FOLLOW US

Υγεία

  • Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης:
Θετική εξέλιξη για τις καθαρίστριες του Νοσοκομείου

Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα υπέρ των εργαζομένων καθαριότητας του νοσοκομείου Μυτιλήνης μετρά η απόφασή τους πριν από μερικούς μήνες να ενωθούν για πρώτη φορά και να σταματήσουν την εργοδοτική ασυδοσία του εργολάβου, σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Μυτιλήνης. Κατάφεραν να πληρωθούν για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια ολόκληρο το μισθό τους για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο χωρίς να επιστρέψουν μέρος του στον εργοδότη, ενώ πήραν στα χέρια τους και τις ατομικές συμβάσεις πρόσληψης, με τη σταθερή στήριξη του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου.

Τον Αύγουστο ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου Μυτιλήνης κατήγγειλε για εργοδοτική αυθαιρεσία την εταιρεία Μονιούδη που είχε αναλάβει την καθαριότητα του «Βοστάνειου», αφού οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ενώθηκαν και αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Πάντως ο συγκεκριμένος εργολάβος έχει αποχωρήσει από το νοσοκομείο μετά τη λήξη της σύμβασής του και έχει αναλάβει άλλη εταιρεία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διεθνής διαγωνισμός για την κάλυψη του νοσοκομείου τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο συγκεκριμένος εργολάβος να συμμετέχει με νέους εργαζόμενους στη διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού για να αποφύγει τους «ανυπάκουους».

Η διοίκηση του Νοσοκομείου είχε ξεκινήσει τη διαδικασία διεξαγωγής διαγωνισμού για την πρόσληψη 38 καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις εργασίας, αλλά η εταιρεία Μονιούδη προσέφυγε στο ΣτΕ, όπως έκαναν ιδιωτικές εταιρείες και σε άλλες περιοχές της χώρας, μπλοκάροντας τη διαδικασία.

 

Το ιστορικό

Από την 1η Αυγούστου κατατέθηκε καταγγελία για παραβίαση και καταπάτησης της εργατικής νομοθεσίας. Ακολούθησαν επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες με σκοπό να καταδειχτεί η επιμονή του Συλλόγου και η απαίτησή του να δοθεί τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Μια από τις διαπιστώσεις των μελών ΔΣ του Συλλόγου ήταν ότι «όλα αυτά τα χρόνια όσοι εργάζονταν στα ιδιωτικά συνεργεία στο νοσοκομείο, υπέγραφαν τις ατομικές συμβάσεις -κάτω από πίεση τις περισσότερες φορές- χωρίς να ξέρουν το περιεχόμενό της και χωρίς να τις παίρνουν στα χέρια τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απολυτό σκοτάδι όσον αφορά τα δικαιώματά τους».

«Η αποχώρηση της εταιρείας Μονιούδη μοιάζει περισσότερο με δική της επιλογή για να απαλλαγεί από όλους τους παλιούς εργαζόμενους του συνεργείου της και την υποχρέωση να πληρώνει ολόκληρα τα μηνιάτικα. Είναι πολύ πιθανό στον επόμενο διεθνή διαγωνισμό να δηλώσει συμμετοχή. […] Η προοπτική της απευθείας πρόσληψης με ατομικές συμβάσεις εργασίας χωρίς τη διαμεσολάβηση εργολάβου μπορεί να είναι μια διαδικασία πολύ καλύτερη από τη σημερινή, όχι όμως αυτή που θα λύσει το πρόβλημα», καταλήγουν μεταξύ άλλων.

 

Παρέμβαση Μαλλιάκα

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος, ο συνδικαλιστής Χαράλαμπος Μαλλιάκας παρενέβη στο «Ε» αναφέροντας: «Γιατί η διοίκηση του Συλλόγου μας δεν προσέτρεξε και για τις εργολαβίες στη φύλαξη και στην τεχνική υπηρεσία;» Και προσθέτει: «Εφόσον η ανακοίνωση παραδέχεται ότι ο εργολάβος είναι πιθανό να επιστρέψει, για ποιο λόγο αναφέρεται σε νίκη; Οι καθαριστές και οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, συνεπώς θα πρέπει να ζητάμε την άμεση μονιμοποίησή τους».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top