Εξηγήσεις μετά το συμβάν...

13/02/2015 - 15:51

Από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Καλλονής, Ιγνάτη Καραθεοδώρου, στάλθηκε η παρακάτω επιστολή-απάντηση σε σχετικό ρεπορτάζ τού «Ε» για τα όσα συνέβησαν στην εκδήλωση κοπής της πίτας του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής.

Επιστολή-απάντηση του Ιγνάτη Καραθεοδώρου

Από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Καλλονής, Ιγνάτη Καραθεοδώρου, στάλθηκε η παρακάτω επιστολή-απάντηση σε σχετικό ρεπορτάζ τού «Ε» για τα όσα συνέβησαν στην εκδήλωση κοπής της πίτας του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής.
Η επιστολή Καραθεοδώρου έχει ως εξής:

«Σχετικά με το δημοσίευμα που φιλοξενείτε στην εφημερίδα σας στο φύλλο του Σαββάτου 07/02/2015 και αφορά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής.

Εφόσον ακούστηκε ο απολογισμός του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής και στη συνέχεια η ομιλία του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου, όπου ειπώθηκαν πολλά και διάφορα που έχουν σχέση με το επιχειρείν στον τόπο μας, κλήθηκα ως Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλλονής να ανέβω στο βήμα και να μιλήσω.

Επειδή θεώρησα ότι βρισκόμαστε σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον όπου όλοι μπορούν ελεύθερα να διατυπώνουν τις απόψεις τους χωρίς να θίγουν ή να εξυβρίζουν πρόσωπα ή θεσμούς, αποφάσισα να διατυπώσω τις θέσεις μου σχετικά με αυτά που άκουσα από τους προλαλήσαντες.
Ξεκίνησα την ομιλία μου με ευχές για ανάπτυξη και πρόοδο για την επιχειρηματικότητα του τόπου μου και τονίζοντας στο σημείο αυτό ότι ο Πρόεδρος και το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Καλλονής, που πήραμε πρόσφατα τη λαϊκή ετυμηγορία, είμαστε η “γέφυρα” ανάμεσα στους επιχειρηματίες και τους συμπολίτες μας.

Με τη “γεφυροποίηση” αυτή, προσπαθούμε εδώ και πέντε μήνες να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες και τα καταστήματά τους να τονώσουν την αγορά και να την κάνουμε πιο ελκυστική ούτως ώστε η αγορά της Καλλονής να γίνει ένας πόλος έλξης για τους υποψήφιους πελάτες και να αναπτυχθεί στο επίπεδο που της αξίζει, χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Στο δημοσίευμά σας άδικα μου “επιτίθεστε”, καθώς δεν άσκησα καμμιά κριτική για το έργο κανενός, απλώς έθεσα μερικά ρητορικά ερωτήματα τα οποία ως φαίνεται δεν ήταν αρεστά, όχι στο λιγοστό ακροατήριο, αλλά σε δυο - τρία μέλη των παρόντων φορέων. Θεωρώ επιβεβλημένο σε τέτοιες περιπτώσεις, εκτός από τα… αλληλοχειροκροτήματα και τα… αλληλοσυγχαρητήρια, οι προσκεκλημένοι να εκφράσουν και τους προβληματισμούς τους, ιδιαίτερα όταν στην περιοχή μας:    
- Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν κλείσει 80 μικρές επιχειρήσεις.
- Δεν έχουν πληρωθεί ακόμα οι αποζημιώσεις για τις πλημμύρες τού 2011.
- Τα εισιτήρια και κόστη μεταφοράς στα αεροπλάνα και τα πλοία είναι στις ίδιες τιμές σήμερα που το βαρέλι έχει 40 δολλάρια, με την εποχή που είχε 90 δολλάρια.
- Οι ντόπιοι παραγωγοί αποκλείονται από τα ράφια των μεγάλων σούπερ μάρκετ.
- Ο Φ.Π.Α. στα νησιά μας δεν μπορεί να συναγωνιστεί τα απέναντι τουρκικά παράλια.
- Οι μικρές βιοτεχνίες της περιοχής έχουν σταματήσει την παραγωγή γιατί κατακλύζουν την αγορά τα τουρκικά προϊόντα χωρίς καμμία διασφάλιση για το Λέσβιο καταναλωτή.

- Η φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι δυσανάλογη, άδικη και στραγγαλίζει την αγορά.
Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα τού 2015, στην Ελλάδα που γεννήθηκε η δημοκρατία, να μην μπορούν να ακουστούν ελεύθερα διαφορετικές απόψεις, από εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού, οι οποίοι φέρουν και την ευθύνη για την ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες έχουν εκλεγεί.

Σε όλη μου τη ζωή υπήρξα άνθρωπος χαμηλών τόνων, που έχει μάθει να ακούει όλες τις απόψεις, που εξακολουθεί μέχρι σήμερα να προσφέρει στον τόπο και την πατρίδα του, που δεν έχει προσβάλει την τιμή και την υπόληψη κανενός συνανθρώπου του.

Εξάλλου, δεν έχω δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να με προσβάλει, να με απειλήσει ή να με χειραγωγήσει. Έχω μάθει στη ζωή μου να μάχομαι για τις απόψεις μου με ήθος, επιχειρήματα και αξιοπρέπεια.
Εν κατακλείδι, μετέφερα τις καταγγελίες-παράπονα και προβλήματα των ντόπιων επιχειρηματιών της Καλλονής χωρίς φόβο και με την ελπίδα να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η επιχειρηματικότητα στον τόπο, μέσα από το διάλογο. Μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα τα θέματα, αλλά όλοι επιθυμούμε την ανάπτυξη αυτού του τόπου.

Για άλλη μια φορά, τονίζω ότι σχολίασα αυτά που είχαν πει οι προλαλήσαντες, όχι με ερειστικό τρόπο (όπως κάποιοι θεώρησαν και αστόχως σάς μετέφεραν), αλλά με το δικό μου, ευθύ και μαχητικό τρόπο.
Δεν είναι δίκαιο σε μια σύγχρονη κοινωνία να απολογούμαστε επειδή εκφράσαμε τις απόψεις μας και δε μείναμε σε ευχολόγια, σε χειροκροτήματα και σε φιλοφρονήσεις, όταν διαπιστώνουμε “λουκέτα” και έχουμε καταγγελίες και πτωχεύσεις επιχειρήσεων.

Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, ούτε δικαιούμαστε να σιωπούμε και να συγκαλύπτουμε ελλείψεις και παραλείψεις, διότι αν πράττουμε έτσι, γινόμαστε συναυτουργοί στο “έγκλημα” κατά του μικρομεσαίου επιχειρηματία της Καλλονής. Ο χώρος, ο τόπος και ο χρόνος δεν έχει καμμιά σημασία όταν πρόκειται να αφυπνίσουμε τους συμπολίτες μας με στόχο να σώσουμε έστω και μια επιχείρηση, ένα κατάστημα, μια οικογένεια επιχειρηματία.

Πιστεύω ότι για όλα τα δεινά μας φταίμε και εμείς οι ίδιοι, δε φταίνε μόνον και πάντα οι άλλοι, και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι μας να αφουγκραστούμε τις απαιτήσεις που μας έχουν δημιουργήσει οι δύσκολες συνθήκες που περνάμε, να εργαστούμε όλοι από κοινού, χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ή πίσω από τους άλλους, και ο καθένας ας αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί από την όποια θέση του.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας και θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας για την έγκαιρη ενημέρωση των αναγνωστών σας για οποιοδήποτε θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων μου.

Ιγνάτιος Καραθεοδώρου
Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Καλλονής»


σ.σ. Ασφαλώς και ο καθένας, πολύ περισσότερο ένας αιρετός άρχοντας μιας περιοχής, όπως η Καλλονή, δικαιούται να έχει και άποψη και να τη διατυπώνει, για όσα αφορούν στον τόπο και τους κατοίκους του. Μόνο που είθισται αυτό να γίνεται σε τόπο και χρόνο που οι όποιοι προβληματισμοί μπορεί να ακουστούν, να συζητηθούν και να φέρουν αποτέλεσμα.

Φαίνεται εκ του συμβάντος που προέκυψε κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής -συμβάν ασυνήθιστο κατά γενική παραδοχή-, ότι η παρέμβαση του κ. Καραθεοδώρου δεν ήταν η ενδεδειγμένη, γι’ αυτό και τον... κατέβασαν απ’ το βήμα. Αυτό το γεγονός από μόνο του προκαλεί δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και ως τέτοιο δημοσιοποιήθηκε από το «Ε».

Δεν πρόκειται, δηλαδή, για καμμιά «επίθεση στο πρόσωπο του κ. Καραθεοδώρου από μέρους μας, αλλά για απλή καταγραφή των γεγονότων που συνέβησαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση, και των εντυπώσεων που προκάλεσαν στην κοινή γνώμη και σχολιάστηκαν στην τοπική κοινωνία, και όχι μόνο.

Είναι βέβαιο ότι ο καθένας κρίνεται για τα λεγόμενά του και για τις πράξεις του και απ’ αυτή την κρίση δεν μπορεί να εξαιρεθεί ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλλονής. Μόνο που νομίζουμε ότι στόχος του ως θεσμικού παράγοντα της περιοχής, θα πρέπει να είναι η κοινή δράση φορέων και πολιτών για την ανάπτυξή της και όχι ο... διχασμός και η απαξίωση.

Ας εργαστεί λοιπόν για το σκοπό αυτό, χωρίς μεγαλοστομίες και... παραπανίσια περί «πρόσφατης λαϊκής ετυμηγορίας» και «γέφυρας» -εκφράσεις που λέγονται κατά κόρον τις τελευταίες μέρες σε κεντρικό επίπεδο μ’ αφορμή τις διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους-δανειστές-, και ας περιοριστεί στο θεσμικό του ρόλο ως προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Καλλονής, ο οποίος έχει συγκεκριμένα καθήκοντα και υποχρεώσεις και για τις οποίες θα κριθεί κι αυτός.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey