Β΄ μέρος

«Μητσοτάκη, δώστα όλα». Ο λαός αποφασίζει την συγκυβέρνηση

09/03/2022 - 10:30

Οι όποιες πολιτικές εξελίξεις, μέχρι την διενέργεια των εκλογών, κατά την γνώμη μου, θα κριθούν τελικά:  

  1. Από το ποια θα είναι η διάρκεια και το τέλος της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης - που επιδεινώνεται από την εντεινόμενη Ρώσο-Ουκρανική κρίση- και ειδικότερα, από το κατά πόσον θα έχουν επιλυθεί ή θα μένουν ανοιχτά και σε ποια κατάσταση τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που προκάλεσαν και θα αφήσουν πίσω τους οι παραπάνω κρίσεις που έπληξαν την χώρα.
  2. Από το κατά πόσον θα έχει επιτύχει η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, με την οικονομική πολιτική που ασκεί, να αυξήσει το ΑΕΠ, να ελέγξει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να μειώσει το δημόσιο χρέος και, συγχρόνως, να ικανοποιήσει τα αιτήματα των πτωχοποιημένων στρωμάτων της κοινωνίας, των χαμηλόμισθων, των Μικρομεσαίων και της Νεολαίας.
  3. Από την ολοκλήρωση, ή έστω, την πρόοδο που θα συντελεστεί στο εξαγγελθέν, προεκλογικά, μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που αφορά στην Δημόσια Διοίκηση και το κοινωνικό κράτος και, ειδικότερα, την Εκπαίδευση και την Υγεία, στον εναπομένοντα χρόνο, μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Ακόμα, όμως, και αν υποθέσουμε ότι τα ζητήματα που θέσαμε παραπάνω θα εξελιχθούν ομαλά- μέσα σε ένα κόσμο της αβεβαιότητας, όπου τα πάντα είναι ρευστά και πολύ πιθανή η εμφάνιση αστάθμητων παραγόντων και ακραίων φαινομένων που εκτρέπουν την πορεία των πραγμάτων και ανατρέπουν τους σχεδιασμούς των ανθρώπων- η κατάσταση που θα διαμορφωθεί από τα εκλογικά αποτελέσματατων επικείμενων εκλογών (οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής- και εάν προκληθούν νέες εκλογές, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής), καθώς και οι πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν είναι δύσκολο να προβλεφθούν. 

Το ενδεχόμενο, πάντως, να αναδειχθούν στις επόμενες ή και στις μεθεπόμενες εκλογές τρία μεγάλα κόμματα, αντί των δύο, που κυριάρχησαν, την τελευταία δεκαετία στην πολιτική ζωή, θα συντελέσει στην ακύρωση των βασικών (δογματικών) θέσεων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ περί της «Αυτοδυναμίας» και των «Ίσων αποστάσεων», αντίστοιχα, διότι με την τριχοτόμηση της πλειοψηφικής ψήφου του εκλογικού σώματος και την ανάδειξη τριών μεγάλων κομμάτων, με σημαντικό αριθμό εδρών το καθένα, αποκλείεται, είτε με το πρώτο είτε με το δεύτερο εκλογικό σύστημα, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης από κανένα κόμμα και- ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα προηγείται, σε αριθμό εδρών.  

Ως εκ τούτου, καθίσταται αναγκαστική η σύμπραξη δύο, τουλάχιστον, κομμάτων, για τον σχηματισμό κυβέρνησης, προκειμένου να αποφευχθεί η ακυβερνησία της χώρας. 

Υπάρχει, λοιπόν, το ενδεχόμενο ο λαός να αποδειχθεί ωριμότερος, σωφρονέστερος και υπευθυνότερος των κομμάτων (τα οποία αδυνατούν να συνεννοηθούν, ακόμα, και στα εθνικά θέματα, που καλλιεργούν την πόλωση και διχάζουν τους πολίτες ), και να επιβάλει defacto την συγκυβέρνηση και την συνεργασία δύο, τουλάχιστον, κομμάτων, προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα. Γι΄ αυτό και είναι σκόπιμο τα επιτελεία των δυο κομμάτων, τα οποία εκπροσωπούν και μεγάλο μέρος του πολιτικού Κέντρου, τα κόμματα που αποκηρύσσουν τον λαϊκισμό, την πολιτική των σκευωριών, των ύβρεων και των χυδαίων πρακτικών, τα κόμματα που καταδικάζουν την κομματικοποίηση του κράτους και την «απόκτηση του ελέγχου όλων των αρμών της εξουσίας», τα δύο κόμματα που έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη του εκσυγχρονισμού του κράτους με βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές, να επεξεργαστούν, έγκαιρα, την προγραμματική τους πρόταση, με την οποία θα προσέλθουν, μετεκλογικά, στην διαπραγμάτευση των δύο πολιτικών δυνάμεων, που θα αναλάβουν, από κοινού, την ευθύνη να οδηγήσουν την χώρα στην μετα-covid εποχή και στην, ήδη, εξελισσόμενη 4η και 5η Βιομηχανική Επανάσταση! 

Και αυτές τις προτάσεις που θα έχουν επεξεργαστεί, καθώς και τους όρους που θα θέσουν ως προϋπόθεση για την μετεκλογική σύμπραξή τους τα δύο κόμματα, επιβάλλεται- σύμφωνα με τις αρχές του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και την δημοκρατική δεοντολογία- να θέσουν υπόψη του εκλογικού σώματος, αμέσως με την προκήρυξη των εκλογών, ώστε οι πολίτες, προσερχόμενοι στην κάλπη, να γνωρίζουν την μετεκλογική στάση των κομμάτων, στο ζήτημα της συγκρότησης μιας ισχυρής συγκυβέρνησης, η οποία με συμφωνημένους, από κοινού, συγκεκριμένους και καθαρούς στόχους, θα εξασφαλίσει την σταθερή πορεία της χώρας προς την πρόοδο και την προκοπή των κατοίκων της! 

Υ.Γ. Στο ίσωμα είναι εύκολο το περπάτημα∙ στην ανηφόρα δοκιμάζονται τα…«κότσια» και οι αντοχές. Στα σύνορα του Έβρου και στα θαλάσσια σύνορα του Αιγαίου αποκρούστηκε η εισβολή χιλιάδων μεταναστών και βούλιαξε το σχέδιο «εργαλειοποίησης» του μεταναστευτικού. 

Στην Αν. Μεσόγειο η παρουσία και η αποφασιστική στάση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ματαίωσε τα οθωμανικά σχέδια περί «γαλάζιας πατρίδας» του Ερντογάν. 

Με την επέλαση της πανδημίας δόθηκε σκληρή μάχη για να μείνει όρθιο το Ε.Σ.Υ. και παράλληλα η ελληνική οικονομία, για να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων και για να επιβιώσουν οικονομικά οι πληττόμενοι από την πανδημική κρίση. 

Και όταν ενέσκηψε και άλλη κρίση, η ενεργειακή, παρά την εξάντληση των διαθέσιμων χρημάτων, επιδιώχτηκε, εξαρχής, η προστασία των αδύνατων και ευάλωτων νοικοκυριών, με την δημιουργία «Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης» και, συγχρόνως, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, όπως και η πανδημική, με την δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης. 

Στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Πούτιν και στην εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η Ελλάδα, με την κυβέρνησή της, συνεπής προς τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και της Ε.Ε. καταδίκασε, αμέσως και χωρίς περιστροφές την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την «αναθεωρητική πολιτική» της ρωσικής κυβέρνησης. 

Και ξεκάθαρα και έμπρακτα πήρε θέση στο πλευρό του αγωνιζόμενου ουκρανικού λαού, με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και αμυντικού εξοπλισμού. 

Αυτά έπραξε και συνεχίζει να πράττει η Ελλάδα βαδίζοντας στον δύσκολο «ανήφορο» των απειλών και των κρίσεων. Και όπως συμβαίνει, συνήθως, όταν οι πολίτες καλούνται να στρατευτούν, για να δώσουν την κρίσιμη μάχη, εμφανίζονται και οι «αρνητές της στράτευσης», οι «οπισθοδρομούντες» και οι «καιροφυλακτούντες των μετόπισθεν»! 

Και η νίκη, τελικά, θα κερδηθεί «ΠΛΗΝ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΩΝ»! 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey