21 Απριλίου 1967

28/04/2021 - 17:05

Για τη δικτατορία των συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου του 1967 σας έχω μιλήσει και άλλες φορές και δεν έχω σκοπό να το επαναλάβω. Η δικτατορία με βρήκε δάσκαλο σ’ ένα μικρό χωριό τα Σοφιανά Κορινθίας κάτω από το Χελμό. Πριν μερικά χρόνια σας περιέγραψα τα γεγονότα στο μικρό χωριό και τη μικρή μου «περιπέτεια». Δεν υπήρξα αντιστασιακός, δεν υπέστην την παραμικρή ταλαιπωρία. Δεν διεκδικώ δάφνες… Η μόνη μου «αντιστασιακή» πράξη είναι ότι και στη ψηφοφορία για το ψευτοσύνταγμα και στο δημοψήφισμα για την βασιλεία ψήφισα εκτός του παραβάν!

21 Απριλίου 1967 και Αντιστασιακοί

Λίγοι ήταν οι γενναίοι που αντιστάθηκαν στη δικτατορία και πλήρωσαν το τίμημα. Κατά πρώτον εκείνοι που πλήρωσαν με βασανισμούς, φυλακίσεις, εξορίες, ταπεινώσεις ήταν οι κομμουνιστές. Γι’ αυτούς εξάλλου έγινε η δικτατορία, κατά τους συνταγματάρχες… Αντιστασιακοί ήταν ο Αλέκος Παναγούλης, ο πανεπιστημιακός Καράγιωργας, ο Κώστας Σημίτης, ο Σπύρος Μουστακλής, ο πανεπιστημιακός Τσακυράκης και λίγοι ακόμα. Οι λεγεώνες των γιαλαντζή αντιστασιακών παρουσιάστηκαν μετά την πτώση της δικτατορίας! Ο στρατός, στην συντριπτική του πλειοψηφία και τα σώματα ασφαλείας στην πλειοψηφία τους στήριζαν τη δικτατορία. Πάντως ο πνευματικός κόσμος (ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες κλπ.) δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, στην μεγάλη τους πλειοψηφία.

Δικτατορία και δικαστές

Η πρώτη κυβέρνηση της δικτατορίας είχε πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κόλλια και υπουργούς έξι «6» αρεοπαγίτες. Αλλά η χούντα απέλυσε 31 δικαστές μεταξύ των οποίων οι Τούσης, Φλώρος, Μαυρομιχάλης, Δελαπόρτας, Σαρτζετάκης, και άλλοι. Και έρχεται το Συμβούλιο της Επικρατείας και με πρόεδρο τον Μιχάλη Στασινόπουλο ακυρώνει την απόφαση της Χούντας για την απόλυση των δικαστών με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται κατάφορα η ισοβιότητα των δικαστών. Για τους νεώτερους θα αναφέρω ότι με την απόλυση των 31 δικαστών, τους απαγόρευσαν και να δικηγορούν. Ο τότε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου διαμαρτύρεται στον Παττακό ότι με τα μέτρα κατά των δικαστών «θα πεθάνουν από την πείνα». Παττακός: «Να πεθάνουν γιατί είναι κακοί Έλληνες…».

Το τέλος της δικτατορίας

Την χούντα δεν την έριξε ο λαός, ούτε οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, ούτε το αντιτορπιλικό «Βέλος» που αυτομόλησε την Ιταλία. Η δικτατορία σάπισε και έπεσε από μόνη της. Το μεγαλύτερο έγκλημα των ανεγκέφαλων δικτατόρων ήταν η απόφαση να ανατρέψουν τον εκλεγμένο πρόεδρο της Κύπρου και να τον σκοτώσουν. Η πράξη τους αυτή έδωσε το δικαίωμα στην Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη να καταλάβει πάνω από το 30% του Κυπριακού εδάφους και να παραμείνει εκεί μέχρι σήμερα. Αυτά τα ολίγα. Σίγουρα η δικτατορία δεν θα μπορούσε να επιβληθεί χωρίς την ανοχή των αμερικανών, του παλατιού και λαθών του πολιτικού κόσμου.

Στον επί της προστασίας υπουργό

Τον κ. Χρυσοχοϊδη δεν έτυχε να τον γνωρίσω από κοντά όταν συνέπλεε με το ΠΑΣΟΚ που τον έκανε γνωστό στο πανελλήνιο. Ούτε στην αρχή της διακυβέρνησης του κόμματος ήταν από τα προβεβλημένα στελέχη. Πάντως μπορεί να μην είναι κάποιος δαιμόνιος ζορό, αλλά είναι πλέον αποτελεσματικός από τους ομολόγους του υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και Σαμαρά- Βενιζέλου. Ωστόσο δεν θα ήθελα να βρίσκομαι στη θέση του όταν πριν λίγες μέρες στη βουλή, έδινε πληροφορίες για τη φύλαξη του γνωστού Μένιου. Τον λυπήθηκα ειλικρινά. Η στήλη έχει πάρει επανειλημμένως θέση για τη φύλαξη «ειδικών στόχων». Αν μπορούσε ο λαός να πληροφορηθεί πόσα «ψώνια» φυλάγονται με τα δικά του λεφτά θα έπαιρνε τα βουνά…

Ανεξιχνίαστα εγκλήματα

Δύσκολα εξιχνιάζονται εγκλήματα και δολοφονίες σαν αυτό του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Μην ξεχνάμε ότι η 17 Νοέμβρη επί 27 χρόνια στη χώρα, άφησε 23 νεκρούς και εξαρθρώθηκε όταν έσκασε στα χέρια του Ξηρού η βόμβα. Δεν έχουν εξιχνιαστεί ακόμα η δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια και το κάψιμο των 3 υπαλλήλων της MARFIN. Δεν έχει συλληφθεί ο δραπέτης ισοβίτης Βασίλης Παλαιοκώστας και ο χρυσαυγίτης Χρήστος Παππάς. Δεν αναφέρομαι στις δολοφονίες των ανθρώπων της νύχτας που είναι αρκετές.

Έκανα το εμβόλιο

Στις 14 Απριλίου έκανα την πρώτη δόση του εμβολίου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και στις 10 Μαΐου θα κάνω τη δεύτερη δόση. Ήταν όλα οργανωμένα και λειτουργικά και οι χώροι πεντακάθαροι. Στον προθάλαμο μια νοσηλεύτρια έλεγχε τα ραντεβού και σημείωνε το ιατρικό ιστορικό κάθε προσερχόμενου. Στον κυρίως θάλαμο υπήρχαν 7 ιατρικές καρέκλες, τρεις νοσηλεύτριες και ένας ιατρός. Εγώ που δεν αντέχω καθόλου τον σωματικό πόνο δεν κατάλαβα ότι με τρύπησαν! Η νεαρή νοσηλεύτρια μας κατατόπισε για τυχόν επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό, με χαμόγελο και επαγγελματική ευγένεια. Μείναμε αραγμένοι στις αναπαυτικές πολυθρόνες μερικά λεπτά και αποχωρήσαμε με την εντολή του γιατρού. Η πρόσβαση στο χώρο γίνεται με ασανσέρ και από τις σκάλες. Δεν είχα καμία παρενέργεια. Άψογα όλα, οργάνωση, εξυπηρέτηση, πολιτισμός.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey