Εκλογικές καραμπόλες

20/02/2014 - 13:50

Το προσφιλές θέμα συζήτησης των προηγούμενων ημερών, και σίγουρα όλων των επόμενων, των 86 που απομένουν έως το άνοιγμα της κάλπης, είναι τα προγνωστικά. Ποιος θα κερδίσει ποιον.

Το προσφιλές θέμα συζήτησης των προηγούμενων ημερών, και σίγουρα όλων των επόμενων, των 86 που απομένουν έως το άνοιγμα της κάλπης, είναι τα προγνωστικά. Ποιος θα κερδίσει ποιον.

Γιατί η μάχη των εκλογών εμφανίζεται πάντα ετεροπροσδιοριζόμενη, ο ένας υποψήφιος σε σχέση με τους άλλους, και φυσικά και με το βλέμμα στο δεύτερο γύρο. Γιατί, δεδομένων των συγκυριών και των πολλών υποψηφίων που αναμένονται, δύσκολα πια βγαίνει νικητής απ’ την πρώτη Κυριακή. Οπότε και οι προγνώσεις είναι για «δίδυμα», για αυτούς που θα πάνε στον επόμενο γύρο, κι όχι απλά για τον επικρατέστερο συγκριτικά με όλους τους υπόλοιπους. Αυτά μάλιστα μετράνε και οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης που είναι σε εξέλιξη σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και δήμους.

Σε τούτα τα αναμενόμενα δίδυμα στεκόμαστε, αφού εξαντλήσουμε για τα καλά, σε σημείο να την ξορκίσουμε, τη συζήτηση για τα προγνωστικά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Είναι γνωστό πως βάσει αποκλειστικών πληροφοριών από πηγές που προσωπικά έχει ο καθένας μας σ’ όσους πληρώνουν τα γκάλοπ, υπάρχουν πάντα οι κατάλληλοι άνθρωποι οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μάς τροφοδοτούν με τα πλέον έγκυρα δημοσκοπικά στοιχεία της τελευταίας στιγμής (π.χ. ο φίλος του ξαδέλφου μου, που ήταν καθηγητής στη Σάμο, είχε μια γνωστή που δούλευε στην τάδε εταιρεία δημοσκοπήσεων στην Αθήνα και ξέρει από πρώτο χέρι τι έβγαλε το γκάλοπ τής Ν.Δ. που έτρεξε στις αρχές του μήνα).

Όλως τυχαίως, αυτά τα στοιχεία που μας μεταφέρουν αυτές οι αξιόπιστες πηγές, αναδεικνύουν πρώτον τον προσωπικό εκλεκτό μας και κανέναν άλλον. Οι υπόλοιποι έχουν μονοψήφιο ποσοστό και με τα ζόρια, αναγκαστικά τούς στηρίζουν τα κόμματά τους.

Τα προαναφερόμενα σκηνικά που κυριαρχούσαν σε παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις, κι ακόμη καλά κρατούν, ίσως σ’ αυτές τις εκλογές πάψουν να αποτελούν τον κανόνα. Γιατί πλέον στο βαρόμετρο των προβλέψεων έχει μπει για τα καλά και μια καινούργια διάσταση - σημείο των καιρών: οι εκλογικές καραμπόλες. Δεδομένης της πολιτικής πραγματικότητας, των μνημονίων και των αντιμνημονιακών συγκλίσεων, αλλά και της λειψανδρίας σε αυθεντικούς αυτοδιοικητικούς, κάτι που ολοένα και περισσότεροι επισημαίνουν ως χαρακτηριστικό δείγμα της εποχής, με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε νικητές από καραμπόλα. Όχι σε δημάρχους ή περιφερειάρχες που θα ψηφιστούν, θα προτιμηθούν απ’ τους συνυποψηφίους τους, αλλά σε εκείνους που θα μείνουν νικητές γιατί δεν «τράβηξαν» κάποιοι άλλοι.

«Στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος», «το μη χείρον βέλτιστον», «απ’ τ’ ολότελα, καλή κι η Παναγιώταινα», κι άλλες τέτοιες λογικές αποδίδουν εύγλωττα την προοπτική που δημιουργείται να αναδείξουμε αυτοδιοικητικούς ηγέτες με άγνωστα πολιτικά κριτήρια από εκείνα που συνήθως βάρυναν και καθόριζαν τις επιλογές μας. Συνάδελφος εκτιμούσε τις προάλλες πως όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με εκπλήξεις όταν ανοίξουν οι κάλπες, αφού το κλίμα είναι βουβό και δύσκολα μπορείς να εξαγάγεις ασφαλή συμπεράσματα.

Βλέπεις υποψηφίους που φιγουράρουν για φαβορί, να χαιρετούν δυνητικούς ψηφοφόρους τους σε δημόσιους χώρους και να μη γυρίζει κανείς να τους δώσει το χέρι. Πώς λοιπόν θα τους δώσει την ψήφο του, πώς θα τους διαλέξει; Ή μήπως σ’ αυτές τις εκλογές, επικρατούντος του φαινομένου της καραμπόλας, δε θα διαλέξουμε νικητές, αλλά κάποιοι θα κερδίσουν γιατί θα… αποδιαλεχτούν οι άλλοι;

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey