Διαφορετικά προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

13/07/2021 - 10:05

Μονόδρομο κατέστησε την υιοθέτηση ενός αυστηρού πλαισίου για την διασφάλιση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής η νέα έξαρση της πανδημίας και η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη χθεσινή του δήλωση έστειλε ένα σαφές μήνυμα: Οι εμβολιασμένοι θα επανέλθουν σταδιακά στην κανονικότητα τους και θα αποκτήσουν πίσω τη ζωή τους. Οι ανεμβολίαστοι θα μείνουν υπό περιορισμούς διότι η «η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων», όπως σημείωσε.

Τα χιλιάδες κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά δεν αφήνουν περιθώρια για ήπιες λύσεις. Τα προγνωστικά μοντέλα για την πορεία της πανδημίας, τα οποία τέθηκαν υπόψιν του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσαν έντονη ανησυχία και κατέστησαν επιτακτική την επίσπευση των αποφάσεων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αν η αύξηση των κρουσμάτων μετατραπεί τις επόμενες ημέρες σε αύξηση των νοσηλειών και νέα πίεση στο σύστημα υγείας, υπάρχει ο κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα όλος ο σχεδιασμός. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παρότι οι ανακοινώσεις πριν το Σαββατοκύριακο προσδιορίζονταν για τα μέσα της εβδομάδας, το πρωί της Δευτέρας ο κ. Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να προχωρήσει ο ίδιος σε δήλωση εντός της ημέρας ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του. Ένας επιπλέον λόγος είναι η προσπάθεια να αναστραφεί άμεσα η πτωτική πορεία των νέων ραντεβού για εμβολιασμό. «Σε λίγο όλοι ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει: «Η λύση είναι μία: αυτό το τέλος να έρθει χωρίς άλλον πόνο. Την υποδεικνύουν, άλλωστε, και όσοι σήμερα δίνουν τον αγώνα τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που κατά 99% είναι ανεμβολίαστοι. Συνεπώς, τον δρόμο δεν δείχνει ο πανικός, αλλά ο εμβολιασμός».

Η αρχή γίνεται με τον άμεσο εμβολιασμό των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά, όπερ σημαίνει ότι θα βγουν σε υποχρεωτική άδεια. Η ίδια κύρωση αναμένεται να ισχύσει και για τους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι παίρνουν σειρά από την 1η Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερη σημασία το κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη σε όλα τα κόμματα να στηρίξουν την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των συγκεκριμένων ομάδων «χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις». Άλλωστε, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν την επέκταση του μέτρου και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων «αν κριθεί απαραίτητο και ανάλογα την πορεία της πανδημία τον Σεπτέμβριο». Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθέτηση προκειμένου να ισχύσουν οι παραπάνω προβλέψεις και μένει να δούμε αν αυτό θα ανοίξει το δρόμο για το δικαίωμα επιχειρήσεων άλλων κλάδων του ιδιωτικού τομέα να ενημερώνονται από τους εργαζόμενους τους αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι προκειμένου να λάβουν ανάλογα μέτρα αν το επιθυμούν, χωρίς να αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης επιθυμούν μια συστράτευση της κοινωνίας και των άλλων πολιτικών δυνάμεων σε αυτή την προσπάθεια να ωθήσουν προς τον εμβολιασμό «όσους ακόμα το σκέφτονται». «Οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, την σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές», τόνισε ο πρωθυπουργός. Διότι, στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας είναι να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμένων στις ηλικίες άνω των 60 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά, αλλά και, οι νέοι όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη κινητικότητα. «Η ώρα είναι τώρα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης «γιατί το εμβόλιο θέλει λίγο χρόνο για να γίνει η ασπίδα μας. Έχουμε, συνεπώς, το απόλυτο όπλο για να σταματήσουμε τον κορωνοϊό εδώ, στο τέταρτο γράμμα του αλφαβήτου. Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το «κατά κεφαλήν χρέος» της χώρας».

Ταυτόχρονα, την στιγμή που ο τουρισμός δίνει τα πρώτα θετικά σημάδια, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, κανείς στην κυβέρνηση δεν θέλει να διακινδυνεύσει την πορεία αυτή. Η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει σαφές εντός και εκτός συνόρων ότι η Ελλάδα παραμένει ένας ασφαλής προορισμός τηρώντας αυστηρούς κανόνες για την ασφάλεια των πολιτών της και των επισκεπτών. Έτσι, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

 

 


Εμβολιασμός 2021

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey