Τελικά, ληγμένα παίρνουμε;...

04/10/2013 - 21:08

Από την 1η Σεπτέμβρη άρχισε η πώληση ληγμένων προϊόντων σε χαμηλότερη τιμή. Στα super markets όλης της χώρας μπορούν να πωλούνται πλέον τρόφιμα «περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διαθεσιμότητας» κάτω από συγκεκριμένους όρους, όπως προβλέπεται από τους «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών». Πλην όσων προσδιορίζονται ως «ευαλλοίωτα», όπως το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί κ.λπ..

Από την 1η Σεπτέμβρη άρχισε η πώληση ληγμένων προϊόντων σε χαμηλότερη τιμή. Στα super markets όλης της χώρας μπορούν να πωλούνται πλέον τρόφιμα «περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διαθεσιμότητας» κάτω από συγκεκριμένους όρους, όπως προβλέπεται από τους «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών». Πλην όσων προσδιορίζονται ως «ευαλλοίωτα», όπως το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί κ.λπ..

Με την προϋπόθεση ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε αυτά θα αναρτάται πινακίδα με κεφαλαία γράμματα με τη φράση «Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας». Η τιμή αυτών των προϊόντων κυμαίνεται από το 1/2 έως και το 1/3 της αρχικής τιμής...

Το κράτος λοιπόν θέλησε να εφαρμόσει ένα νόμο ο οποίος ίσχυε εδώ και χρόνια, για να δώσει μια... ανάσα στους ανθρώπους που το ίδιο ξεζουμίζει καθημερινά όλο και πιο πολύ! Γιατί όμως άραγε τώρα, και ποια συμφέροντα πραγματικά εξυπηρετούνται με αυτόν το νόμο; Με το προσωπείο του «κράτους πρόνοιας», αυτήν τη φορά έρχεται να πλασάρει ένα νόμο σε μια κοινωνία που μέρα με τη μέρα λιμοκτονεί. Όμως αυτό που πραγματικά ισχύει, είναι πως αυτός ο νόμος είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των μεγαλοβιομηχανιών. Οι οποίες, βλέποντας τον τζίρο τους να πέφτει τα τελευταία χρόνια, τώρα, πουλώντας τα ληγμένα προϊόντα τους, έστω και στο 1/3 της τιμής τους, θα εξασφαλίζουν επιπλέον καθαρό κέρδος!

Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια: και πλασάρουμε την «κοινωνική μας προσφορά», και ενισχύουμε το κεφάλαιο! Τα τρόφιμα αυτά αποτελούν τα σκουπίδια των μεγαλοβιομηχανιών. Αν το κράτος ήθελε να βοηθήσει πραγματικά, θα διέθετε αυτά τα προϊόντα δωρεάν. Μέχρι τώρα τα τρόφιμα αυτά κατέληγαν στους κάδους των super markets και συνάνθρωποί μας τα παίρναν από εκεί. Τώρα πια τοποθετούνται κάγκελα στους κάδους ή ρίχνονται χημικά ώστε τίποτα να μην μπορεί να καταναλωθεί και «τα προϊόντα ελάχιστης διατηρησιμότητας» μπαίνουν στα ράφια, ώστε να αγοραστούν κι αυτά.

Όσον αφορά στην ποιότητα αυτών των τροφίμων, αξίζει να σημειωθεί ότι την αποκλειστική ευθύνη για την καλή υγιεινή τους κατάσταση φέρει ο... πωλητής, ενώ τα συγκεκριμένα τρόφιμα δε θα διατίθενται σε καταστήματα εστίασης (γιατί άραγε;)! Δηλαδή τα τρόφιμα αυτά δε θα ελέγχονται από κανέναν! Και εδώ επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΦΕΤ εξέφρασε την αντίθεσή του με την πώληση τέτοιων προϊόντων. Και αν κανείς αναλογιστεί και την κουλτούρα του Νεοέλληνα και πως με μεγάλη ευκολία κάποιοι θα αρπάξουν την ευκαιρία να διαθέσουν στην αγορά προϊόντα που υπό άλλες συνθήκες δε θα ήταν τόσο εύκολο, καταλαβαίνει και την ποιότητα αυτών των τροφίμων...

Σε μια κοινωνία που ο διαχωρισμός πλούσιων και φτωχών έχει οξυνθεί όσο ποτέ, με τους δεύτερους να έχουν αυξηθεί δραματικά, έρχεται και ένας νέος διαχωρισμός, των φτωχών από τους φτωχότερους. Το να αγοράζεις πλέον τρόφιμα μη ληγμένα γίνεται πολυτέλεια! Άραγε, πώς θα νιώθει μια μητέρα που από εδώ και στο εξής θα αναγκάζεται να αγοράζει ληγμένα τρόφιμα για τα παιδιά της, για να εξοικονομήσει χρήματα (τα οποία φυσικά θα τα δώσει σε φόρους, χαράτσια, πετρέλαια, δίδακτρα φροντιστηρίων κ.τ.λ.) ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της οικογένειάς της; Αντί λοιπόν να πέσουν γενικά οι τιμές στα τρόφιμα, ερχόμαστε σε ένα ψευτοδίλημμα που μας θέτει το «κοινωνικό μας κράτος»: Ή η υγεία μας ή η τσέπη μας! Ή η αξιοπρέπειά μας ή φαγητό!

Η τροφή πέρα από ανάγκη, είναι και δικαίωμα. Από τη στιγμή που το κράτος μέρα με τη μέρα μάς στερεί αυτό το δικαίωμα, δύο λύσεις μένουν.

Ή παθητικά θα παίρνουμε τα ξεροκόμματα που μας πετάει σαν «καλός Σαμαρείτης», ή θα βάλουμε φρένο στις προθέσεις του. Καιρός να βάλουμε στο λεξιλόγιό μας λέξεις όπως απαλλοτρίωση και οικονομικός αποκλεισμός. Κανένας δεν πρέπει να αγοράζει τέτοιου είδους προϊόντα, κανένας δεν πρέπει να αγοράζει οτιδήποτε από τα super markets που θα εφαρμόσουν αυτό το μέτρο και από τη στιγμή που είναι κοροϊδία και αδύνατο να αγοράζονται τα κανονικά προϊόντα, μιας που οι τιμές είναι στα ύψη, μήπως να απαλλοτριώνονται; Και για τους «νομοταγείς» συμπολίτες μας: Μην ανησυχείτε, θα τους τα δώσετε πίσω με χίλιους δύο τρόπους, χειμώνας έρχεται... (και νέα μέτρα)... Μέσα από το λάκκο των ληγμένων τροφίμων...

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey