Αδιαφορία ή συμμετοχή;

27/03/2014 - 13:52

Αφού το νευρικό σύστημα εμπλεκομένων και μη ταλαιπωρήθηκε για ατέλειωτους μήνες με το θέμα της διάσπασης ή όχι του Δήμου Λέσβου, και αφού φαίνεται πως όσοι ήταν να εκτεθούν ως επικεφαλής, το έχουν ήδη πράξει, ήρθε να ώρα να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο, σ' αυτό της διαμόρφωσης των συνδυασμών.

Αφού το νευρικό σύστημα εμπλεκομένων και μη ταλαιπωρήθηκε για ατέλειωτους μήνες με το θέμα της διάσπασης ή όχι του Δήμου Λέσβου, και αφού φαίνεται πως όσοι ήταν να εκτεθούν ως επικεφαλής, το έχουν ήδη πράξει, ήρθε να ώρα να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο, σ' αυτό της διαμόρφωσης των συνδυασμών.

Απ' τη μια λοιπόν είναι οι «προδιαγραφές» που θέτουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για το πώς θα επιλέξουν τα στελέχη με τα οποία θα δώσουν μαζί τη μάχη των εκλογών κι αργότερα της διοίκησης του Δήμου, όπου πραγματικά όσο πιο ψηλά μπει ο πήχης, τόσο καλύτερους συνδυασμούς θα έχουμε.

Απ' την άλλη όμως, έχουμε τους ενεργούς πολίτες, και κυρίως τη διάθεσή τους, είτε να εμπλακούν, είτε όχι με το συναρπαστικό κι εξόχως γοητευτικό κόσμο της αυτοδιοίκησης. Γιατί δε φτάνει οι υποψήφιοι δήμαρχοι να ψάχνουν τους καλύτερους, πρέπει κι όσοι έχουν τα κατάλληλα προσόντα, και κυρίως όσοι έχουν την πρόθεση και τα κουράγια να δουλέψουν σοβαρά για να βοηθήσουν, να τολμήσουν να αναμιχθούν.

Να μπουν και να διεκδικήσουν την εκλογή τους.

Η επικαιρότητα τις προηγούμενες μέρες κατέγραψε δυο διαφορετικές ειδήσεις που έχουν ως κοινή συνισταμένη την αποχή απ' τα δημοτικά πράγματα, αποχή σε ένδειξη αντίδρασης, για την απογοήτευση από συγκεκριμένες πολιτικές και πρακτικές. Η πρώτη έρχεται απ' την Κοζάνη και το γνωστό Βελβεντό, που εξακολουθώντας να διαμαρτύρεται για το χωροταξικό του «Καλλικράτη» σ' ό,τι το αφορά, αποφάσισε με δημοψήφισμα, όπως έπραξε και το 2010, να μην ψηφίσουν οι κάτοικοί του στις δημοτικές.

Η άλλη είδηση έρχεται απ' τη Γαλλία και τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή. Πέρα απ' τα πολιτικά συμπεράσματα και τις τάσεις για την Αριστερά και την Ακροδεξιά, αυτό που έδειξαν οι κάλπες, ήταν μια πρωτοφανής για τα δεδομένα της χώρας άρνηση των δημοτών να πάνε να ψηφίσουν, με αποτέλεσμα η αποχή να φτάσει κοντά στο 40%.

Και αναφερόμαστε σε πραγματικό ποσοστό κι όχι αυτό που καταγράφεται στη Λέσβο, ή τουλάχιστον μέχρι πριν λίγα χρόνια καταγραφόταν ως πλασματική αποχή γιατί πολύ απλά εμφανίζονταν στους εκλογικούς καταλόγους ως ψηφοφόροι ένα τεράστιο δυναμικό ενηλίκων, υπερδιπλάσιο των εγγεγραμμένων εκλογέων, αφού δεν είχαν απαλειφτεί οι πεθαμένοι, οι ξενιτεμένοι στο εξωτερικό κ.λπ..

Ζητούμενο λοιπόν είναι η υπόθεση των δημοτικών εκλογών να γίνει ελκυστική για τους δημότες, είτε πρόκειται για τη συμμετοχή τους στις εκλογές είτε ακόμη και για την τυπική προσέλευσή τους στις κάλπες.

Η αδιαφορία, η απαξίωση της πολιτικής, το τσουβάλιασμα και οι γενικεύσεις τού όλοι ίδιοι είναι, ακόμη και η κρίση, δε δίνουν σε κανέναν άλλοθι για να απαλλαγεί απ' τις προσωπικές ευθύνες που του αναλογούν, στην περίπτωση που αρνηθεί να συμμετάσχει. Ή καλύτερα, επειδή καλά κρατούν όλα τα προαναφερόμενα, και ιδίως η κρίση, οικονομική και αξιών, επιβάλλεται όσοι θεωρούν πως έχουν κάτι να δώσουν, να ενεργοποιηθούν, να συμμετάσχουν, να βάλουν το λιθαράκι τους στις τοπικές υποθέσεις.

Γιατί αυτό που προέχει όλοι να θυμόμαστε, είναι πως η εμπλοκή στο Δήμο είναι το «πασπαρτού» για την επίλυση, ή έστω την αναζήτηση και δρομολόγηση λύσεων που αφορούν τα του οίκου μας.

Απ' τα πιο απλά, όπως η καμμένη λάμπα στο απέναντι πεζοδρόμιο, ή τα πιο σύνθετα, όπως η διαχείριση των αστικών αποβλήτων και η προστασία του περιβάλλοντος δίπλα μας, είναι τοπικές υποθέσεις, όπου οφείλουμε να έχουμε λόγο, και να το πράττουμε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey