Το τούρκικο γιοτ με τον Ατατούρκ

21/06/2022 - 10:36

Το τουρκικό γιοτ στο λιμάνι της Μυτιλήνης ανήρτησε στο κατάρτι του τη φωτογραφία του Μουσταφά Κεμάλ. Ορθώς το Λιμενικό υποχρέωσε τον καπετάνιο να υποστείλει τη φωτογραφία, αν έτσι προβλέπεται από τους διεθνείς κανονισμούς των λιμανιών.

Εγώ θα δώσω μια άλλη διάσταση στο περιστατικό. Ο Ερντογάν προσπαθεί ν' αποδομήσει τον ιδρυτή του Τούρκικου κράτους και ν' αναδειχθεί καλύτερος απ' αυτόν. Η άρχουσα τάξη της Τουρκίας είναι Κεμαλιστές και υπέρ της Δύσης, μ' ότι αυτό συνεπάγεται. Οι ιδιοκτήτες του Τουρκικού γιότ, συμπερασματικά ανήκαν στην άρχουσα τάξη και με τον τρόπο αυτό ήθελαν να μας δείξουν την αντίθεσή τους προς τον «σουλτάνο». Ωστόσο με οποιοδήποτε καθεστώς η Τουρκία θα είναι η Τουρκία που ξέρουμε. Επειδή πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για το περιστατικό θέλω να δηλώσω ότι απεχθάνομαι το φανατισμό απ' όπου και αν προέρχεται. Απ' την πολιτική, τη θρησκεία, το ποδόσφαιρο, τους «αντί».

Ηχορύπανση στη Γέρα

Προφανώς επειδή κατοικώ πλησίον του κεντρικού δρόμου Γέρας - Πλωμαρίου και μια ανάσα από το «Δημαρχείο» και το σχολείο είμαι μάρτυρας της χρόνιας ηχορύπανσης που μαστίζει την περιοχή μας, χωρίς ουδείς να νοιάζεται. Πρώτοι οι τσιγγάνοι με τη διαπασών των ραδιοφώνων των αυτοκινήτων, δεύτερον οι εραστές της ασφάλτου με πειραγμένες εξατμίσεις και οι «σαλταρισμένοι» που όταν περνούν μπροστά από καφενεία μαρσάρουν για να τους προσέξουν.

Στη Γέρα υπάρχει Αστυνομικό τμήμα. Τόσα χρόνια που κατοικώ στον Παπάδο, πεζή αστυνόμευση των δρόμων δεν υπάρχει. Ούτε οι κάτοικοι γνωρίζουν φυσιογνωμικά τα όργανα που υπηρετούν στο τμήμα. Έχω παρατηρήσει ότι στο γειτονικό Πλωμάρι ανέκαθεν υπήρχε πλήρης αστυνόμευση και υπερπλήρης φύλαξη των αγρών (αγροφυλακή). Αντιθέτως στη Γέρα υπάρχει ανεξιχνίαστη παραβατικότητα. Τις πταίει; Κύριε Θεοδωρικάκο, υπουργέ Προστασίας του Πολίτη, πολλά υποσχεθήκατε αλλά μείνατε στα λόγια. Ο Δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε επανειλημμένα παράπονα για ελλιπή αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας. Μπορώ να κατανοήσω τη δυσκολία του επαγγέλματος των αστυνομικών, αλλά είναι επιλογή τους. Δεν φτάνουν μόνο τα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα. Χρειάζεται περισσότερο αλλαγή νοοτροπίας των αστυνομικών οργάνων.

Τουρκία: Μικρά Ασία - Κύπρος

Συχνά πυκνά Τούρκοι επίσημοι απειλούν ότι θα «μας ρίξουν στη θάλασσα», όπως το 1922 και θα καταλάβουν τα νησιά μας, όπως την Κύπρο. Ας βάλουμε τα πράγματα στην σειρά και ας τα εξηγήσουμε με απλές κουβέντες. Με την παρότρυνση της Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας, αποφάσισε ο Βενιζέλος να στείλει στρατό στη Μικρά Ασία. Πολλά και τα δικά μας λάθη και γνωστά. Αλλά στο τέλος η υποστήριξη της Ιταλίας και Γαλλίας αποσύρθηκε και έμεινε μόνο η Αγγλία πιστή μέχρι τέλους. Αντιθέτως η Ρωσία του Λένιν υποστήριξε με όλα τα μέσα (οικονομικά, στρατιωτικά, πολιτικά) τον Κεμάλ και έγινε αυτό που έγινε. Στην Κύπρο δεν έγινε πόλεμος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά οι Τούρκοι κατέλαβαν το 30% του νησιού και οι Κύπριοι αντιστάθηκαν όσο άντεχαν. Έτσι έχουν τα γεγονότα. Ευχόμαστε να μην ξαναζήσουμε τέτοια γεγονότα. Αλλά ξέρουμε και να πολεμάμε αν μας επιτεθούν.

Στέφανος Μάνος

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο με τίτλο «Τομή στην Αδράνεια». Αποτελεί μακρά συνέντευξη που έδωσε ο Στέφανος Μάνος στο δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε και εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο "Πρώτη Ύλη". Ο Μάνος βιομήχανος και πολιτικός, απόφοιτος του Χάρβαρντ, διακρίθηκε για τον ευθύ λόγο του, το πρακτικό πνεύμα και το θάρρος της γνώμης του. Προτιμά τον Μητσοτάκη από τον Σαμαρά, αναγνωρίζει τις ικανότητες μόνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στο ΣΥΡΙΖΑ πιστώνει τη συμφωνία των Πρεσπών μόνο και απ' τους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης ξεχωρίζει τον Πιερρακάκη, τον Δένδια και της Κεραμέως. Μόνον! Υπήρξε ιδιοκτήτης της «Αλλατίνη».

Στην εξοχή

Έφτασε η ώρα που θα εγκαταλείψουμε το χειμαδιό του Παπάδου για να περάσουμε 2-3 μήνες στο εξοχικό που βρίσκεται στην τοποθεσία «Απιδιάς Λάκκος», κοντά στη θάλασσα. Η κάθοδος δεν είναι απλή υπόθεση. Πρέπει πρώτα να θεριστεί το χορτάρι, να καθαριστεί το σπίτι, να συντηρηθούν οι υδραυλικές εγκαταστάσεις και μετά να μετακομιστούν άνθρωποι, κότες, γάτες, σκυλιά. Παλαιότερα ορισμένες εργασίες γινόταν από τον γράφοντα με ευχαρίστηση, σήμερα λόγω ηλικίας «το πνεύμα πρόθυμο αλλά η σαρξ ασθενεί». Ωστόσο περιμένω την κάθοδο στην εξοχή γιατί θα συναντήσω τα παιδιά και τα εγγόνια μου τον Αύγουστο, θα διαβάσω τα βιβλία που περιμένουν και θα κολυμπήσω λίγο. Μια παρένθεση στη ζωή μου είναι.

Επίσκεψη Τσίπρα στη Μυτιλήνη

Δεν ήταν από τις ιδιαίτερα επιτυχημένες η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μυτιλήνη για δύο λόγους:

Ο πρώτος και πιο βασικός είναι η αδιαφορία του κοινού στις υποσχέσεις, στους λόγους και τους αφορισμούς των πολιτικών όλων των αποχρώσεων. Ο δεύτερος και ειδικός είναι η κάμψη που παρατηρείται στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ν' ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Αυτό φάνηκε και στην τελευταία εκδήλωση για την εκλογή αρχηγού του κόμματος όπου η προσέλευση δεν ήταν η αναμενόμενη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey