν Ντέιβις, ο οποίος πέθανε ακαριαία. Ο Νταν, ο οποίος συνελήφθη την επόμενη ημέρα, ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα όταν πυροβόλησε.

Κάπως έτσι ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας. Το συγκλονιστικό «Τριάμισι Λεπτά, Δέκα Σφαίρες» ακολουθεί αυτό το ταξίδι, καθώς ο σκηνοθέτης Μαρκ Σίλβερ αναβιώνει τη νύχτα του φόνου, ξεδιπλώνει τις επιπτώσεις της τραγωδίας στις ζωές των εμπλεκομένων, ενώ ταυτόχρονα ανατέμνει με χειρουργική ακρίβεια το ζήτημα της οπλοκατοχής και των ρατσιστικών προκαταλήψεων, αλλά και τις αντιφάσεις του αμερικανικού συστήματος δικαιοσύνης. Έλαβε Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

Το AegeanDocs φιλοξενεί το American Film Showcase - Αφιέρωμα στο Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ που διοργανώνεται από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και την Exile Room.

 

Masterclass με τον παραγωγό Γκόρντον Κουίν

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης διοργανώνεται Master Class με τον τίτλο «Ηθική και Ντοκιμαντέρ - Documentary Ethics» με τον παραγωγό Γκόρντον Κουίν και τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Κουβαλώντας 50 χρόνια κινηματογραφικής σοφίας, ο Γκόρντον Κουίν μιλάει για τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια ενός γυρίσματος. Στην πραγματικότητα, το ντοκιμαντέρ -μια τέχνη χωρίς ξεκάθαρους περιορισμούς- δεν χρειάζεται κανόνες. Αυτό που χρειάζεται είναι να πετύχει κανείς τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στο χρέος που έχει να προστατεύει τους πρωταγωνιστές του και στο χρέος που έχει να διηγηθεί την ιστορία τους στο κοινό. Ο Γκόρντον Κουίν μοιράζεται όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να πάρετε δύσκολες αποφάσεις και να αποφύγετε τα στραβοπατήματα. Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ AegeanDocs. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό. Είσοδος ελεύθερη, γλώσσα εργασίας: αγγλικά. 

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 06|10|2017 17:02

Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης οδηγήθηκε χτες 32χρονος κάτοικος Λέσβου χρήστης του διαδικτύου ο οποίος είχε συλληφθεί το βράδυ της Τετάρτης με την αυτόφωρη διαδικασία μετά από μήνυση που υπέβαλε στο Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας.

Ο 32χρονος με τουλάχιστον τέσσερις αναρτήσεις σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι και το πρωί της Τετάρτης κατηγορείται ότι εξύβρισε, συκοφάντησε και απείλησε το δημοσιογράφο. Ο οποίος και προχώρησε την ίδια μέρα στην κατάθεση μήνυσης που είχε σαν αποτέλεσμα την σύλληψη του 32χρονου με τη αυτόφωρη διαδικασία, την κράτησή του στο κρατητήριο του τμήματος και την παραπομπή του στην Εισαγγελία.

Εναντίον του για τα όσα είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο, απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της συκοφαντικής δυσφήμισης κατ’ εξακολούθηση, της εξύβρισης κατ’ εξακολούθηση και της απειλής. Παραπέμφθηκε δε να δικαστεί με τις κατηγορίες αυτές από το τριμελές πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης στις 30 Ιανουαρίου του 2018. Έως τότε αφέθηκε ελεύθερος.

 

 

 

Κατηγορία Υγεία
- 06|10|2017 16:57

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ: ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο - Νοέμβριο.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου, παρέχει έγκαιρα την δυνατότητα αντιγριπικού εμβολιασμού στους ωφελούμενους του Κοινωνικού Ιατρείου του. Πιο συγκεκριμένα όσοι από τους ενήλικες άπορους και ανασφάλιστους συνδημότες μας, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και θέλουν να εμβολιασθούν με αντιγριπικό εμβόλιο, παρακαλούνται να το δηλώσουν στο τηλέφωνο του Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου Λέσβου, Αγίας Ειρήνης 10, Μυτιλήνη τηλ. 22510-27501 και 22510-45202 (εσωτ.2), στην υπεύθυνη κοινωνική λειτουργό Βούρου Μαρία, από σήμερα Παρασκευή μέχρι και την επόμενη Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα και δωρεάν σε εμβολιασμό τους.

Ως γνωστόν το αντιγριπικό εμβόλιο, όταν εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα καλύπτει περίπου σε ποσοστό 80% και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν την σύμφωνη γνώμη του θεράποντα γιατρού τους. Αντένδειξη εμβολιασμού: όσοι έχουν αλλεργία στο αυγό.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο είναι:

 1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
 2. Ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
 • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
 • Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
 • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
 • Μεταμόσχευση οργάνων
 • Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
 • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
 • Χρόνια νεφροπάθεια.
 • Νευρομυϊκά νοσήματα
 1. Έγκυες γυναίκες β΄ και γ΄ τριμήνου.
 2. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

Επίσης, με την χορηγία της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης, υπάρχει η δυνατότητα παροχής στις ωφελούμενες και τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Ιατρείου- Φαρμακείου, με συσκευές οξυγόνου, αναπηρικά αμαξίδια, πατερίτσες και ΠΙ. 

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 06|10|2017 16:44

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) σε συνεργασία με τον Δήμο Λέσβου και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, διοργανώνει στις 9 και 10 Οκτωβρίου 2017, σειρά Σεμιναρίων στη Λέσβο για Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, Νηπιαγωγούς, εργαζόμενους στον Δήμο Λέσβου και στους παιδικούς Σταθμούς και εθελοντές, με θέμα: «Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου» .

Ομιλητές στα εν λόγω σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν στο Ρουσέλλειο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, είναι οι: Μπάκας Κωνσταντίνος,  Πολιτικός Μηχανικός Ο.Α.Σ.Π., Αναστασία Ιωακειμίδου, Τοπογράφος Μηχανικός MSc Ο.Α.Σ.Π. και Δρ Κούρου Ασημίνα, Γεωλόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Εκπαίδευσης - Ενημέρωσης Ο.Α.Σ.Π. Σημειώνεται ότι, εκτός από τις προαναφερόμενες ομάδες, τα σεμινάρια είναι ανοιχτά και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

 

- 06|10|2017 16:04

Ανησυχούν και στις δύο πλευρές του Αιγαίου με την απαγόρευση των πλόων

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απαγορεύσει απ’ τις 12 Οκτωβρίου τα δρομολόγια απ’ τα τουρκικά λιμάνια στα νησιά του Αιγαίου αναμφισβήτητα αποτελεί πισωγύρισμα στην πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια στην επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Ασφαλώς και θα έχει δυσάρεστες συνέπειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Τουρκία.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η απόφαση ήρθε ως απάντηση στα επιβαλλόμενα πρόστιμα, στις κατακρατήσεις και στην κατάσχεση τουρκικών πλοιαρίων από τις ελληνικές αρχές γιατί δεν πληρούσαν τα διεθνή πρότυπα. Όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως κι άλλοι λόγοι επέβαλλαν τα μέτρα, όπως η χαμηλή τουριστική κίνηση στα τουρκικά παράλια, ο περιορισμός του συναλλάγματος που ξοδεύουν οι Τούρκοι τουρίστες στα ελληνικά νησιά, αλλά ακόμη και πιο ακραία όπως η «τιμωρία» των κατοίκων των παραλιακών στο Αιγαίο περιοχών της Τουρκίας, που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της αντιπολίτευσης!

Η απόφαση, πέραν των δυσάρεστων συνεπειών που θα επιφέρει στις τοπικές κοινωνίες των παραλιακών τουρκικών πόλεων και των ελληνικών νησιών, αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς και την επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Κουτσίκος στην επιστολή που απέστειλε προχθές στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά, μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Η ανωτέρω απόφαση θεωρούμε ότι είναι αποτέλεσμα των κακών πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που επηρεάζουν την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών και εσείς προσωπικά θα πρέπει να ασχοληθείτε με το ανωτέρω ζήτημα διότι θεωρούμε ότι είναι υψίστης σημασίας και έτσι θα πρέπει να εκληφθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενεργώντας άμεσα για την εξεύρεση λύσης».

Σημειώνεται ότι, παρά το ότι ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχισθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος για το θέμα, στις αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης αντιδρά έντονα η κοινωνία των τουρκικών μικρασιατικών παραλίων. Στο Αϊβαλί, που χθες κυριολεκτικά κατακλύστηκε από επισκέπτες της μιας ημέρας απ’ τη Μυτιλήνη, σαν να ήταν «η τελευταία φορά» (!), ανησυχούν έντονα για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στην τοπική οικονομία η εφαρμογή της απόφασης. Στο Μπόντρουμ έχουν καθηλωθεί εκατοντάδες μικρά σκάφη αναψυχής, ενώ για πρώτη φορά στα 29 χρόνια της ιστορίας του το Διεθνές Ιστιοπλοϊκό Ράλι Ανοιχτής Θάλασσας που θα διεξαχθεί εκεί από 16 έως 21 Οκτωβρίου δεν θα προσεγγίσει λιμάνια της Δωδεκανήσου.

 

Σμύρνη: Εντυπωσιακή η συναυλία Νταλάρα

Το αδιαχώρητο επικράτησε στην προχθεσινή συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στη Σμύρνη, που δόθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης εκεί αντιπροσωπείας του Δήμου Νέας Σμύρνης Αθήνας και των πρωτοβουλιών που αναπτύχθηκαν για την περαιτέρω συνεργασία των δύο πόλεων. Η Συμφωνική Ορχήστρα Σμύρνης με τον διακεκριμένο Τούρκο μαέστρο Hakan Sensoy και ο Έλληνας ερμηνευτής καθήλωσαν το κοινό ιδιαίτερα με τα τραγούδια απ’ τον περίφημο, ιστορικό πια, χρυσό δίσκο «Μικρά Ασία». Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν από νωρίς, γι’ αυτό οι διοργανωτές τοποθέτησαν οθόνη Led στον υπαίθριο χώρο του μεγάρου «Ahmed Adnan» για να απολαύσουν τη συναυλία εκατοντάδες άλλοι που δεν είχαν θέση.

Παρόντες ο Δήμαρχος Σμύρνης Aziz Kocaoglu, η Δήμαρχος Κονάκ Sema Pekdas, που παρέθεσε και δείπνο προς τιμή των Ελλήνων επισκεπτών, ο Δήμαρχος Καρσίγιακα Huseyin Mutlu Akpınar, ο δήμαρχος της Περγάμου Μεχμέτ Gonenc, ο αντιδήμαρχος του Αϊβαλί Ufuk Ova, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητήριου της Σμύρνης Ekrem Demirtas, η Γενική Πρόξενος Αργυρώ Παπούλια, που πρωτοστάτησε για την επιτυχία της συνάντησης, τα μέλη της ορθόδοξης κοινότητας Σμύρνης, διπλωμάτες και βέβαια η μεγάλη πλειοψηφία των θεατών φιλότεχνοι Σμυρνιοί. Την επόμενη ημέρα, ο Γιώργος και η Άννα Νταλάρα, συνοδευόμενοι από μέλη της κοινότητας Σμύρνης, περιηγήθηκαν στην αρχαία αγορά της πόλης.

 

Φεστιβάλ για… καυτερά μπαχάρια στην Πόλη

Το «ACI FEST - Chili & Chill» είναι το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας της Τουρκίας που διαθέτει μόνο πικάντικα τρόφιμα και διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου στο πάρκο «Kucukciftlik», λίγο πιο πέρα απ το Τακσίμ. Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει τα καλύτερα πικάντικα τρόφιμα της τουρκικής κουζίνας μαζί με τα καυτερά τρόφιμα άλλων χωρών. Με τα εργαστήρια, τα μπάρμπεκιου, με βαλκανικές μελωδίες και τους παγκοσμίου φήμης σεφ, το «Chili & Chill Fest» υπόσχεται στους επισκέπτες του ό,τι πιο καυτερό απ’ την παγκόσμια κουζίνα. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθευτούν για το σπίτι τους τα αγαπημένα τους καυτερά μπαχάρια με οδηγίες για πικάντικες συνταγές από αναγνωρισμένους σεφ.

 

Ριζικές αλλαγές στην Πατριαρχική Αυλή

Πριν από δύο ημέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αντικατέστησε μια σειρά από στενούς του συνεργάτες που κατείχαν νευραλγικές θέσεις, όπως στην Αρχιγραμματεία, την Πρωτοσυγκελλία και την Αρχιδιακονία κ.ά. Τη θέση του Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, που κατείχε μέχρι σήμερα ο μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, ανέλαβε ο μέχρι σήμερα Υπογραμματεύς, Διάκονος Ιωακείμ Μπίλης.

Φαίνεται ότι πλέον ο Μητροπολίτης Σμύρνης θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τα της περιοχής του. Για τον συμπατριώτη μας Επίσκοπο Ερυθρών Κύριλλο ανακοινώθηκε σχετικά: «Στο πλαίσιο των αλλαγών, αποφασίσθηκε όπως ο Επίσκοπος Ερυθρών, βοηθός του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος είχε διατεθεί στη Μητρόπολη Σμύρνης, κληθεί να συνεχίσει τη διακονία του στο Σεπτό Κέντρο παρά την Α.Θ. Παναγιότητα».

 

Η παρατεταμένη ξηρασία ανησυχεί τους ελαιοπαραγωγούς στο Αδραμύττι

Με χθεσινές δηλώσεις του ο Ali Yilmaz Diker, Πρόεδρος του Γεωργικού Επιμελητηρίου Edremit, δήλωσε ότι, εάν καθυστερήσουν κι άλλο οι βροχές, δεν θα είναι δυνατή φέτος η επίτευξη της αναμενόμενης παραγωγής και της ποιότητας στο ελαιόλαδο. Δυστυχώς, όπως επισημαίνει, είχαμε τα ίδια προβλήματα το περασμένο έτος. Ο ελαιόκαρπος στα δέντρα ήταν καλός, αλλά είχαμε χαμηλή ποιότητα των ελιών μας λόγω ξηρασίας. Γι’ αυτούς που ξεκίνησαν πρώιμη συγκομιδή και έκθλιψη της ελιάς ανέφερε πως πρόκειται για αρδευόμενα χωράφια που έχουν συμβατικές υποχρεώσεις σε «μπουτίκ» πελάτες.

Τα αρδευόμενα χωράφια είναι περίπου 3 με 5% του συνόλου, η δε απόδοση της πρώιμης συγκομιδής είναι πεσμένη κατά 8 με 10%. Επεσήμανε, επίσης, ότι και συγκομιδή της βρώσιμης πράσινης ελιάς που συνήθως γίνεται απ’ τα μέσα Οκτωβρίου και μετά θα πρέπει να καθυστερήσει. Μερικές καλές «ποτιστικές» βροχές χρειαζόμαστε για να έχουμε καλή σοδειά. Ινσαλλάχ γείτονα, το ίδιο περιμένουμε κι εμείς στο νησί.

 

Η πιο όμορφη γάτα της Τουρκίας

Οι ζωόφιλοι όλου του κόσμου γνωρίζουν για τη γάτα ράτσας Βαν της Α. Τουρκίας. Οι γάτες αυτές έχουν διαφορετικό χρώμα ματιών, πλούσιο λευκό τρίχωμα, είναι δεινοί κολυμβητές και διαθέτουν «προσωπικότητα» που τις καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλείς. Τα τελευταία χρόνια για να προστατευθεί το είδος έχει συσταθεί στο Βαν Κέντρο Έρευνας και Προστασίας που ασχολείται με τα καθαρόαιμα αιλουροειδή μέσω προγράμματος αναπαραγωγής. Χάρη στις προσπάθειές τους ο αριθμός των καθαρών απογόνων φέτος ανήλθε σε 120 από 90 πέρυσι. Για δεύτερη χρονιά διοργανώθηκαν τη περασμένη βδομάδα «καλλιστεία» ως μέρος της εκδήλωσης «Van Tourism and Travel Fair» και νικήτρια αναδείχτηκε η εικονιζόμενη γάτα με το όνομα «χιονομπάλα» (kartopu), στην οικογένεια της οποίας απονεμήθηκε χρυσό νόμισμα.

Κατηγορία Περιφέρεια
- 06|10|2017 15:42

Αξιολογήθηκαν θετικά και εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2014-2020, οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους Δήμους Λέσβου, Σάμου και Χίου για τη δημιουργία υποδομών σε νηπιαγωγεία, συνολικού προϋπολογισμού 6.251.436,33 ευρώ.

Σε ότι αφορά στη Λέσβο, ως γνωστόν ο δήμος προχώρησε και κατάφερε να προωθήσει για ένταξη στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου τις προοπτικές ανέγερσης νηπιαγωγείων στην Άγρα, στην Πέτρα, στην Καλλονή και στους Ταξιάρχες της Μυτιλήνης. Πιο αναλυτικά λοιπόν, η Περιφέρεια αξιολόγησε θετικά την ανέγερση διθέσιου νηπιαγωγείου στην Άγρα Λέσβου, προϋπολογισμού 620.000 ευρώ, διθέσιου νηπιαγωγείου στην Πέτρα Λέσβου, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ, ανέγερση 1ου διθέσιου νηπιαγωγείου στην Καλλονή Λέσβου, προϋπολογισμού 760.000 ευρώ και την ανέγερση μονοθέσιου νηπιαγωγείου στους Ταξιάρχες, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, δήλωσε σχετικά:  «Αξιοποιούμε τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την ανέγερση νέων, σύγχρονων νηπιαγωγείων που να ανταποκρίνονται στις εκπαιδευτικές ανάγκες της νέας εποχής. Έτσι δίνουμε στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας των νησιών μας, τη δυνατότητα τόσο για πολλαπλές δραστηριότητες, όσο και για να διευρύνουν τα ενδιαφέροντά τους».

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 06|10|2017 14:40

Εκλέχθηκε η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων και συλλόγων της Λέσβου - Σύσκεψη καλεί το ΠΕΚ για την οργάνωση κινητοποιήσεων

Μετά την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του Σεπτέμβρη για τη διαμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου για τη διεκδίκηση της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, οι φορείς και οι σύλλογοι που αποτελούν το «Συντονιστικό», εξέλεξαν την περασμένη Δευτέρα την Συντονιστική τους Επιτροπή, που θα τους εκπροσωπεί σε όλες τις συναντήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη. Στόχος εξαρχής των συμμετεχόντων, ήταν φέτος η εκλογή μίας μικρής και ευέλικτης ομάδας εκπροσώπησης όλων των φορέων και τούτο φαίνεται ότι επιτεύχθηκε, με την εκλογή έξι αντιπροσώπων.

Η Συντονιστική Επιτροπή αποτελείται λοιπόν από τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παναγιώτη Μπαρούτη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλη Μυρσινιά, τον Πρόεδρο του Φρμακευτικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Απόστολο Βαλτά, τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατή Μανωλακέλλη, τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Παναγιώτη Χατζηκυριάκο και τον Πρόεδρο της Ένωσης Λογιστών Παναγιώτη Τατάκη. 

Πλέον, μετά και την ανάδειξη της Συντονιστικής Επιτροπής, αναμένεται η συνεδρίασή τους, που θα εμπεριέχει και τις πρώτες αποφάσεις που θα έχουν να κάνουν με συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη.

Την ίδια ώρα, σε θέση μάχης ενάντια στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ τίθεται και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, καλώντας σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο, την ερχόμενη Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, στις 7, σωματεία και φορείς, εργαζόμενους, ανέργους, αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες για την ανάπτυξη και την κλιμάκωση πρωτοβουλιών.

Ανακοίνωση του ΠΕΚ

«Η ενορχηστρωμένη επίθεση της κυβέρνησης βάζει στο στόχο τους εργατικούς αγώνες, το δικαίωμα στην απεργία, στη συνδικαλιστική δράση και την οργάνωση των εργαζομένων. Επανέρχεται με την κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ, που το προηγούμενο διάστημα είχε διατηρήσει, ρίχνοντας “στάχτη στα μάτια” του λαού και αποπροσανατολίζοντας ότι δίνεται σαν αντιστάθμισμα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου λόγω των προσφυγικών ροών.  Ακόμα και σήμερα πασχίζουν να “πείσουν” τον λαό της Λέσβου και των άλλων νησιών ότι δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ όσο υπάρχει προσφυγικό - μεταναστευτικό. Δηλαδή μας λένε ότι όσο θα υπάρχει δυστυχία και πόλεμοι τόσο θα διατηρούν και κάποια ψίχουλα. […] Οργανώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στις πολιτικές που μας ματώνουν και μας έχουν κάνει λάστιχο σύμφωνα με τα θέλω και επιθυμίες των καπιταλιστών, με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των επιχειρηματικών ομίλων».

 

 

Κατηγορία Πανεπιστήμιο
- 06|10|2017 14:30

Από τη φετινή χρονιά, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμπεριλαμβάνεται  -  για πρώτη φορά από την ίδρυσή του  - στα αποτελέσματα της διεθνούς κατάταξης  των Πανεπιστημίων  World University Rankings που διενεργούν ετησίως και ανακοινώνουν  οι έγκυροι βρετανικοί Times Higher Education (THE) στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών (Social Sciences). Πρόκειται για μια ξεχωριστή και απαιτητική διεθνή κατάταξη, από τις πιο αξιόπιστες και ευρύτατα αξιοποιούμενες και στο χώρο των Κοινωνικών Επιστημών.

«Η θέση που έλαβε σήμερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μεταξύ 301-400 στον κόσμο των Πανεπιστημίων στις Κοινωνικές Επιστήμες μεταξύ των πολλών χιλιάδων Πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται σχετικά σε όλον τον κόσμο, αποτελεί έναν ακόμη σταθμό στην αποτύπωση της ανοδικής ακαδημαϊκής πορείας του Αιγαίου και φέρνει το δημόσιο πολυνησιωτικό Πανεπιστήμιο Αιγαίου για δεύτερη φορά από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους πιο ψηλά στην εθνική και διεθνή ακαδημαϊκή επικαιρότητα.

Μέριμνά μας συνεχίζει να είναι και στη διάρκεια του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, η αδιάκοπη προσπάθεια, με προσήλωση σε στόχους και αποτελεσματικότητα, για περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας ακόμη και σε περίοδο κρίσης, αλλά και η αποτύπωση των αποτελεσμάτων της  προσπάθειας αυτής στις διεθνείς ακαδημαϊκές κατατάξεις» επεσήμανε σε μήνυμά της η Πρυτανική Αρχής.

 

 

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top