Προστατίτιδα

17/10/2012 - 17:12

Η προστατίτιδα είναι μία φλεγμονή ή λοίμωξη του προστατικού αδένα. Είναι μία πολύ συχνή διαταραχή. Προκαλείται από βακτήρια ή άλλους μικροοργανισμούς, που προκαλούν φλεγμονή του προστάτη στο 50% - 70% των ανδρών.

Η προστατίτιδα είναι μία φλεγμονή ή λοίμωξη του προστατικού αδένα. Είναι μία πολύ συχνή διαταραχή. Προκαλείται από βακτήρια ή άλλους μικροοργανισμούς, που προκαλούν φλεγμονή του προστάτη στο 50% - 70% των ανδρών. Αυτά τα βακτή­ρια συνήθως προέρχονται από λοίμωξη της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, μπορούν επίσης να προέρχονται από σεξουαλική επαφή με σύντροφο που έχει μολυνθεί από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Η χρήση προφυλακτικών κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μπορεί να εμποδίσει την έκθεση στη λοίμωξη.

Άλλη αιτία της προστατίτιδας είναι η φλεγμονή που προκαλείται από διάφορες χημικές ουσίες, αν αυτές εισέρθουν στους προστατικούς αδένες. Παράδειγμα είναι η φλεγμονή από ουρικό οξύ κατά την παλινδρόμηση ούρων στους προστατικούς αδένες.

Τέλος, πολλές φορές δεν μπορεί να ανευρεθεί η αιτία της φλεγμονής.

Άντρες με αυξημένο κίνδυνο για βακτηριακή προστατίτιδα είναι γενικά όσοι:
- είχαν πρόσφατη ή υποτροπιάζουσα λοίμωξη της ουροδόχου κύστης
- πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη
- πρόσφατα έχουν κάνει εισαγωγή ιατρικού εργαλείου στον ουροποιητικό σωλήνα
- έχουν δυσλειτουργίες του ουροποιητικού συστήματος

Τύποι προστατίτιδας-συμπτώματα
Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι προστατίτιδας:
- Βακτηριακή προστατίτιδα
- Μη βακτηριακή προστατίτιδα
- Προστατοδυνία

Η βακτηριακή προστατίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ως οξεία ή χρόνια. Η οξεία μορφή αφορά περίπου μία στις δέκα περιπτώσεις προστατίτιδας και εμφανίζεται ξαφνικά. Τα συμπτώματα της οξείας βακτηριακής προστατίτιδας είναι συχνά σοβαρά και επομένως είναι διαγνώσιμα γρήγορα. Αυτά τα συμπτώ­ματα περιλαμβάνουν:
- πυρετό-ρίγη
- συχνή ή επώδυνη ούρηση, με έντονο καύσο και δυσκολία στην έξοδο των ούρων
- πόνο χαμηλά στην πλάτη
- μυϊκούς πόνους-καταβολή

Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα επίσης εμφανίζεται σε ένα στους δέκα άνδρες με προστάτη που έχει υποστεί λοίμωξη. Αυτή η μορφή βακτη­ριακής προστατίτιδας έχει πιο ήπια συμπτώματα, που περιλαμβάνουν:
- καύσο στην ούρηση
- συχνουρία
- δυσκολία στην έξοδο των ούρων
- έκκριση από την ουρήθρα
- ενόχληση στους όρχεις, την ουρήθρα, χαμηλά στην κοιλιά

Μετά τη θεραπεία της αρχι­κής λοίμωξης και αφού έχουν εξαφανιστεί τα συμπτώματα, έχει την τάση να υποτροπιάζει σε μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η μη βακτηριακή προστατίτιδα εμφανίζεται σε περίπου έξι στους δέκα άνδρες με προστατίτιδα. Παρ’ όλο που οι αιτίες είναι άγνωστες, η φλεγμονή μπορεί να συσχετιστεί με μικροοργανισμούς ή άλλους παράγοντες, εκτός από βακτήρια. Για παράδειγμα, άνδρες με ιστορι­κό αλλεργιών και άσθμα μερικές φορές αναπτύσσουν μη βακτηρια­κή προστατίτιδα. Ωστόσο, οι γιατροί δεν μπορούν να είναι σίγουροι πώς ακριβώς συσχετίζονται αυτές οι καταστάσεις.

Αυτό που γνωρί­ζουν, είναι ότι η μη βακτηριακή προστατίτιδα δε συμβαί­νει σε άνδρες με επανεμφανιζόμενες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν:
- περιστασιακή απροσδιόριστη ενόχληση στους όρχεις, την ουρήθρα, χαμηλά στην κοιλιά και την πλάτη
- έκκριση από την ουρήθρα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πρώτης αφόδευσης της ημέρας
- αίμα ή ούρα κατά την εκσπερμάτωση
- χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων
- σεξουαλικές δυσκολίες
- συχνή ούρηση

Τέλος, η προστατοδυνία (πόνος στην περιοχή του προστατικού αδένα) εμφανίζεται σε περίπου τρεις στους δέκα άνδρες, με ερεθισμό του προστάτη. Δυστυχώς, οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση λοίμωξης και άλλων προβλημάτων που επηρεάζουν τον προστατικό αδένα, δεν είναι χρήσιμες όσον αφορά την ανίχνευση της αιτίας του πόνου. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να προκαλείται από μυϊκούς σπασμούς (μία ακούσια ξαφνική κίνηση ή σύσπαση) στον αυχένα της κύστης ή της ουρήθρας. Ωστόσο, συνήθως η αιτία της προστατοδυνίας είναι άγνωστη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο και ενόχληση στον προστατικό αδένα, στους όρχεις, στο πέος και στην ουρήθρα και δυσκολία στην ούρηση.

Θεραπεία
Για τη βακτηριακή προστατίτιδα χρειάζεται θεραπεία με αντιβιοτικά που μπορούν να διεισδύσουν στον προστάτη. Πολλές φορές βοηθάμε τη θεραπεία με φάρμακα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη ή με αντιφλεγμονώδη. Η θεραπεία είναι μακροχρόνια, ιδίως στη χρόνια προστατίτιδα, που έχει την τάση να εμμένει ή να υποτροπιάζει. Είναι σημαντικό να ολοκλη­ρωθεί η αντιβιοτική αγωγή για να θεραπευτεί η λοίμωξη.

Σύμφωνα με νεώτερη ταξινόμηση, η μη βακτηριακή προστατίτιδα και η προστατοδυνία συμπεριλαμβάνονται στο λεγόμενο Σύνδρομο του Χρόνιου Πυελικού Άλγους, το οποίο υποδιαιρείται στη φλεγμονώδη και στη μη φλεγμονώδη μορφή. Στη μεν πρώτη, ίσως είναι αποτελεσματική μια θεραπεία όμοια με της βακτηριακής προστατίτιδας. Στη μη φλεγμονώδη μορφή του Χρόνιου Πυελικού Άλγους, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που καταπολε­μούν τα προβλήματα του ουροποιητικού (όπως φάρμακα για την αποφυγή μυϊκών σπασμών στην κύστη και την ουρήθρα), εφόσον αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν δύσκολη ή επώδυνη ούρηση. Η ιατρική βιβλιογραφία περιγράφει πολλές εναλλακτικές μη φαρμα­κευτικές προσεγγίσεις για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της προ­στατίτιδας. Έτσι αναφέρονται καλά αποτελέσματα με ομοιοπαθητικά φάρμακα, με ηλεκτροδιέγερση των νεύρων της πυέλου, θεραπείες με διάφορες μορφές κυμάτων όπως θερμικά, υπέρηχοι, δονήσεις. Δυστυχώς όμως η πάθηση συχνά εμμένει ή υποτροπιάζει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey